Foci

Az NB1 nagy őszi tesztje 3.: az idei ősz TOP11 felfedezettje

TOP 11 felfedezett (top11 felfedezett, )
TOP 11 felfedezett (top11 felfedezett, )

A sport24 felfedezett csapatába a kapus kivételével csak 23 éven aluli játékosokat választottunk. Olyanokat, akiknek még 50 alatti az NB1-es mérkőzésszáma, és akik vagy statisztikai mutatóik terén lógnak ki felfelé, vagy olyan extrát tudnak, ami rövid időn belül átlag felettivé emeli őket. Vagy mindkettő.

Kapus: Horváth Tamás (Mezőkövesd-Zsóry – 1987.06.18 – eddig 12 meccs )


Horváth kiváló őszt zárt
Fotó: MTI

Na ő mindjárt az egyetlen kivétel, aki erősíti a szabályt. Horváth a 2008-2009-es szezontól ült sorban az Újpest hálóját őrző Balajcza Szabolcs mögött mindaddig, amíg idén nyáron meg nem unta a másodhegedűs szerepet. Véber György invitálására Mezőkövesdre költözött, ahol eleinte szintén csak a kispadot koptatta, aztán a 10 fordulótól komoly szerepet vállalt abban, hogy az újonc csapat a kieső zónától viszonylagosan biztonságos távolságban telelhet. Ugyan csak 693 percet töltött a gólvonal mögött ősszel, de ezalatt 36-szor kellett védenie, ami meccsenként 4.5-ös átlag.

Jobb védő: Baki Ákos (MTK – 1994.08.24 – eddig 4 meccs)


Baki (fehérben) éppen azt tanulja, hogyan kell Futács Márkó csibészségei ellen védekezni
Fotó: MTI

Jobbára idősebb, rutinosabb labdarúgókkal pótolják a jobb védők hiányát az edzők, olyanokkal, aki eredendően belső védők, vagy védekező középpályásoknak nevelkedtek. Az NB1 idei őszének egyik legüdébb színfoltja az MTK-s Baki Ákos debütálása. Az Agárdi Akadémián szintén belső védőként pallérozódó játékos a szezon végén került be a kék-fehérek hátsó alakzatának jobb oldalára. Magassága ellenére (192 cm) gyors és rendkívül magas szintű alaptechnikával rendelkező játékos, aki higgadtságával, labdabiztosságával, és bátor fellépéseivel hívta fel magára már az angol Swansea figyelmét is.

Belső védő: Kálnoki Kis Dávid (MTK – 1991.08.06. – eddig 34 meccs)


Kálnoki Kis Dávid (csíkosban) kiválóan fejel és átlag feletti a helyezkedése is
Fotó: MTI

Kálnoki az ősz összes meccsén kezdőként lépett pályára és egyre stabilabban játszott. A statisztikák alapján két mutatóban – labdaszerzés, szabad labdák megszerzése – is a TOP20-as listák élén áll. Bár magas, mégsem a nagydarab belső védők táborát erősíti. 187 centi, az átlagnál gyorsabb, fordulékonyabb védő, aki a játék remek olvasása miatt ritkábban szorul párbajra, de azokat is jó százalékkal megnyeri.

Belső védő: Lang Ádám (Győri ETO – 1993.01.17 – eddig 16 meccs)


Lang Ádám éppen a Bayer sztárját, Shaqirit fegyelmezi meg” az augusztusi barátságos meccsen
Fotó: MTI

Lang Veszprémből érkezett a győri akadémiára és Pintér Attila már tavaly is bizalmat szavazott neki párszor – ő az akadémia első “terméke”, akik stabil kezdővé nőtte ki magát. Idén Lipták Zoltán mellett már 954 percet játszott. Átlagosan 82 százalékos pontossággal passzol, a párharcai 65 százalékát nyeri meg. Szépen fejlődik. Az, hogy az inkább óvatos játékos Pintér Attila ilyen fiatalon mély vízben dobta mindenképpen azt jelenti, hogy a megbízható jelző is ráaggatható.

Bal oldali védő: Tamás Márk (Puskás Akadémia – 1993.10.28. – eddig 13 meccs)


Tamás Márk (kékben) remek szerelőkészséggel rendelkezik
Fotó: MTI

Magyarországon a baloldali védő poszt sem a fiatalok területe. Ehhez képest Tamás Márk 20 éves és azon kevés felcsúti akadémista egyike, aki a szezon eleji gyenge kezdést követő „nagy csapatöregedési hullámban” is Benczés Miklós kezdőjében maradt többnyire. 1159 percet kapott. Ugyan akadnak még helyezkedési problémái, de gyorsaságával ezeket pótolni próbálja. A támadásokba előszeretettel lép fel. Az a veszély nem fenyeget még, hogy jövőre kiszorítja Stopirát a Videoton kezdőjéből, de ha így fejlődik két éven belül kimondottan remek baloldali védő válhat belőle.

Védekező-középpályás: Poór Patrik (MTK – 1993.11.25. – eddig 24 meccs)


Poór Patrik (fehérben) mindig szorosan az embere mellett van
Fotó: MTI

Még 2007-ben Győrből szippantotta el az Agárdi Akadémia az eredeti posztja szerint belső védőt. Ehhez képest idén Garami józsef a védelem valamennyi posztján bevetette. Őszi 16 meccsén jobb és baloldali védőként is játszott, de tán védekező középpályásként legtöbbet. Igazi robotolós játékos, rengeteget fut, megpróbál mindenhol ott lenni. 81 százalékos passzpontosság, 62 százalékos párbaj arány és magas 74 százalékos szerelési mutatók jellemzik a számok nyelvén. Fejpárbajainak és szereléseinek számával szerepel a TOP20-as listán.

Védekező-középpályás: Pölöskei Zsolt – 1991.01.19. – eddig 33 meccs


Pölöskei Zsolt (kékben) a borzalmasan nagy gólt ragasztott a Diósgyőr hálójába
Fotó: MTI

Az Instat statisztika a védekező középpályások közé rangsorolja a Liverpoolt is megjárt játékost, mi ugyanakkor azt mondjuk, amolyan igazi „Andrea Pirlo szerű” forgató ő, aki a védekezést inkább a területek lezárásával, mintsem a párharcok felvállalásával oldja meg, miközben rendre felér a támadásokhoz is. Kiemelkedő pontossággal, 85 százalékosan passzol. Hatalmas bombázó. Mind a négy őszi gólját a 16-oson kívülről szerezte. Bő két évet hagyott ki térdsérülések miatt, az idei ősze volt az első olyan, amelyet végigjátszott. egyre jobb lesz.

Támadó-középpályás: Bognár István (Mezőkövesd – 1991.05.05. – eddig 14 meccs)


Bognár Istvánt éppen Kanta József próbálja becsúszva szerelni
Fotó: MTI

Bognár “Stefi” István az, akiről már gyermekkora óta tudni lehet, hogy ha megerősödik, extra játékos lehet belőle. Olyan szeme és bokája van a futballhoz, mint keveseknek. 915 percet játszott ősszel, nyugodtan mondhatjuk, ő a Mezőkövesd esze. Egy olyan csapatban, amelyben inkább a támadásokat kell szervezni, mint a védekezéssel törődni sokkal látványosabb dolgokra lenne képes.

Támadó-középpályás: Németh Márió (Szombathely – 1995.05.01. – eddig 22 meccs)


Németh Márió éppen a debreceni Máté Pétert gyorsulja le
Fotó: haladas.hu

Németh Márió a szombathelyi Illés Akadémia újabb munkáját dícséri. 848 percet játszott idén és két gólt is szerzett. Rendkívül mélyen van a súlypontja, ennek megfelelően kiismerhetetlenül cselez. Robbanékonysága, sebessége a labdával jócskán átlag feletti. A taktikai érettség, helyezkedés terén még fejlődnie kell, párharcai 31 százalékát nyeri meg, Az látszik, tőle egyelőre nem is ezt várják, hanem azt, hogy megindulásaival és pontos passzaival bontsa meg az ellenfél védekezését. Nagy jövő áll előtte – ha így folytatja.

Támadó-középpályás: Holman Dávid (FTC – 1993.03.17. – eddig 18 meccs)


Holman Dávid sok örömet szerzett megmozdulásaival a zöld-fehér híveknek
Fotó: MTI

Holman Dávidot az Agárdi Akadémiáról eltanácsolták, mert 16 évesen alig nőtte túl a 16 centit és vasággyal együtt volt 60 kilogramm – tévedtek. Hazament Vácra erősödni, felnőni, és amikor elérte a 188 centit a Fradi csapott le rá 2011 nyarán. Jobbára a második csapatban játszott, míg Ricardo Moniz idén bizalmat szavazott neki. Jól tette. Idén számos emlékezetes megoldás, gólpassz, és három gól fűződik a nevéhez. Az idegenlégiós brigádban azon kevés magyar játékos egyike, aki színt visz a zöld-fehér játékba.

Támadó: Bacsa Patrik (Diósgyőr– 1992.06.03. – eddig 47 meccs)


Bacsa Patrikot (feketében) Poór és Kálnoki szereli közös erővel
Fotó: MTI

Írhatnánk ide Radó Andrást, de ő már túl van a felfedezett kategórián… Klasszikus értelemben vett ifjú csatárt is kettőt találtunk, a szombathelyi Ugrai Rolandot, illetve a diósgyőri Bacsa Patrikot. A két egyivású, egyaránt 1992-ben született játékos közül inkább azért döntöttünk utóbbi mellett, mert bár mindketten rendkívül fiatalon, már 17 évesen bemutatkoztak az NB1-ben mégis Bacsa idén mintha áttörést ért volna el 7 góljával. Gyors, erőszakos, jó cselkészséggel megáldott játékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik