Foci

BL: jobb, ha ezek után a Vidi szerény marad

A Bajnokok Ligája első selejtezőkörében a magyar bajnokot lefocizta luxemburgi ellenfele. Öröm az ürömben, hogy mindez a végeredményben nem mutatkozott meg.

Az angol nyolcadosztályra jellemző, rövid oldalon lakóházak, kocsma és lombkorona által övezett 2558 fő befogadására képes Jos Nosbaum Stadionban a Mol Vidi meglehetősen visszafogottan kezdett a luxemburgi bajnok ellen.

Pedig Marko Nikolics edző Kovácsik – Nego, Vinícius, Fiola, Stopira – A. Hadzic – Pátkai, Huszti – Kovács I. – Lazovics, M. Scsepovics kezdő tizenegye mindennek nevezhető, csak védekezőnek nem.

Első félidő

Az inkább támadó összeállítás ellenére az első harminc percben az F91 Dudelange kezdeményezett, sőt, a 17.-ben Turpel 17 méterről olyan lövést engedett meg a bal felső sarok irányába, amely Kovácsikot igazi bravúrra kényszerítette.

Fél órányi játék után semmi nem mutatta azt, hogy a fehérvári játékoskeretének értéke (13,58 millió) több, mint négyszerese a hazaiakénak (2,95). Sőt! A 60:30 százalékos labdabirtoklás-, 3:0-ás szöglet-, 4:1-es kapura lövés-arány inkább a hazaiak markáns mezőnyfölényét jelezte.

Mondjuk a magyar bajnoknak nincs is mire nagyképűnek lenni, bárki is az ellenfél. Másképp; manapság már illik megfelelő tisztelettel kezelni a luxemburgi bajnokot is. Ne feledjük,

  • Magyarország UEFA együtthatja olyan alacsony (8,125 – 36.hely), hogy az OTP Bank Liga győztese immár a BL-selejtezők első fordulójában kénytelen pályára lépni,
  • no és túl közeli emlék az is, hogy a miniállam válogatottja tavaly novemberben 2-1-re égette meg a magyar nemzeti tizenegyet.
Válogatottunké a focivilág első dupla égése
Nincs még egy csapat a földkerekségen, amely egy éven belül, hivatalos meccsen kikapott volna a két európai törpeállamtól. Immár van: Magyarország.

Talán a rossz emlékek miatt kellett harminc perc a Vidi játékosoknak ahhoz, hogy bemelegedjenek, és magukhoz ragadják a kezdeményezést. A szép lassan kiegyenlítődő labdabirtoklás a 42. percben érett góllá: Lazovics ugrasztotta ki a 16-os bal oldalán beinduló Huszti Szabolcsot, aki megelőzte a nevéhez méltatlanul lassan reagáló Schnellt és éles szögből az inkább beadásra számító Joubert kapus felett a rövid felsőbe bombázott (0-1).

Második félidő

A második félidő újabb Kovácsik bravúrral indult. Ismét Turpel ügyeskedett, ezúttal Fiolát forgatta be az ötös jobb sarkánál, majd tüzelt kapura, de lapos lövését a magyar kapus ismét hárítani tudta.

A hazaiak aktívan is folytatták,

  • egy perccel később Prempeh jobblábas, 21 méteres lövését védte Kovácsik,
  • majd a Vinicius sárgalapos belépője után megítélt Sinani szabadrúgást ütött ki a bal alsóból,
  • az 55. percben pedig újra Turper kellemetlenkedett tízről, de szerencsére ballábas lövésébe Fiola belevetődött.

A luxemburgiak fölénye az 57 percben érett egyenlítő góllá, igaz ehhez az is kellett, hogy Mélisse mintegy 25 méteres ballábas lövését az addig remeklő Kovácsik bevédje (1-1).

72 perc után már-már szégyenletes 13:3-as kapura lövési mutató díszelgett a statisztikákban – a találkozó végére 14:8-ra módosult – és, ha nincs Kovácsik, újabb hazai gólt ünnepelhetett volna a közönség, miután a 77. percben sokadik bravúrjával hárította Stolz jobblábas, megpattanó 13 méteres lövését.

A Vidi csak a mérkőzés utolsó 5-6 percében tudott mezőnyfölénybe kerülni, ekkor majdnem összejött a vezető találat is, de az is csak egy lecsúszott Marko Scsepovics beadásból, ami a léc tetjén csattant.

Összességében

  • a magyar bajnok az egész mérkőzés folyamán lassan, körülményesen futballozott.
  • Kétszer találta el az ellenfél kapuját.
  • Szemmel láthatóan a Vinicius-Fiola belsővédő-páros összeszokatlanul mozgott – érezhetően hiányzott a tavaly összeszedett lapjai miatt eltiltott Juhász Roland karizmája.
  • Az is beszédes, hogy hiába potyázott hatalmasat Kovácsik, ettől még magasan ő volt a magyar bajnok legjobbja.

A mérkőzés összképe alapján a magyar csapatoknak bárhol, bárki ellen is lépnek fel a nagyvilágban, illik szerénynek maradni. A továbbjutással kecsegtető végeredmény ellenére a visszavágó előtt a Vidinek is.

Bajnokok Ligája, selejtezőkör, első mérkőzés, eredmény:

F91 Dudelange (luxemburgi) – MOL-Videoton (magyar) 1-1

Helyszín: Jos Nosbaum Stadion
Játékvezető: Zaven Hovhannisyan (örmény)
Gól: Mélisse (58.), illetve Huszti Szabolcs (42.)
Sárga lap: Vinicius (48.), Marko Scepovic (82.)

Kiemelt fotó: molvidi.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik