Élet-Stílus

A falon is áthatol a szén-monoxid

Hasznos információk még a fűtésszezon előtt.

Az erre vonatkozó kutatás eredményei rávilágítanak a szén-monoxid érzékelő eszközök telepítésének jelentőségére a lakóházakban, mivel még a saját berendezések rendszeres ellenőrzésével sem akadályozható meg az, hogy a más forrásból származó halálos gáz a falon átjutva a légtérbe kerüljön.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, amely az autók kipufogógázában és az olyan üzemanyag égető forrásokban fordul elő, mint a generátorok, a faszenes grillek, a gáztűzhelyek vagy a fatüzelésű kályhák. “Minden égésforrás termel bizonyos mennyiségű szén-monoxidot, függetlenül attól, milyen tiszta égésű a berendezés” – magyarázta a Journal of the American Medical Association legutóbbi számában megjelent tanulmány szerzője, dr. Neil Hampson, a seattle-i Virginia Mason Orvosi Központ kutatója.

Az Egyesült Államokban huszonöt államban követelik meg a jogszabályok a lakosságtól, hogy szereljenek be szén-monoxid riasztót, de ezek közül 10 államban felmentést kapnak azok az otthonok, ahol nincs belső szénmonoxid-forrás. A szakértők azonban attól tartanak, hogy ez a kivétel a mérgezéses balesetek számának növekedéséhez fog vezetni olyan társasházakban, ahol a lakások közös falakkal rendelkeznek.

Ha kíváncsi a kutatásra, kattintson ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik