Szórakozás

Halálos veszélyeket rejt a meleg

Az idén 12-en haltak meg szénmonoxid-mérgezésben, komolyan kell venni a szakemberek figyelmeztetéseit a fűtési szezon kezdetén.

Statisztikák

Az idén 530 alkalommal riasztották a tűzoltókat kéménytüzekhez, a leggyakrabban Szabolcs-Szatmár, Borsod és Pest megyében, a legritkábban  Csongrád, Fejér és Tolna megyében, illetve a fővárosban. Szénmonoxidmérgezés miatt 200-nál is többször hívták a  tűzoltókat.

Bár az év második hideg időszaka még hátra van, az idén már több mint 700 bejelentés érkezett a katasztrófavédelem ügyeleteire szivárgó konvektorok, elhanyagolt kályhák és kazánok, elavult fűtőtestek okozta balesetek miatt. Ezek közül a legtöbb, kellő odafigyeléssel megelőzhető lett volna.

A legfontosabb, hogy a fűtő berendezések beüzemelését, illetve azok javítását minden esetben szakember végezze, legyen szó gáz-, szilárd-, vagy épp olajtüzeléses rendszerről – foglalta össze a megelőzés egyik elsőszámú szabályát Arany-Tóth Attila tűzoltó hadnagy, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kéménytüzek

A téli lakástüzek és füstmérgezések nagy részét ki nem takarított, gyakran házilag beüzemelt vagy átalakított kémények, okozzák. A megelőző ellenőrzés a kéményseprő-ipari közszolgáltatók feladata. Ha a kéményseprő valahol veszélyes elvezetőt talál, köteles azt jelenteni hatóságoknak, akik ha szükséges, leállítják annak használatát.

Rendszeres igénybevételnél a kémény falán lerakódhat az égéstermék, amely nem megfelelő tüzelőanyag használata esetén eldugíthatja azt. Ha a kémény nem tud rendesen szellőzni, a füst visszaáramlik a lakásba. Főleg idősebb házak esetében előfordul, hogy a kéménybe éghető épületszerkezetet – például gerendát – építettek be. Ez idővel szabaddá válhat, és meggyulladhat, amely tűz az egész házra átterjedhet – mondta el az egyik leggyakoribb téli baleset okait a tűzoltó hadnagy.

Jó, ha tudja

Egy szag- vagy páraelszívó, vagy új ablakok beszerelése is megváltoztathatja a lakás levegőellátását. Egy rossz helyre épített konyhai szagelszívó például megfordíthatja a fűtéskor keletkező füstöt, ami így visszaáramlik a lakásba.

A csendes gyilkos

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, ami már nagyon alacsony koncentrációban is légzésbénulást, illetve halált okozhat. A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, az idén már 12 emberéletet követelt. Többnyire helytelenül használt tüzelőberendezések a felelősek a tragédiákért.

Segít a technika

A legfontosabb a megelőzés. Rendszeresen ellenőriztetni kell a fűtési rendszert, illetve javasolt szén-monoxid-érzékelőt felszerelni. Érdemes szakember véleményét kikérni, mert nem minden Magyarországon kapható készülék működik megfelelően – árulta el katasztrófavédelem szóvivője, hozzátéve, vannak a piacon túl érzékeny, akár a levegőbe jutó dezodortól is bejelző berendezések. Ezek sem megfelelőek, hiszen az ember könnyen megunhatja az állandó sípolást és kikapcsolhatja. Az USA bizonyos államaiban kötelező is a riasztó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik