Foci

32 éve ezen a napon megsemmisült a válogatott és a magyar futball

1986. június másodika a magyar futball egyik legszomorúbb napja.

Nem annak indult, hiszen a Mezey György-féle válogatott a világranglistát is vezette,

de a mexikói világbajnokság első csoportmeccse számunkra percek alatt katasztrófává vált.

A szovjetek négy perc alatt két gólt is berámoltak Disztl Péternek, a vége pedig 0-6 lett.

Az okokat azóta is találgatják, a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a magyar válogatott későn utazott ki Mexikóba, így nem tudott eléggé hozzászokni a pokoli hőséghez.

A kapitány egy nemrég megjelent interjúban azt mondta, a csapat kissé elszállt a korábbi sikerektől, ő pedig hibázott abban, hogy a pocsék kezdés után nem szervezte át a csapatot egy védekezőbb felállásra.

mezey györgy (mezey györgy, )
Mezey György: Minden valamire való edző kap és rúg is hat-hét gólt
A Videonnál az érkezésekor uralkodó viszonyokat félelmetes kuplerájnak nevezte, és az Egervárivel fémjelzett baráti társaságára bízná az egész magyar futballt a korábbi szövetségi kapitány.

Tanulságos a csapat egyik húzóemberének, Nagy Antalnak a nyilatkozata, aki azt mondta, azon a vébén több nagy különbségű győzelem is született, és csak egyetlen válogatott pusztult bele a vereségbe, a miénk.

A 0-6 mindenesetre még jó ideig fájó emlék marad – főleg, hogy végül a rosszabb gólkülönbségen úszott el a csoportból továbbjutás -, bár akkor legalább egy vébén ott voltunk, mostanság pedig Andorrák és Luxemburgok elleni vereségek jutnak csak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik