Szórakozás

“Noé bárkájába” gyűjti a Mexikói-öböl tengeri lényeit egy biológus

A bibliai Noéhoz hasonlóan gyűjti be a Mexikói-öböl kihalással fenyegetett tengeri lényeit egy amerikai biológus.

Jack Rudloe 1,6 hektáros floridai “laboratóriumába” a legkülönfélébb tengeri élőlények – cápák, tengeri csillagok, garnélarákok, tengeri sünök, tengeri uborkák, szivacsok, csikóhalak és sok más faj – példányait gyűjti be. Összesen több mint 350 faj képviselője található meg nála, nem feltétlenül párban: a futó- és integetőrákok családjához tartozó ucafajok például mintegy 50 ezres létszámban képviseltetik magukat.

A 67 éves férfi feleségével vezeti az általuk Noé Bárkája Hadműveletnek nevezett mentőakciót a floridai Tallahasseetől egyórás autóútra délre fekvő birtokukon. A tengerbiológus-körökben országszerte ismert házaspár egyetemi és orvosi kutatások részére is biztosít példányokat.

“Annyi állatot kell begyűjtenünk, amennyit csak tudunk. Később, ha a körülmények megengedik, visszaengedjük egy részüket” – magyarázta Rudloe.

Bár a olaj szivárgását július közepén sikerült elállítani a Mexikói-öbölben, és ma már kevés nyersolaj látható szabad szemmel a víz felszínén, az amerikai természetvédő továbbra is elkötelezett nagyszabású terve mellett. “Nem hiszem, hogy az olaj eltűnt volna. Még mindig ott van kint, a hideg vizeken, apró cseppekben, és egy-két hurrikán bármikor felsodorhatja eddig” – fogalmazott.

Bár a laboratórium több mint 32 kilométerre fekszik attól a legkeletibb területtől, ahol feltűnt az olaj, Rudloe mégis aggódik 50 tartályban tárolt, öbölből nyert tengervize beszennyeződéséért, ezért szűrőberendezéseket állított üzembe. “Ha minden meghal, a mocsarak feketék lesznek, a víz szennyezett… mi akkor is életben akarjuk tartani ezt a helyet” – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik