Szórakozás

Szabadlábon Stohl András – Videóval

Feltételesen szabadult jogerős börtönbüntetéséből Stohl András, akit súlyos testi sérülést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt ítéltek el; a színész 10 hónapos büntetéséből öt hónapot letöltve, hétfő reggel negyed hatkor hagyta el a fegyintézetet.


Stohl András elhagyja a fegyintézetet.
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Az ismert színész, televíziós műsorvezető szabadulását több mint öt órán át több tévéstáb, fotós és újságíró várta a négy kijárattal is rendelkező Budapesti Fegyház és Börtön Kozma utcai épületének valamennyi kapujánál a fagypont alatti hőmérsékletben.

A büntetése felének letöltése után feltételesen szabaduló Stohl András a fegyintézet főkapuján távozott, az őt váró újságíróknak nem nyilatkozott, mindössze annyit mondott: “hadd menjek haza, köszönöm”. A hátizsákját cipelő színész ezt követően beült a menyasszonya, Ancsika által vezetett személyautóba, majd elhajtottak.

Mint ismeretes, Stohl András 2010. május 8-án hajnalban, a Budapestről Fót felé vezető úton gépkocsijával áttért a szemközti sávba és ott összeütközött két szabályosan közlekedő autóval. A balesetben négyen sérültek meg, az egyikük, Kaincz Pál súlyosan. A baleset után a színész elhagyta a helyszínt, ezért a rendőrök állították elő még aznap.

Stohl András vérében később alkoholt, vizeletében tiltott pszichotróp anyagot is kimutattak. Az ügyészség súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádolta meg Stohlt, ezt később, az orvosszakértői véleményre alapozva, maradandó fogyatékosságot okozó egészségkárosodás minősítésre változtatták.

A színész a baleset előtt az alkohol mellett kokaint is fogyasztott, de ez nem volt a vád tárgya, mert Stohl András vállalta az úgynevezett elterelést, vagyis azt, hogy megelőző, kezelő vagy egyéb jellegű foglalkozásokon vesz részt.

A Budakörnyéki Bíróság 2011. március 31-én hozott elsőfokú ítéletében két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a színészt, mellékbüntetésként 5 évre eltiltotta a járművezetéstől, 3 évre pedig a közügyek gyakorlásától.


Menyasszonya érkezett a színészért a börtönhöz.
Fotó: MTI / Kovács Tamás

A védelem fellebbezése után a másodfokú tárgyalás június 21-én kezdődött meg a Pest Megyei Bíróságon. Stohl időközben ügyvédet váltott, és innentől már a sztárügyvéddé avanzsált dr. Ruttner György vette át a képviseletét. A védő több indítványt terjesztett elő, illetve a vádlott egészségi állapotára vonatkozó és elmeorvosi véleményeket nyújtott be. Többek között kérte egy harmadik orvos szakértő bevonását az ügybe, mert ellentmondást fedezett fel a korábbi két jelentés között. Ezek megvizsgálása érdekében a bírói tanács szünetet rendelt el, majd a tárgyalást szeptember 6-ára napolta el. Erre a tárgyalásra a bíróság az Igazságügyi Orvosszakértői Intézettől újabb szakértői véleményeket szerzett be.

Ruttner György mindent megtett annak érdekében, hogy számtalan enyhítő körülmény lásson napvilágot. Az újabb indítványok benyújtása és a harmadik szakértő bevonása mellett bedobta a fejsérüléskártyát, drogprevenciós előadásokkal haknizta végig az országot Stohllal, aki még ételt is osztott és együtt imádkozott a szegényekkel Kecskeméten. Az is kiderült, hogy főiskolásként három embert húzott ki egy égő autóból. A TV2 Aktív című műsora számolt be arról, hogy egyik rajongója egy Esély nevű lóval lepte meg a színészt, ezzel biztosítva együttérzéséről és támogatásáról, egy ápolónő pedig egyhavi fizetését ajánlotta fel a “meghurcolt” Bucinak.

Stohl András végül szeptemberben járművezetés ittas állapotban bűntette miatt másodfokon, tíz hónap börtönbüntetést kapott. Október ötödikén, reggel nyolc óra után tíz perccel lépte át a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai gyűjtőjének küszöbét Stohl András. A színészt ügyvédje kísérte.

Január első napjaiban derült ki, hogy Stohlt a büntetés-végrehajtási bíró elé rendelték, majd közölték vele a jó hírt: tekintettel eddigi jó magaviseletére – amennyiben a későbbiekben sem lesz vele gond – március 5-én szabadulhat.

Stohlnak egyébként nem ez volt az első balesete. 2002 júliusában súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, miután autójával közlekedési balesetet szenvedett a 30-as úton, Aszód és Gödöllő között. A gépkocsi – ismeretlen okból – felborult, hármat pördült, és a tetejére borulva egy árokban állt meg. Később a rendőrség közölte, a színművész közepes alkoholos befolyásoltság állapotában volt a baleset idején. A bíróság végül 112 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Stohl Andrást, és 1 év 9 hónapra bevonta a jogosítványát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik