Foci

A MOL Vidi edzője sokakat megtévesztett

Marko Nikolics még csak második évét kezdte a MOL Vidi kispadján, de máris jelentős sikereket ért el. Elmeséljük mit, hogyan, mi az, amit szinte mindenki félreértett és miért van esély akár a BL-csoportkörre is.

Marko Nikolics még csak második évét kezdte a MOL Vidi kispadján, de máris jelentős sikereket ért el.

  • Megnyerte a magyar bajnokságot.
  • A nemzetközi kupákban tavaly az EL-, az idén a BL-playoffba vezette a Vidit.
  • A nemzetközi kupákban pozitív a mérlege: 14 meccs, öt győzelem, hét döntetlen két vereség.
  • Bármi is lesz a soros, AEK Athen elleni BL-playoff végeredménye, már biztosan valamelyik kupasorozat csoportkörébe jut a fehérváriakkal.

De mit csinál másképp Marko Nikolics, mint az elődei?

A szerb edző még csak 39 éves. Nincs veretes futballmúlt mögötte, valamit mégis nagyon tud, érez a futballból. Ezt Szerbiában is bizonyította. Húsz évesen, egy sérülés miatt hagyott fel a labdarúgással és azonnal edzőnek állt. Első és futballistaként egyetlen profi klubja, az FK Rad ifiedzője lett, majd hamarosan a csapat felnőtt stábjába is bevették másodedzőnek.

Marko Nikolics edzői karrier

Még nem volt 30 éves, amikor 2008. őszén kinevezték a Rad vezetőedzőjének – se előtte, se azóta nem volt fiatalabb edzője a szerb élvonalnak.

Első évében bent tartotta a csapatot, második évében már Európa Ligát érő pozícióban zárt, mégis lemondott és a szerb U18-as válogatottat gardírozta egy éven át.

Aztán újra a Rad, majd a Vojvodina következett, és az utóbbival az EL-playoff kivívása, majd újabb lemondás. 2013-tól már az FK Partizani kispadján találta, ahol ismét sikerült az EL-csoportkör.

Az egyetlen kudarc 2016-ban, Szlovéniában, az Olimpija Ljubljana kispadján érte. Egy rasszista balhé – fekete idiótának” nevezte játékosát – miatt a szövetség felfüggesztették, majd klubja szerződést bontott vele.

Az FK Partizani köszönte szépen és azonnal lecsapott rá. Itt bajnoki címet és kupát nyert, majd a Videoton 2017 nyarán kivásárolta a szerződéséből.

30 évesen itt, a belgrádi kiscsapatnál lett a szerb bajnokság történetének legfiatalabb vezetőedzője. Eddig öt klub kispadján ült, és az Olimpija Ljubljanán kívül minden csapatát nemzetközi porondra vezette.

Egybehangzó fehérvári vélemény szerint Marko Nikolics jó ember, aki ért a játékosok nyelvén. A régi vágású szerb – és magyar – edzői mentalitást sutba dobva, nem a fejet leüvöltve megtörni akarja játékosai lelkét és karakterét, hanem megfelelő kommunikációval a csapat szolgálatába állítja a labdarúgók erényeit.

Nála nem az edző csinálja a csapatot, hanem felismerve az egymásrautaltságot, a kölcsönös együttműködés emeli a közös munka minden résztvevőjét, így a csapatot is magasabb szintre.

Egyszerűen, de kellően artikuláltan fogalmazza meg, kinek mi a feladata, mit vár tőle, hol a helye csapaton belül. Nem igazán variál a kezdőn, 13-15 játékossal játszik, mégsem hallani, hogy hőzöngene az, aki éppen nem lép pályára, vagy kiszorul a keretből. Érezhetően bízik játékosaiban és stábja szakértelmében.

Székesfehérváron épült fel az egyetlen igazi magyar focicsapat
Sok tapasztalattal, tudatos munkával, szakmailag megalapozott döntésekkel és ütős átigazolási politikával a MOL Vidi eljutott Európába. De mi a titok?
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Nikolics ettől még ha kell kemény, de következetes. Ami a legfontosabb, eredményei azt bizonyítják, kiválóan értékeli ki, méri fel azt a játékoskeretet, amelyik a rendelkezésére áll. Nem a gombhoz varrja a kabátot, épp fordítva: a Vidi esetében nem fantáziál frenetikus támadójátékról, mert tisztában van egy-két alapvetéssel.

  • A magyar bajnokság ritmusa, a csapatok általános taktikai elképzelése a futballról nem készít fel a nemzetközi középmezőny szervezett, lüktető, csapatszintű védekező és támadófutballjára sem.
  • A vezéregyéniségei rutinjára támaszkodhat, de Juhász, Lazovics és Huszti is már 35 éves. A Malmö elleni kezdője átlagéletkora 28,7 év volt úgy, hogy Huszti nem lépett pályára. Három cseréjéből kettő – Varga és Pátkai 30 éves elmúlt.
  • Az ezen a szinten átlagosnál korosabb csapat inkább tapasztalatot, dörzsöltséget, a játék minden csínjának ismeretét és használatát sejteti, mint a nagy iramot, a fejetlen rohanást.

Ezért láttuk azt a célfutballt, amit, a Vidinél magasabban jegyzett csapatok, a Ludogorec és a Malmö ellen is.

Miben bízhatunk, BL-, vagy EL-csoportkörben?

Az OTP Bank Liga június 2-án zárult és a Vidi július 10-én már a Jos Nosbaum Stadionban izzadt ki egy kínkeserves 1-1-et a luxemburgi bajnok ellen. Számos kritika érte a 2-1-re megnyert visszavágó után is Nikolics csapatát, lévén a két meccs összképe alapján inkább a szerencsének és a rutinjának köszönhette a Vidi a továbbjutását.

Kevesen tudják, de Nikolics merészet húzott az első BL-selejtezőkör, a Dudelange elleni párharc előtt és ezzel a szűk stáb és a játékosok kivételével sokakat átvágott, megtévesztett. Még a soros ellenfeleket is.

Marko Nikolics, a Videoton FC vezetõedzõje (elöl b3) és Bognár Tamás játékvezetõ beszélget a labdarúgó OTP Bank Liga 21. fordulója zárótalálkozója, a Kispest Honvéd – Videoton FC bajnoki labdarúgó-mérkõzés kezdete elõtt a budapesti Bozsik Stadionban 2018. március 3-án..
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Információnk szerint a szerb edző kockáztatott. Azért rukkolt elő a Vidi az első BL-párharcon gyenge, erőtlen, egyáltalán nem szervezettnek tűnő futballal, mert Nikolics munkából küldte ki az első meccsre csapatát. Ők tudták, mi a gyenge produkció oka, a kívülállók nem. Ahogy futballnyelven mondják, a játékosok térdükön járva hozták a luxemburgi bajnok elleni „kötelező továbbjutást” – a Dudelange azóta az EL negyedik csoportkörébe jutott és a Legiát Varsóban verte 2-1-re az odavágón –, hogy aztán az eddigi magasan legerősebb ellenfele, a Ludogorec elleni első meccset is túlélje valahogy (0-0).

 A Vidi szervezettség és játékminőség terén innen kezdve mutat egyértelműen javuló formát.

A bolgár bajnokkal vívott visszavágón már a támadásra, helyzetre, gólra, az első igazi bravúrra is futotta erejéből (1-0, és továbbjutás), és a harmadik BL-selejtezőkör előtt szintén favoritnak gondolt svéd Malmö ellen az oda és a visszavágón már nem játszott alárendelt szerepet. Sőt, még egyes mértékadó svéd lapok is elismerték, nem érdemtelen a fehérváriak továbbjutása.

Innen várja a jövő szerdai, Groupama Arénában megrendezésre kerülő AEK Athen elleni playoff párharc első mérkőzését a MOL Vidi. Ha az eddigi ellenfelekkel párhuzamot vonunk, úgy a 37,3 millió fontos játékoskerettel bíró a görög bajnok nehezebb diónak tűnik a Malmőnél (16,2 millió), de könnyebbnek a Ludogorecnél (50,55 millió).

Tudni kell azt is, hogy bármi is lesz az odavágó eredménye, görögtüzes pokol vár a Vidire a visszavágón.

Az AEK otthona az athéni olimpiai stadion nagyságával, a maga 69 618 fős befogadóképességével és ultráival olyan helyszín, ahol magyar klubcsapat elvétve játszik, és ahol a Vidinél nagyobb klubok is parányira zsugorodtak már. Erre nem árt jó előre mentálisan is felkészülni.

Ettől még nem lefutott párharc a BL-palyoff. A Vidi bebizonyította, nála sokkal magasabban jegyzett csapatokkal szemben is érvényre tudja juttatni taktikai elképzelését, rá tudja erőltetni akaratát ellenfelére. Ugyan nem sziporkázóan szép játékkal, de kifejezetten szervezett, odaadó, ha csibészséggel, ha kell önfeláldozó védekezéssel, egymást kisegítő játékosok által alkotott nagybetűs csapatként. Erre számíthatunk az AEK Athen ellen és ezért nem álom kategória a BL-csoportkör.

Kiemelt kép:Bodnár Boglárka / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik