Forma-1

Hamiltont utólag kizárták a Brazil Nagydíj időmérő edzéséről

PEDRO PARDO / AFP
PEDRO PARDO / AFP

Aki azt hitte, a Forma-1-es Brazil Nagydíj pénteki időmérő edzése nem hozhat változást, nagyot tévedett: a versenyfelügyelők ugyanis beidézték a két leggyorsabb versenyzőt, a címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont (Mercedes) és a világbajnoki pontversenyben vezető holland Max Verstappent (Red Bull) is.

Hamilton esetében a DRS (ellenállás-csökkentő rendszer) nem felelt meg a szabályoknak, az állítható hátsó szárny nyitott állapotban ugyanis a megengedettnél nagyobb szöget zárt be, ami előnyt jelenthetett a versenyzőnek az egyenesekben.

Verstappent azért idézték be, mert interneten is keringő felvételek szerint az időmérőt követően kézzel hozzáért Hamilton hátsó szárnyához.

A holland versenyző esete akár a manipuláció gyanúját is felvethette volna, de a versenybírók elemezték a rendelkezésükre álló felvételeket, és végül 50 ezer eurós pénzbírságot szabtak ki.

Hamilton esetében azonban bebizonyosodott, hogy megszegte a technikai szabályokat, így a utólag kizárták az időmérőről. Ez azt jelenti, hogy a brit klasszis csak az utolsó helyről kezdheti meg a sprintkvalifikációt, és nagyon kell hajtania, hiszen bármilyen helyen is végez, a vasárnapi futamon a motorcsere miatt kiszabott öt rajthelyes büntetés is sújtja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik