albert-stadion(960x640).jpg (albert stadion, )
Foci sport

Most akkor kell stadionokra költeni vagy sem?

Alapvetésként szögezzük le, napjainkban tort ül a primitívség, a demagógia. Nincs mese, ez van. Az interneten nem lehet a pipacsok virágzásáról olyan tudományos értekezést olvasni, hogy alatta ne éktelenkedne tucatnyi gyurcsányozós komment, de a narancsfacsaró-gépek  összehasonlító tesztjére sem érdemes rákeresni, mert ott tutira orbánoznak a hozzászólók. A józan embernek meg tele a feje a sok dezinformációval, csúsztatással. Na, ezért született ez a cikk.

Sportkötődésű emberként kedvencem a Társasági Adókedvezmény (népszerűbb nevén TAO) , no meg a stadionépítések körül kialakult szutyok. A témával kapcsolatban nincs felület, tárgyilagos hír az interneten, ahol a hozzászólások – nem túlzás – minimum 90 százaléka ne küldené el a francba azt, aki mindezt kitalálta, mondván meggyőződéssel azt, a sok-sok milliárdot ne a “falábúakra” költsék, sokkal inkább az egészségügyre, vagy az oktatásra.

Ebben persze van is valami, hiszen biztosan elférne ott is több, de íme néhány tény.


Az FTC stadionja 2014 szeptemberére lesz kész a tervek szerint
Fotó: MTI

A “TAO pénz” – nevezzük így, ahogy közszájon forog – nem más, mint olyan vállalkozói állami adóbevétel, amelyről az állam lemondott a sport egy-egy területe számára. Olyan, mint a rendelkezés az 1 százalékról, az egyház, vagy az alapítványok részére, netán a filmalkotásokra, előadóművészekre fordított támogatás levonása a Társasági Adóalapból.

Eddig a törvény megalkotása óta összesen 33.5 milliárd forint TAO pénz áramlott a sportba. Csak a nagyságrend, az összehasonlítás végett: a 4-es metróra eddig 2002 (!!) óta 425 milliárd forintot költött az állam – ebből 181 milliárd uniós pénz, a  többi, azaz 244 milliárd adóforint  – és még mindig semmi hasznunk belőle…

A labdarúgásban 214, a kézilabdában 153, a kosárlabdában 66, a vízilabdában 34, a jégkorongban pedig 19 településen tudtak a sportegyesületek TAO-pénzből költeni, a megkötések miatt nagyrészt infrastruktúrát fejleszteni, létesítmény felújítani, újat építeni.

kormány júliusi bejelentése szerint a 2014-től 2020-ig tartó időszakban összesen 135 milliárd forintot – évi 22,5 milliárd – biztosít a 16 kiemelt olimpiai sportág projekt alapú, nagyrészt infrastruktúrális fejlesztéseire.

Ezzel szemben a rendszerváltás óta majd 1000 (!) sportpálya (nem csak foci) tűnt el, alakult át benzinkúttá, plázává, lakóparkká, stb..

A mozgásszegény életmód miatt egyre több az elhízott ember

Ennek kézenfekvő következménye GFK 2010-es kimutatásának eredménye, amely szerint a 15 éves és idősebb lakosság körében 1999 és 2009 között 56-ról 69 százalékra emelkedett azok aránya, akik semmilyen említésre méltó sporttevékenységet nem végeznek. 25-ről 16 százalékra csökkent a többé-kevésbé rendszeresen (legalább havonta többször) sportolók részaránya. Feltételezem azóta a statisztika jó esetben stagnál, de inkább tovább romlott és 15 év alatt is csak azért jobb árnyalatnyival a statisztika, mert ott most kötelező a mindennapos testnevelés…)

Nem sportolnak, mert nincs hol. Vagy olyan sporttelep van a közelben, amely állaga szerint mintha még Rákosi Matyibá’építtette volna – lásd a nemzet “ékkövét”, a Puskás Ferenc Stadiont – vagy olyan se. Ellenben A magyar lakósság több, mint fele elhízott, vagy túlsúlyos. Ebben az adatban vastagon benne van a felnövekvő generáció, akiknek a napi több órás “kockulástól” gerincproblémáik vannak, prognosztizálhatóan negyven éves koruktól kezdve a szájon át több gyógyszert kapkodnak majd be, mint levegőt…

Egy amerikai tanulmány szerint minden egyes a sportra – értsd: az élsportra, mint a példaképeket, a kedvcsinálást szolgáló kirakattól a falusi általános iskola tornaterméig bezárólag – költött dollár háromszoros értéken térül meg. A sportoló társadalom ugyanis testileg, lelkileg egészségesebb lesz, ergo egy nem csak szavakban sportoló nemzet esetén nagyságrenddel kevesebbet kell az államkasszából orvosi ellátásra, kábítószer prevencióra, bűnüldözésre, stb. költeni.


Példaképek nélkül képtelenség a tömegeket megmozgatni

Montázs: Hír24

A “stadionok helyett költsék inkább az egészségügyre, vagy az oktatásra” kezdetű demagóg megnyilvánulásokra mindezek ismeretében válaszul szögezzük le azt is; a sportra, sportingatlanokra, igen, köztük azokra az “átkozott labdarúgó stadionokra” fordított milliárdok áttételesen és nem csekély mértékben az oktatás és a népegészségügyet is szolgálják.

Hogy kell-e sportra, sportingatlanokra költeni? Nem kérdés. Mi több, ezeknek a sportingatlan célú beruházásoknak a 27 százaléka áfaként visszafolyik a költségvetésbe, nem beszélve az építkezéseken dolgozók – mert milyen jó, hogy ha állami forrásból is, de az építőiparnak van munkája – személyi jövedelemadójáról, ami szintén.

Úgyhogy zárszóként fogadjuk el, egészen biztosan nem a sportra, azon belül akárhogy is nézzük a legnagyobb tömeget megmozgató labdarúgásra is költött milliárdokat kell megkérdőjelezni.

Mi több, ezt a témát inkább érdemes a józan ész, mint pártszemüvegen keresztül szemlélni…

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.