Foci

Miért nem megy a magyar focistáknak külföldön?

Dóczi Tamás sportszociológus, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) adjunktusa a külföldön játszó magyar játékosok beilleszkedési nehézségeinek lehetséges okait is boncolgatta..

A honi bajnokságban szereplő nagy számú, átlagos, vagy az alatti képességű külföldi éppúgy jellemző futballunkra, mint az, hogy a külföldön próbálkozó magyar játékosok rendszerint kudarcot vallanak. Mert tény, sokan próbálkoznak – vagy csak szándékukban áll -, de keveseknek sikerült megállni a helyüket a jóval nagyobb versenyhelyzetben.

“A magyar labdarúgóközeg egy kifejezetten zárt világ, ahol a fiatalok nem készülnek fel a nehézségek, kudarcok kezelésére. A külföldi csapatoknál először a kultúrsokkal szembesülnek a játékosok, a beilleszkedés nehézségeivel” – taglalta a magyar futballisták külföldi megpróbáltatásait Dóczi Tamás az MTI-nek készített elemzésében.

Dzsudzsák Balázs egyike a kevés kivételnek
Fotó: MTI

A példák ugyanakkor azt mutatják, hogy lényegesen könnyebben boldogul az, aki tudatosan készül a légiós életre, nyelvet tanul, mert ugyan a kinti klubok is segítik a beilleszkedést, de egyértelmű előny, ha a “futball nemzetközi nyelve” mellett a játékos másként is tud kommunikálni új közegében.

“Szintén probléma a magyar labdarúgók hiányossága a megküzdési képességek terén. Általában rosszul érinti őket egy-egy sérülés, vagy ha kimaradnak a csapatból, s ekkor gyorsan felmerülhet bennük, hogy inkább visszatérnek Magyarországra, mert itt könnyebben érvényesülnek” – mondta a 36 éves sportszociológus, hozzátéve, hogy például a délszláv játékosok nagyon komoly nemzeti öntudattal rendelkeznek, mégsem opció számukra a hazatérés.

Egyértelmű jelenség, hogy a régió más országaiból lényegesen több futballista játszik meghatározó szerepet külföldön, mint Magyarországról. Ennek többek között az egyik oka, hogy a délszláv válság óriási “taszító tényező” volt a 90-es években, rengeteg sportoló – nem csupán labdarúgó – hagyta el hazáját, és próbált külföldön szerencsét. Az évek során pedig sikerült bizonyítaniuk, így azóta pozitív sztereotípiák élnek velük kapcsolatban, s mind a mai napig kelendőbbek, mint a magyar játékosok.

Miután lényegesen többen játszanak külföldön a magyaroknál, így az ő esetükben nem ritka, hogy csapattársaik között honfitársaik is vannak, míg a magyaroknál alig fordul elő ilyen helyzet. Márpedig a honfitárs rengeteget tud segíteni a beilleszkedésben, az új körülmények megismerésében és elfogadásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik