Foci

MOL Vidi FC: a cél szentesítette az eszközt

A MOL Vidi kis csapatokra jellemző védekező futballal kibekkelte a bolgár bajnok elleni szerda esti BL-selejtezőt (0-0). Mondhatnánk, hogy jól védekezett, de talán az eredményesen a megfelelőbb jelző.

A játék képe alapján ugyanis kijelenthető, a Ludogorets fél tucatnyi braziljával, román és lengyel válogatottjaival igazolta azt a minőségbeli különbséget, amelyet a két klub utóbbi öt évének nemzetközi eredményessége és játékosállománya közti értékkontrasztot (50,55 vs. 13,9 millió euró) előzetesen sejtetett.

A 90 perc statisztikai mutatója is ráerősített minderre (Ludogorets/Vidi):

  • 16/2 kapura lövés,
  • 11/0 szöglet,
  • 9/23 szabálytalanság
  • 0/4 sárga lap.

Mindez a masszív differencia szerencsére a végeredményben nem mutatkozott meg. Így hát semmi  szégyellnivaló nincs abban, hogy a Vidi lényegében az első perctől fogva feladta a támadás lehetőségét és csípve, rúgva, harapva védekezett. A baj inkább az, hogy ezzel a gólszerzés sansza is elúszott, holott egy-egy ritka alkalommal látszott, zavarba hozható az a bolgár védelem.

Nem a döntetlenre játszottunk, szerettünk volna nyerni. De az tény, ha egy Ludogorets-szintű csapattal játszol, nagyon meg kell szervezned a csapatod játékát, hiszen minden posztra remek és labdával is gyors játékosaik vannak, csoportkörös tapasztalattal. Gratulálni szeretnék a játékosaimnak, nagyot küzdöttek az első perctől az utolsóig, és próbálták megvalósítani azt, amire készültünk. Sajnos az idegenbeli gólt nem sikerült megszereznünk, ehhez nagyobb frissesség és jobb döntések kellettek volna a támadó harmadban. Hét nap múlva visszavágó Magyarországon, nyernünk kell, esetleg egy 0-0 is jó lehet, de minden más eredmény a Ludogoretsnek kedvez majd

– nyilatkozta Marko Nikolics a MOL Vidi szerb vezetőedzője, aki szavaival már előre vetítette a visszavágó várható forgatókönyvét is, ami feltehetőleg hasonló séma mentén íródik majd.

A biztos védekezést jövő csütörtökön sem adja majd fel a Videoton és az sem zavarja, ha 120 perc után is 0-0-át mutat az eredményjelző. Sőt, örül neki, mert csak így lehet sansz a továbbjutásra.

Ha a Vidi ugyanis kicsit is őszintébben futballozik, kitámad, könnyen 3, 4-0 lesz a vége. Nem ide.

Mindez azért jelenthető ki teljes bizonyossággal, mert a Vidi ezúttal is szembesülhetett azzal, hogy ezen a nemzetközi szinten a futball már a csapatszintű támadás és védekezés tudatos alkalmazásáról szól, nem arról a favágásról, ami a magyar bajnokságban eredményre vezet.

Emlékezetes módon a Vidi a tavaszi bajnoki döntőnek beillő Fradi elleni hazai mérkőzésén is hasonló taktikát választott – Felcsúton 48 szabálytalansággal tarkított csontzene zajlott és állóháború az akkor jobb formában lévő zöld-fehérek megfékezése érdekében.

Felcsúton állóháború volt és csontzene
Szombat este újra bebizonyosodott, hogy piszkosul messze van még Európa.

A Vidi most is ezt erőltette. 23 szabálytalanságot követett el, míg az EL-, BL-csoportszintű ellenfele 9-et. A két szám közti különbség is hűen tükrözi a magyaros és a nemzetközi játékfelfogás differenciáját. Mindezt Paolo Autuori, a Ludogorets edzője is kiemelte:

A Vidi az előző két mérkőzésen 11 sárgát kapott, ma is láthattuk, hogy tördelik a játékot, nem láttunk tőlük igazi futballt. A második félidőben sokat állt a játék, ekkor törvényszerű, hogy a fölényben játszó csapat szervezettsége kicsit megbomlik.

A Videoton elvétve tudta földön, tudatos labdakihozatallal átvinni a labdát az ellenfél térfelére. A 80-90-es évek angol alacsonyabb osztályú futballjára jellemzően felrugdosták azt Scsepovics irányába. Ráadásul nem neki, csak felé.

A Vidi játékát nevezzük inkább udvariasan célfuballnak. A szomorú az, ha egy-egy fehérvári labdarúgót áttennénk a Ludogorets csapatába, simán felvenné a ritmust, megállná a helyét. Együtt, a magyar bajnokságban megszokott elkényelmesedett tempóval – ahol 20-30 percnyi iram és odafigyelés is elég egy 4-0-hoz – azonban már nagyon nem megy. Ez van. Ezt kell szeressük.

(Nyitókép: Boban Nikolov (j) próbálja valahogy megfékezni Cicinhót, a Ludogorec Razgrad játékosát Razgradban Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

Eredmény, Bajnokok Ligája-selejtező:

Ludogorets (bolgár)–MOL Vidi FC 0-0 (0-0)
Razgrad, Ludogorec Aréna. V: Pandzic (svéd).
Ludogorec: Renan – Cicinho, Moti, Rafael Forster, Natanael – Djakov, Lucas Sasha (Campanharo, 61.) – Wanderson, Marcelinho, Misidjan (Lukoki, 84.) – Keserü (Swierczok, 60.)
MOL Vidi FC: Kovácsik – Fiola, Juhász R., Vinícius, Stopira – Nikolov (Lazovics, 71.) – Nego, Huszti, Varga J. – Kovács (Pátkai, 68.), M. Scsepovics (Sz. Scsepovics, 80.)
sárga lap: Juhász (28.), Kovács (41.), Huszti (45+3.), Nego (80.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik