Foci

Ezekiel próféta nem, de az NB I Balotellije még lehet

Amennyiben egy légiós 24 éves korára már az ötödik országban szerepel és éppen a kilencedik klubját fogyasztja, akkor ott valami nem kerek. Márpedig a nigériai Ezekiel Henty esetében pontosan ez a helyzet. S bizony, rendelkezhet Premier League szintű adottságokkal, képességekkel a támadó, még a magyarországi karrierjének dőlésszöge is kérdéses.

Henty alig háromnegyed éve tartózkodik Magyarországon, de emlékezetes megmozdulásokban nem volt hiány a 2017–2018-as szezon eddigi részében. Fájdalom, nemcsak a labdával tesz emlékezetes dolgokat:

A FTC ellen begyűjtött két sárga lap közül a másodikat azért kapta, mert lerántotta Dibusz Dénes kapust, miután az játékba hozta a labdát. Bónuszként fegyelmi is indult ellene, mivel a második félidő elején megtaposta a földön fekvő Lovrencsics Gergőt, rendkívül sportszerűtlen, már-már gusztustalan módon így:

A piros lapért az MLSZ fegyelmi bizottságától kedden egymeccses eltiltást kapó, a taposásért meg március 27-én fegyelmi tárgyalásra hivatalos Ezekiel Henty kicsit olyan a magyar bajnokságnak, mint Mario Balotelli a világfutballnak.

Ezekiel Henty statisztika

A jó kötésű nigériai támadó a transfermarkt.de adatai szerint 3.5 meccsenként lő egy gólt, 8.5 meccsenként ad egy gólpasszt, ezzel együtt pedig 6.3 meccsenként kap egy-egy sárga lapot, s mindeközben átlagban 65.1 percet tölt a pályán.

Érdekesség, a legjobb szezonjában kapta a legtöbb sárga lapot is, de egyébként is megfigyelhetjük, amikor a gólok száma növekszik, akkor a sárga lapoké is emelkedik. Henty értéke másfél millió euró is volt már, jelenleg 800 ezerre taksálják.

Klub-Meccs-Gól-Gólpassz-S.lap-P.lap-Percátlag

Puskás Akadémia*                4-1-0-2-1-62.5
Videoton                                  20-5-3-4-0-68.25
Baniyasv*                                12-5-3-3-0-85.1
Lokomitiv Moszkva*             19-1-1-1-0-49.9
Olimpija Ljubljana**             36-13-8-9-0-79.6
Gorica                                      13-3-2-2-0-83.6*
Perugia                                     12-2-0
Spezia*                                      6-1-0-0-0-10.8
Milan (U19 és Primavera)     22-10-0-0-0-58.5

Összesen:                               146-41-17-23-1-65.1

(forrás: transfermarkt.de)
* kölcsönben
** kölcsönben szerepelt, majd a klub megvásárolta

A saját homokozójában mindkettő az egyik legjobb képességekkel rendelkező fiú, viszont mindkettőjük esetében alapvető viselkedési problémák döntik romba a homokvárat a labdarúgó karriert. Tudása alapján Balotellinek sem a francia bajnokságban hetedik Nizzában kéne fociznia, ahogy Hentyn is látszik, fizikai adottsága, képessége alapján akár a az OTP Bank Ligánál jóval magasabb szinten is megállná a helyét.

Balotelli és Henty példája azonban arra is rávilágít, legyen valaki bármekkora tehetség, ha nem képes bizonyos szabályokat betartani, akkor kiveti magából a közeg. És persze, ha Henty hármasával hintené a gólokat, talán (de csak talán!) jobban elnéznék neki a viselkedésbeli problémákat, hosszú távon azonban akkor sem ez a nyerő út.

Diego Maradona, vagy Dennis Rodman-szintű rosszfiúnak kell lenni ahhoz, hogy valakit a viselt dolgaival együtt is úgy-ahogy elfogadjanak. Őket is csak azért tolerálták, mert az argentin labdarúgó zseni, vagy az NBA „Féreg” becenévre hallgató lepattanó királya hosszú éveken keresztül a létező legmagasabb szinten nyújtott klasszisteljesítményt a labdával.

Az meg már végképp magas labda, hogy Henty utánpótlás-nevelésre építő – mégis légiósok hadát szerepeltető – Puskás Akadémia játékosa. A nigériai légiós magatartása maximum elrettentő példa lehet a fiatalok számára, jó semmiképp.

Ahogyan annak is rossz üzenete van, hogy ha valakire a viselkedése miatt nincs szükség a bajnokság egyik élcsapatában, akkor a kiesőjelölt „fiókcsapat” kölcsönveszi.

Igaz, pontosan a kereslete erősít rá arra, Henty (ahogy Balotelli) valóban remek képességekkel bír. Rendre van ugyanis olyan együttes, olyan edző, aki úgy gondolja, majd ő sikerrel jár a vadló betörésével, a piros-kékeknél mégis kegyvesztett lett. Fontos kérdés, hogy az, akinek eddig 7-8 alkalommal segítő kezet nyújtottak, észreveszi-e valaha: változnia kell?

Henty a Bibliában szereplő 12 próféta egyikének, Ezékielnek az élettörténetét juttatja eszünkbe. Ezekiel Henty zseniális képességekkel rendelkezik, csak úgy látszik senki sem érti. Ha próféta már nem is lesz, de az NB I Mario Balotellije még lehet.

Válasz nélkül:

Ezekiel Henty esete kapcsán megkerestük klubját, a Puskás Akadémiát is, hiszen kíváncsiak lettünk volna a véleményükre. A Puskás sajtóosztályának az alábbi kérdéseket küldtük erre, amelyekre azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

  1. Milyen büntetésre számíthat klubon belül Ezekiel Henty az FTC elleni mérkőzésen kapott piros lapjáért, illetve Lovrencsics Gergő megtaposásáért?
  2. Köztudott, hogy Ezekiel Hentyt magatartásbeli problémák miatt engedte el a Videoton. A játéktudása, a képességei ezzel együtt is indokolták a szerződtetését?
  3. Egy utánpótlás-nevelő klubnál, ahol különösen fontos, hogy a felnőttcsapat játékosai példát mutassanak a fiataloknak, ellensúlyozhatja-e egy futballista tudása a viselkedésbeli problémáit? Főleg .
  4. Milyen tervei vannak a klubnak, illetve Pintér Attila edzőnek az egyébként valóban remek képességű játékos idegeinek kordában tartására?
  5. Mi a klub álláspontja a Ezekiel Henty ellen indított fegyelmi vizsgálattal kapcsolatban?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik