Foci

Egyetlen célkitűzés sem vált valóra a válogatottnál

Az elmúlt tíz évben hat szakember ült a magyar labdarúgó-válogatott kispadján, komolyabb eredményt egyikük sem tudott elérni. Igéreteiknek, céljaiknak közelükben sem voltak.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Lothar Matthaus (2004-2006)

“Nem PR-szempontok miatt lett Matthäus a kapitány. Játékosmúltja és emberi tulajdonságai alapján teljesen megfelelő a posztra” – mondta el dr. Bozóky Imre, az MLSZ akkori elnöke Matthaus 2004-es kinevezésekor.

A Bayern München és a Nationalelf ünnepelt sztárja évi 75 millió fizetésért írt alá a posztra, döntését megkönnyebbítette, hogy szerbiai felesége Budapesten élt akkoriban, három gyermeke itt járt iskolába, és az üzleti érdekeltsége is fővárosunkhoz kötötte. Kérdéses, hogy mennyire érdekelte a magyar foci, de ebbe már nem mennénk bele.

“Azt ígérhetem, hogy az energiámat, szenvedélyemet beleviszem a munkába. Célom továbbá, hogy a játékosokból kihozzam tudásuk maximumát, amellyel örömet okozhatunk a magyar futballrajongóknak” – hangzott el Matthaus szájából az ígéret, amit sajnos nem sikerült beteljesítenie, lemaradtunk a 2006-os világbajnokságról.

Volt egyébként, aki nem örült a német szakember kinevezésének, Várhidi Péter egyenesen felháborodott.

„Az MLSZ szégyene, hogy külföldről hoz edzőt a válogatotthoz. Nem értem, miért nem látják be, hogy hazánkban nem a szakmai munkával, sokkal inkább a játékosokkal van gond” – nyilatkozta Várhidi a Sport1 csatornán.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Bozsik Péter (2006)

Matthaus leváltását követően magyar edző ülhetett le a nemzeti csapat kispadjára, de az MLSZ ezzel a húzásával sem járt sikerrel. Bozsik két évre írt alá, mindössze hét tétmeccsen irányította a gárdát, de ígéretei természetesen neki is voltak.

“Az elkövetkezendő napokban tisztul le a szakmai stáb pontos összetétele. A tervünk az, hogy első lépésben visszaállítsuk a válogatottság rangját. Csapatban és állandó keretben gondolkodunk, akárcsak sikeres elődeink” – elmélkedett Bozsik szerződésének aláírásának pillanatában.

Détári Lajos, a válogatott akkori pályaedzője igen optimista volt, ő még egy hazai rendezésű Eb-ben is reménykedett.

“Jó párost fogunk alkotni. Célunk, hogy 2012-re ütőképes csapatunk legyen, s mi ketten üljünk a magyar válogatott kispadján a remélhetőleg hazai rendezésű Eb-n.”

 Fotó: MTI

Várhidi Péter (2006-2008)

Bozsik Péter lemondását követően előbb ideiglenes kapitánynak, pár hónap elteltével, végleges kapitánynak nevezte ki Várhidit az MLSZ. A szakember hitt benne, a fiatalok húzhatják ki a magyar focit a gödörből.

“Nálam természetesen továbbra is a fiatalok lesznek előtérben. Ahogy már korábban kifejtettem a véleményemet, van jövője a magyar labdarúgásnak és ezt a fiatalok jelentik, akikben hinni kell” – mondta Várhidi.

Kisteleki István MLSZ-elnök valószínűleg már sejthette, hogy valami nagyon nincs rendben, ugyanis érdekes nyilatkozattal állt elő az új kapitány kijelölését követően.

“Nem érdekelnek az eredmények. Ezt lehet, hogy nehéz elfogadni, de mi azt szeretnénk, ha 2010-2012-re alakulna ki egy eredményes válogatott.”

 Fotó: Europress fotóügynökség

Erwin Koeman (2008-2010)

A Várhidi-éra sem sok örömmel örvendeztette meg a magyar focirajongókat, így az MLSZ ismételten külföldi edző után nézett. Viszont holland Koeman sem sok színt tudott vinni a válogatott játékába.

“Nagy kihívás számomra a magyar kapitányi poszt. Tudom, hogy sok tehetséges játékos van az önök országában, alig várom, hogy találkozhassak velük” – vélekedett kinevezése pillanatában Koeman.

A szakembernek két kívánsága volt, mint a magyar válogatott edzője: a vb-szereplés kiharcolása, illetve hogy játszunk egy barátságos meccset Hollandiával. Tragikomikus.

“Ki akarom vezetni a magyar válogatottat a 2010-es világbajnokságra, másrészt szeretném, ha barátságos meccsen összecsapnánk szülőhazám, Hollandia válogatottjával.”

 Fotó: MTI

Egervári Sándor (2010-2013)

Miután utolsó nyolc meccsén csak egyet nyert meg a Koeman-csapat, a hollandnak mennie kellett, és visszatértünk a magyar edzőkhöz. Egervárira esett az MLSZ döntése, ami jó elképzelésnek ígérkezett, csak hát nem úgy jött össze, ahogy arra sokan számítottunk.

Hosszú évek kilátástalan helyzetéből kiindulva Csányi Sándor MLSZ-elnök nem is kért sok mindent Egerváriról, elmondta, van türelem a tréner irányába.

“Újra indul az óra. Nem kell azonnal sikereket elérnie a válogatottnak, az viszont reális elvárás kell legyen, hogy a csapat harcban legyen a 2012-es Eb-szereplés kiharcolásáért. Látni szeretnénk, hogy a válogatott erősödik.”

Egervári a válogatott kapitányaként adott első interjújában máris egy B válogatottról beszélt, na meg persze a Eb-re való kijutásról is ejtett pár szót.

“Nagyobb szerepet szánok a hazai bajnokságban játszóknak.A szövetség felé már jeleztem, hogy szeretném, ha lenne egy B válogatott, vagy ligaválogatott, ami komoly, színvonalas mérkőzéseken adna lehetőséget az itthon játszóknak. Azt soha nem lehet kimondani, hogy nincs esélyünk. Igaz, hogy a válogatottat csak a 4. kalapból sorsolták,mégis a csoport 2-3. helyét kell megcéloznunk. Fontos, hogy legyen jövőképe a csapatnak.”

Egy darabig tűrt az MLSZ, a türelem azonban csak három évig tartott, a súlyos buktákat követően Egervárinak mennie kellett, újabb ígéretek maradtak beteljesítetlenül.

 Fotó: MTI

Pintér Attila (2013- )

A Győri ETO korábbi trénerét nagy meglepetésre nevezte ki a válogatott élére az MLSZ, de úgy látszik, ő már tanult elődjei hibáiból. Célja nem a vb vagy Eb-szereplés, hanem hogy legyen mindenki szimplán boldog.

“Olyan válogatott kell, amelyik nem fél semmitől .Olyan válogatott kell, melynek tagjai mindent megtesznek majd a győzelemért, melynek külföldön játszó tagjai nem nyaralni jönnek haza egy-egy meccsre. Olyan válogatott kell, melynél olyan a hangulat, hogy mindenki boldogan jön majd a keretbe, boldogan dolgozik, és örömet okoz minden futballt szerető embernek. Az a cél, hogy mindenki legyen boldog.”

Az ő szereplésének még korán sincs vége, sőt, még csak most kezdődik. 2016-ban 24 csapatos lesz az Európa-bajnokság, ha oda sem sikerül kvalifikálnunk, akkor valószínűleg bővülni fog a válogatott edzőinek névsora.

De legalább ő csak annyit ígért, hogy mindenki boldog lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik