Foci

A Vidi bebizonyíthatja, hogy nagyobb, mint Lazovic

Hat év után szerepel ismét magyar focicsapat európai kupasorozat csoportkörében, az NB I bajnoka, a Vidi verekedte el magát az Európa Ligába, de a Bajnokok Ligája-főtábla is karnyújtásnyira volt. A BATE Boriszov ellen kezdenek a fehérváriak, reális esély lehetne a pontszerzésre is, ám úgy alakultak a dolgok, hogy kissé háttérbe szorult a meccs.

Ne tegyünk úgy, mintha ez normális lenne

Danko Lazovicról van szó, a Vidi legfontosabb játékosáról, aki furcsa körülmények között, az Európa Liga-rajt előtt hagyta el a csapatot. A 35 éves szerb nemrég még a futball iránti szenvedélyéről beszélt az UEFA Európa Liga-magazinjában, múlt hétvégén pedig végigjátszotta a Puskás Akadémia ellen 2-1-re elveszített és botrányos véget ért bajnokit. Hétfőn jött a hír, hogy a visszavonulást fontolgatja, a klub szokásához híven hallgatott, majd szerdán már a Vidi is bejelentette, hogy a játékos kérte szerződése megszüntetését.

Ilyen előzményekkel alighanem egyetlen másik csapat sem büszkélkedhet a 48-as mezőnyből.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A sokkoló bejelentés kapcsán különböző teóriák keringenek, lehetett hallani arról, hogy összeveszett a klubtulaj Garancsi Istvánnal, vagy hogy korábbi klubja, a belgrádi Partizan kereste meg egy visszautasíthatatlan ajánlattal és ő lesz majd a sportigazgató. Ami biztos, hogy Lazovic távozik, ezzel pedig többszörösen nehéz helyzetbe került a Vidi.

  • Elmegy az a játékos, aki 35 évesen is a legmeghatározóbb volt a pályán. Persze, aki látta, tudja, hogy Lazovic nem egyszerű eset, sokszor reklamálásaival és színészkedéseivel keltett feltűnést, de közben ő volt az is, aki összekötötte a csatárokat a csapat többi részével, azaz ő határozta meg a Vidi támadásait. 80 mérkőzésen 29 gólt lőtt és volt 29 gólpassza is.
  • A fehérváriaknak szeptember elejéig le kellett adniuk a 23 fős Európa Liga-keretüket, amin a csoportkör alatt már nem lehet változtatni. Mindez azt jelenti, hogy most mindössze 22 játékossal számolhat Marko Nikolic, közülük azonban hárman is sérültek jelenleg és máris ott tartunk, hogy 19 labdarúgóval kezd neki az EL-nek a Vidi. Nem túl szerencsés helyzet.

Olyan pletykákról is lehetett hallani, hogy ez az ügy akár a vezetőedző jövőjére is hatással lehet, de Nikolic az erre vonatkozó kérdésre kitérő választ adott, arról beszélt inkább, hogy játékosai egytől egyig hősök, nincsenek konfliktusok a csapaton belül.

Elmondjuk, mi állhat Lazovic meglepő visszavonulása mögött
Senki nem értette, miért döntött így három nappal az első EL-meccs előtt.

Nehéz belőni, milyen hatással lehet a Vidire és teljesítményére az egyik hangadó távozása. Főleg, hogy az eredményes nemzetközi selejtezők mellett a bajnokságban azért csúsztak be váratlan eredmények, és miközben az európai porondon jól kezelték a fehérváriak a neccesebb helyzeteket, addig Magyarországon, ahogy például Felcsúton is láthattuk, akadnak gondok a koncentrációval és a fegyelemmel.

Pedig tényleg nagy esély lenne egy jó kezdésre

A Vidi az Európa Ligában a fehérorosz BATE-val, a görög PAOK-kal és az angol Chelsea-vel került egy csoportba, csütörtökön a Boriszov ellen kezdődik a sorozat a Groupama Arénában. A BATE-t 1973-ban alapították, a szovjet időkben három bajnoki címet nyertek, de aztán 1984-ben megszűnt a csapat, csak tizenkét évvel később alapították újra. A harmadosztályban kezdték újra, a következő két évben eljutottak az első osztályig, ahol első nekifutásra másodikak lettek. 1999-ben szerezték első fehérorosz bajnoki címüket, 2002-ben a másodikat, 2006 óta pedig letaszíthatatlanok a hazai trónról: zsinórban 12 bajnoki aranyat nyertek és most is hét pont előnnyel vezetik a tabellát.

A hazai dominanciát kihasználva már elég szép európai tapasztalattal rendelkeznek, korábban ötször játszottak a Bajnokok Ligája főtábláján, most pedig negyedszer szerepelnek az Európa Liga csoportkörében. Kétszer a tavaszt is megérték, de mindkétszer elvéreztek a legjobb 32 között az EL-ben.

A BATE Boriszov a PSV elleni playoff-meccsen a BL-selejtezőben, középen, 11-es mezben Hleb Nyitókép: VI Images via Getty Images

Ezek az eredmények össze sem hasonlíthatóak a Vidi közelmúltbeli szereplésével, mégis azt lehet mondani, hogyha valaki, akkor a Boriszov ellen lehet a legnagyobb esélye a pontszerzésre, sőt, akár a győzelemre a magyar bajnoknak. A fehérorosz keret ugyanis gyengült valamelyest a korábbi évekhez képest (azért így is számos válogatott, nemzetközi rutinnal bíró játékos van a csapatban), az egyik legjobbjuk pedig 37 éves, a korábban az Arsenalban és a Barcelonában is megfordult Alekszandr Hlebet talán nem nagyon kell bemutatni.

De itt most megint visszakanyarodhatunk Lazovichoz és a játékának fontosságához: a szerb a selejtezőben négy gólban volt benne (két-két gól és gólpassz), miközben a Vidi összesen hetet szerzett.

Szóval kérdés, ki tudja átvenni az ő szerepét a csapaton belül. Kovács István lenne a kézenfekvő válasz, ő végre olyan formában játszik, amit évek óta várt tőle mindenki, de egyedül nem fogja tudni pótolni Lazovicot. Ráadásul a csatárok terén sem túl biztató a helyzet:

  • Stefan Scepovic már jó ideje nem játszik miután volt egy vitája Nikoliccsal, nem is nevezték az Európa Ligára,
  • a testvére, Marko Scepovic 12 meccsen mindössze három gólt tud felmutatni a szezonban, a hétvégén, Felcsúton is kihagyott egy kulcsfontosságú büntetőt,
  • a nyáron a Dinamo Zagrebtől 2,4 millió euróért leigazolt Armin Hodzic pedig egyetlen percet sem játszott még.

Persze az előző szezon hajrájában is volt rá példa, hogy Lazovic nem játszott, a Vidi mégis meggyőző játékkal nyert, de az NB I-et nem lehet összehasonlítani az Európa Ligával. A Ludogorecen viszont nélküle jutott túl a csapat, erre már lehet építeni. A csoportkörben ugyanakkor pont az olyan rutinos labdarúgók dönthetnek, mint a szerb.

A meccs, amit mindenki meg akar nyerni

A két vezetőedző nyilatkozataiból is lejön, hogy a csapatok az egymás elleni győzelmet tartják a legreálisabbnak. A sorsolás után Magyarországon is sokan örültek a BATE-nak (a játékosok azért visszafogottak voltak), míg a fehérorosz lapok is azzal vezetik fel a csütörtöki mérkőzést, hogy minden adva van a győztes kezdéshez.

Néhány döntetlennel talán felhívnánk magunkra a közvélemény figyelmét, de összességében sokra nem mennénk vele a továbbjutás szempontjából. Nekünk céljaink vannak most és hosszútávon is, nem azért jöttünk, hogy szórakozzunk, hanem hogy eredményeket érjünk el. Egy folyamat közepén járunk, nem annak a végénél. Nem szerencsével jutottunk ide, be akarjuk bizonyítani, hogy igenis képviseljük azt a minőséget, ami ahhoz kell, hogy olyan csapatok ellen felvegyük a versenyt, mint a BATE

mondta szerdai sajtótájékoztatóján Marko Nikolic.

Úgy érzem, erős csapatunk van, számottevő tapasztalattal a birtokában. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy nagyon sokat számít a főtáblás múlt, teljesen más egy selejtező, mint egy teltházas csoportkörös összecsapás. Idegenben egyébként is jól szokott menni a játék, Finnországban és Azerbajdzsánban egyaránt győzelmet arattunk a kvalifikáció során

mondta Alekszej Baga, aki egyébként a nyáron vette át a BATE irányítását, de előtte hét évig másodedző volt és a klub korábbi játékosa.

Ritka, hogy két ilyen fiatal edző csapatai találkozzanak egymással: Nikolic 39 éves, Baga pedig 37.

A Vidi FC – BATE Boriszov EL-csoportmeccset csütörtök este 18:55-kor rendezik.

Európa Liga, L csoport, 1. forduló

MOL Vidi FC – BATE Boriszov (fehérorosz) 18.55 – Játékvezető: Mads-Kristoffer Kristoffersen (dán)

Nyitókép: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik