Foci

Öt napig hánykolódott a tengeren, Bundesliga-csapatok vinnék Szíria Ronaldóját

Mohammed Jaddou 17 éves. Nemcsak Szíria, hanem egész Ázsia egyik legnagyobb labdarúgó tehetségének kiáltották ki, de élete váratlan fordulatot vett néhány hónapja.

Jaddou volt a csapatkapitánya Szíria korosztályos válogatottjának a tavalyi U16-os Ázsia Kupán, ahol egészen az elődöntőig meneteltek a csapattal. Ezzel kvalifikálták magukat az U17-es világbajnokságra, amit idén rendeznek majd meg Chilében.

De Jaddou nem lesz ott a tornán, ahol korábban Landon Donovan, Cesc Fabregas és Toni Kroos is elnyerte a legjobb játékos címét. A fiú feladta az álmát és most menekültként él egy csendes németországi faluban, miután 3500 mérföldes utat tett meg földön és vízen, hogy mentse az életét – írja a New York Times.

Sosem fogom elfelejteni, bármennyire is szeretném. Láttuk a halált a két szemünkkel – emlékezett vissza Jaddou a két hónapos útra, amin kis híján életét vesztette.

A döntés a távozásról

Jaddou édesapjával, nagybátyjával és három másik szír menekülttel él egy fedél alatt egy bajor faluban a svájci és osztrák határ közelében. A hat férfi ideiglenes menedékjogot kért Németországban, ami azt jelenti, hogy három hónapig nem hagyhatják el a területet anélkül, hogy értesítenék a hatóságokat. Jaddounak ezért kellett jeleznie, hogy heti háromszor a közeli Ravensburgba utazna edzésekre.

m-jaddou-1

Sok mindent nem tudnak kezdeni magukkal. Főznek és sétálnak a faluban. Zakaria, Jaddou édesapja naphosszakat tölt azzal, hogy a cigarettákból kisodorja a dohányt, hogy aztán vékonyabb szálakat készítsen abból. Mert mint mondja, nagyon-nagyon drága a dohány arrafelé.

Jaddou egy Latakia nevű településen nőtt fel, ami szerinte a legszebb város a világon. Tehetségét már nyolcéves korában felfedezték és a helyi csapat, az élvonalban szereplő Hutteen leigazolta őt. Innen egyenes út vezetett számára a válogatottságig.

Abbahagytam a tanulmányaim, mert utáltam iskolába járni. Jobban szerettem a futballt, mint a szüleimet.

Mikor elkezdődött a háború, a FIFA döntése alapján a szír válogatott nem játszhatott hazai pályán, de a bajnokságok ugyanúgy folytatódtak. Az igazi harc nem a pályán, hanem a pályán kívül folyt.

“Kiléptem az edzőtábortól, és megfenyegettek, hogy megölnek, felrobbantják a házunkat. Sokszor bombázták a pályákat is, így akár játék közben is odaveszhettünk volna” – mesélte Jaddou, majd hozzátette félve indult el Damaszkuszba is, mert bármelyik pillanatban meghalhatott volna.

De nem tudott a futball nélkül élni.

A tavalyi, thaiföldi U16-os Ázsia Kupára egy fővel kevesebben utazott a szír csapat. A 15 esztendős Terek Ghrair, Jaddou szobatársa és legjobb barátja elhunyt az egyik támadásban. Jaddou a viadal egyik legjobbja volt, az elődöntőben viszont eltiltás miatt nem szerepelhetett. Szíria 7-1-re kapott ki Dél-Koreától, de így is kvalifikáltak a vb-re.

Mikor hazatért, családjával úgy döntöttek, elhagyják az országot. Apja átszámítva 13 ezer dollárért eladta a házukat, ami elegendő összeg volt arra, hogy az embercsempészek Törökországba szállítsák őket, onnan pedig hajóval folytassák útjukat Olaszország felé.

A relatíve kicsi bárkán 130-an utaztak, köztük nők és férfiak, gyerekek és idősek, betegek és egészségesek.

Hat órával az indulást követően a túlzsúfolt hajó süllyedni kezdett.

“Mindent el kellett dobnunk, a ruháinkat és az összes holminkat, hogy a felszínen tartsuk a hajót. Egy percet sem aludtunk, mert akkor megfulladtunk volna” – idézte fel a történteket a fiatal fiú.

m-jaddou-2

Mire az olasz hatóságok észrevették a hajót, már öt napja voltak a tengeren. Jaddou elmondása szerint életében ekkor már harmadszor járt nagyon közel a halálhoz.

A több tízezer bevándorlóhoz hasonlóan nekik is ujjlenyomatot kellett adniuk a táborban, mielőtt továbbengedték őket. Nagybátyjával és apjával gyalog mentek észak felé, vasútállomásokon aludtak éjszakánként. Utolsó pénzüket egy kereskedőnek adták, aki elvitte őket Münchenbe. Onnan a hegyekbe, mostani otthonukba, Oberstaufenbe irányították a családot.

Edzés Németországban

Amikor Oberstaufen polgármesterének lánya megtudta, hogy egy szír válogatott focista él a településen, felvette a kapcsolatot egy horvát származású helyi ügynökkel. Néhány telefonhívás után Jaddou részt vehetett a Ravensburg tréningjén.

“Úgy döntöttünk meghívjuk őt, anélkül hogy tudnánk, mire számíthatunk” – nyilatkozott Markus Wolfangel, a Ravensburg U19-es csapatának edzője. A szakember megjegyezte, kellemesen csalódtak Jaddou játéktudásában.

Mivel a szír srác alig beszél németül, így egyik lakótársa kíséri őt a foglalkozásokra, hogy fordítson neki. Azóta már Bundesligában szereplő klubok is megkeresték a játékost, de a Ravensburgnál remélik, hogy egy ideig még marad Jaddou.

Addig pedig gyakorol. És vár. Hamarosan elbírálják menedékjogi kérelmét. Nem szeretne visszatérni Olaszországba, mert oda nehezebb lenne elhozni a család többi, Szíriában maradt tagját.

Édesanyja és két testvére ugyanis még mindig Latakiában él.

“Amint lehet Németországba költöztetem őket arról a helyről, ahol mindennapos a gyilkosság. Bármelyik pillanatban megkaphatom halálhírüket. Testvéreim fiatalok és könnyen elrabolhatják őket” – beszélt Jabbou.

A 45 perces hazafele úton a telefonján nézegetett képeket családjáról, elhunyt barátjáról, szülőföldjéről, és legnagyobb példaképéről, Cristiano Ronaldóról. Egy napon ellene szeretne küzdeni.

Ha Isten úgy írta meg a sorsom, akkor talán jobb lehetek, mint ő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik