Szórakozás

Egymillió gyógyszerfüggő él hazánkban?

Gyógyszertár (gyógyszer, orvosság, patika, gyógyszertár, patikus, egészségügy, gyógyítás, orvos, )
Gyógyszertár (gyógyszer, orvosság, patika, gyógyszertár, patikus, egészségügy, gyógyítás, orvos, )

Ha a drogfüggők mellett nem is veszünk róluk tudomást, itthon mégis több százezer gyógyszerfüggő él - olvasható a Magyar Nemzet Hétvégi magazinjának "Lélekvesztő" című cikkében.

Tízmillió doboz szorongásoldó, négymillió doboz altató és nyugtató, három és fél millió doboz antidepresszáns – ennyi fogy évente a pszichés gondjaink miatt egy év alatt a felsoroltakból. A sokkoló adatok kijózanítóak, tekintve hogy a lap által megkérdezett pszichiáter, Vizi János szerint még mindig a korszerűtlen gyógyszerek a legnépszerűbbek.

A szóban forgó szorongásoldók, nyugtatók és altatók nem a legjobb hatásúak, mellékhatásaik is jelentősek, és komoly függőséget is okozhatnak a szakértő szerint. Mint az a cikkből kiderült, jó példa erre az ismert, meprobamát hatóanyagú feszültségoldó (a gyógyszer nevét szabályozási okok miatt nem írhatjuk le), amelyet itthon több mint ötven éve törzskönyvezték, és amelyből még tavaly is több mint kétmillió doboz fogyott (ezt egyébként éppen a szedésével járó kockázatok miatt jövő júniusig kivonják a forgalomból).

Sokkal rosszabb a helyzet azonban onnan nézve, hogy a tapasztalatok szerint a betegek többsége szinte diktál az orvosnak, amikor a készítmény felírásáról, kiválasztásáról van szó, és ennek fényében jóval több olyan korszerűtlen terméket kényszerít ki, ami hosszú távon akár a beteg egészségét is veszélyezteti – írja a cikk.

“Emellett szintén súlyos probléma az, hogy gyógyszerrendeléskor a háziorvosok, sőt még a pszichiáterek egy része is áthágja a szerek alkalmazási előírásait, azaz túl nagy dózisban és túl hosszú ideig írja föl ezeket a készítményeket. Pedig ezt csak akkor tehetnék meg – és ennek lehet valós szakmai indoka is -, ha arra a gyógyszerhatóságtól engedélyt kérnének. Ez azonban a legtöbb esetben nem történik meg, és mivel általában nem támogatott szerekről van szó, ez gyakorlatilag szankcionálva sincs” – tette hozzá a pszichiáter, aki példát is hoz az írásban erre, hiszen ilyen lehet az összes nagy tételben fogyó altató, nyugtató és szorongásoldó, amelyeket jellemzően csak maximum hat-nyolc hónapig szabadna szedniük a betegeknek, mégis éveken, évtizedeken keresztül gond nélkül hozzájuthatnak az orvosságokhoz.

Tovább a teljes cikkhez!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik