Foci

Az Újpest határozottan cáfolja a rasszista vádakat

Szombaton, az Újpest-Videoton meccs nem csak azért emlékezetes, mert a vendégek 2-0-ás előnyt adtak le, hanem azért is, mert a fehérvári csapat a mérkőzés után közleményben tudatta, rasszista indíttatású támadás áldozata lett a csapat légiósa, Ezekiel Henty.

A lefújás után az öltözőfolyosón folytatódott az Újpest-Vidi csata
Az egyik újpesti beszólt a Vidi légiósának, aki szétrúgott egy ajtót. A fehérváriak tényszerű kivizsgálást várnak az MLSZ-től.

Vasárnap az Újpest is reagált a történtekre. A csapat ugyancsak közleményben vezeti le, mi is történt vagy nem történt a meccset követő percekben.

Egyértelműsítjük, és vastagon kiemeljük, hogy klubunk is határozottan elutasít mindenfajta rasszizmussal kapcsolatos tettet, cselekedetet, jöjjön az bárhonnan, a lelátóról vagy a pályáról egyaránt. Azt viszont felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a vendégcsapat játékosai, amikor a futball éppen nem úgy megy nekik, ahogyan azt Ők szeretnék vagy elképzelik, rájátszanak, esetlegesen egyértelműen provokálják szurkolóinkat. A mérkőzést követően rögtön közleményt adtak ki, ahol áldozatként állítják be magukat, hivatkozva olyan, általuk tényként kezelt eseményekre, melyek meg sem történt. Nem hangzott el ugyanis az a mondat, amire hivatkozással a fehérvári színekbe öltözött nigériai játékos szó szerint a csapatunk egyik tagjának esett aképpen, hogy később négyen szedjék le őt lila-fehér játékosunkról

– írták a közleményben. De itt még nem volt vége, a levél folytatódik, és nem is akárhogy.

Történt ugyanis, hogy a vendégjátékos a levonulásakor belerúgott egyet a játékoskijáróban található vasajtóba, mely hangra reagálva egy biztonsági szolgálatot teljesítő alkalmazott az ilyesfajta, futballpályára nem illő viselkedés azonnali abbahagyására szólította őt fel. Erre válaszul megfordult – feltételezzük, hogy nem értette a hozzá intézett kérést – és azt gondolván, hogy ez a mögötte érkező, teljes mértékben ártatlan hazai játékos szájából hangozhatott el, így követte el a sportszerűtlen és agresszív cselekménysorozatot. Természetesen mindezt a helyszínen tartózkodó csapattagok és biztonsági személyzet alkalmazottainak meghallgatását és az eset azonnali, helyszíni érdemi kivizsgálását követően állítjuk.

Az újpestiek szerint a megvádolt játékos, Bojan Sankovic olyannyira nem rasszista alkat, hogy a csapat két afrikai légiósát, Nwobodo Obinnát és Alassane Diallót is maga szállítja sokszor a stadionhoz.

A közlemény végén megjegyzik: állításaikat, több, a nevét is vállaló tanúval tudják megerősíteni, ha arra kerülne sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik