Élő Sport

Űrből jött időutazó fedezte fel, Tom Cruise népszerűsítette az olimpiát – így értek véget a párizsi játékok

Julie SEBADELHA / AFP
Tom Cruise és az olimpiai zászló
Julie SEBADELHA / AFP
Tom Cruise és az olimpiai zászló
Nagyszabású záróünnepséggel fejeződött be az idei párizsi olimpia, amelynek monumentális záróünnepsége látványos showműsort hozott. Tony Estanguet, a helyi szervezőbizottság elnöke szerint az olimpia minden várakozásukat és képzeletüket felülmúlta, Thomas Bach, a NOB elnöke szenzációs játékokról beszélt. A végén megérkezett Tom Cruise, aki a sportolók között motorkerékpárral indult el, majd (videofelvétel segítségével) ejtőernyővel landol az Egyesült Államokban, hogy felfusson az ikonikus Hollywood feliratig, és a két o betű segítségével olimpiai öt karikát formáljon. Párizs elbúcsúzott, irány Los Angeles 2028-ban.

A négyszeres olimpiai bajnok úszó Léon Marchand a Tuileriák kertjéből egy mécsesben áthozta az olimpiai lángot a stadionba, ahol a Marseillaise zenekari változatának eljátszása után 205 delegáció zászlajának behozatalával kezdődött a háromórás műsor. A magyar zászlót Csipes Tamara és Milák Kristóf hozta a küzdőtérre. Aztán az olimpia hősei, maguk a sportolók vonultak be az arénába és vegyültek el a küzdőtéren.

FRANCK FIFE / AFP Thomas Bach és Tony Estanguet

Tony Estanguet, a szervezőbizottság vezetője úgy fogalmazott, nem készülhettek fel arra, mennyi minden élnek át együtt, szerinte az olimpia minden várakozásukat és képzeletüket felülmúlta.

„Álmodozni akartunk, de Leon Marchand-unk lett. Olyan olimpiát éltünk át együtt, amelyet soha, még egy bálna is feltűnt a szörfösök versenyén, Tahitin.

Egyik napról a másikra Párizs ünnepséggé vált, Franciaország pedig egyesült és olimpia lett.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy az olimpia megrendezése önmagában nem képes békét teremteni, de képes arra, hogy ösztönzést mutasson a békés együttélés felé.

„Éljük meg ezt a békekultúrát, minden egyes napon” – mondta, majd hozzátette:

Ezek az olimpiai játékok az elejétől a végéig szenzációsak voltak. Köszönöm Párizs, köszönöm Franciaország, éljen az olimpiai játékok, éljen Franciaország!

Az olimpiai lobogót az olimpiai himnusz hangjaira leeresztették, majd Estanguet Párizs polgármesterének, Anne Hidalgónak, ő pedig Thomas Bachnak adta át, végül Karen Basshez, a következő nyári olimpiát rendező Los Angeles polgármesteréhez került.

Ekkor egy kis Hollywood költözött a stadionba: a tetőről leereszkedő Tom Cruise a sportolók között motorkerékpárral indult el, majd (videofelvétel segítségével) ejtőernyővel landol az Egyesült Államokban, hogy felfusson az ikonikus Hollywood feliratig, és a két o betű segítségével olimpiai öt karikát formáljon.

Kaname Muto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP Tom Cruise leereszkedett a stadion tetejéről

Az olimpiai zászlót a Coliseumban a legendás atléta, Michael Johnson vette át, végül a lobogó az óceán partján a Red Hot Chili Peppershez érkezett meg, de előbukkant Billie Eilish és Snoop Dogg is.

A július 26-án kezdődött játékokon 206 ország 11 110 sportolója vett részt. Magyarország hat arannyal, hét ezüsttel és hat bronzzal a 14. helyen végzett az éremtáblázaton.

Ez volt az élő hírfolyam az olimpia zárónapjáról.

Katalin hercegné és Vilmos herceg videóban gratuláltak a brit sportolóknak

A walesi herceg és a walesi hercegné videón keresztül gratuláltak a brit sportolóknak az olimpián mutatott teljesítményük miatt. Vilmos herceget ritkán látni borostával, most is ez is megtörtént.

Nincs terrorveszély

Nincs fenyegetettség, de fokozott biztonságú eseményként tekintenek a párizsi olimpia záróünnepségére, főleg azok után, hogy a héten lemondták Taylor Swift bécsi óriáskoncertjét, ahol egy öngyilkos merényletet sikerült meghiúsítani.

Gérald Darmanin belügyminiszter úgy nyilatkozott, a Saint-Denis-ben nincs valós veszély.

Mindenki világító karszalagot kapott

Aki belépett ma a Stade de France-ba, hogy élőben tekintse meg az olimpiát lezáró ünnepséget, világító karszalagot kapott, így valamilyen módon bizonyosan részt vesznek majd a záróünnepség fényjátékában.

Tom Cruise már márciusban forgatott a záróünnepség miatt?

De mi köze Tom Cruise-nak az olimpiához? Az amerikai filmcsillag gyakran feltűnt Párizsban, ott volt a torna- és az úszóversenyeken, illetve az Egyesült Államok női labdarúgó-válogatottjának Brazília elleni győztes döntőjén is.

A USA Today azt írta, a vasárnapi záróceremónián Cruise (egyesül vagy kaszkadőr segítségével) repül majd le a Stade de France tetejéről, miközben viszi az olimpiai zászlót.

A TMZ értesülései szerint az NBC közvetítése a záróceremóniáról ezután átáll egy korábban rögzített videóra, amelyen a színész Párizsból Los Angelesbe repül, ahol egy repülőgépről ejtőernyős ugrással száll le a Hollywood feliratig. Állítólag az ejtőernyős videót márciusban már leforgatták a legendás Hollywood feliratnál…

A hírek szerint Cruise maga kereste meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot az ötletével.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy Cruise valamilyen formában kapcsolódik az olimpiai mozgalomhoz, 2004-ben például futott a fáklyával is Los Angelesben, amikor az olimpiai láng átszelte az egész világot, hogy eljusson végső úti céljához, Athénba, a játékok akkori helyszínére.

Ez volt minden idők legjobb olimpiája?

Ami a hagyományos olimpiai protokollt illeti, a jelenlegi (Franciaország) és a következő (Egyesült Államok) rendező országok kulturális bemutatói mellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach és a francia szervezőbizottság vezetője, Tony Estanguet is záróbeszédet mond.

Vajon Bach elmondja, amit ilyenkor szoktak? Hogy ez volt minden idők legjobb olimpiája? Nagy kérdés…

Az eseményen sor került az olimpiai zászló hivatalos átadására: a lobogó Anne Hidalgo párizsi polgármestertől Karen Bass Los Angeles-i polgármesterhez kerül.

A végén pedig kialszik az olimpiai láng.

Csak semmi félremagyarázás

A nyitó ceremóniával kapcsolatos viták nyomán Thierry Reboul ügyvezető igazgató kijelentette, hogy a szervezőket többször felkérték a záróünnepség felülvizsgálatára annak érdekében, hogy ezúttal ne legyenek olyan jelenetek, amelyek megsérthetnek bárkit, és amelyeket félremagyarázhatnak.

Akrobatikus show-műsort ígérnek

Thomas Jolly kijelentette, hogy egy „vizuális, nagyon koreografikus és akrobatikus előadásra készül”, egy olyan történettel, amelyben „az olimpiai játékok eltűnnek, és jön valaki, aki újra megalapítja”.

Akrobatikus show lesz operai dimenzióval – a cél, hogy nagyszerű vizuális lenyomatot adjon, és elbúcsúzzon a világ minden tájáról érkező sportolóktól

– mondta Jolly.

Megosztotta a világot a megnyitó

Az idei nyári olimpia megnyitója nagyon komoly visszhangot váltott ki, akadtak, akik az egészet provokációnak kiáltották ki, mások a közösségekben lévő tolerancia ünnepének tartotta a bő háromórás műsort. Thomas Jolly, a nyitóünnepség művészeti igazgatója azt mondta, a sokszínűségről akart beszélni.

A sokszínűség azt jelenti, hogy együtt vagyunk. Szerettünk volna mindenkit bevonni, ilyen egyszerű

nyilatkozta.

Ez volt az első nyári olimpiai megnyitó, amelyet a hagyományos stadionkörnyezetet mellőzve a városban tartották, a sportolók bevonulása hajókon történt a Szajnán a Pont d’Austerlitztől a Pont d’Iénáig. Többek között olyan sztárok léptek fel, mint az amerikai Lady Gaga, a francia-mali énekesnő Aya Nakamura, az olimpiák történetében először szerepet kapott egy heavy metal-banda, a Gojira is, míg a ceremóniát Céline Dion kanadai énekesnő zárta.

A játékokat hivatalosan Emmanuel Macron francia elnök nyitotta meg, az olimpiai lángot Teddy Riner dzsúdós és Marie-José Pérec sprinter gyújtotta meg.

Olvasói sztorik