Élő Sport

Gulyás Michelle olimpiai bajnok öttusában, Muszukajev Iszmail videózással, a férfi pólósok ötméteresekkel bukták a bronzérmet – élő hírfolyam az olimpia zárónapjáról

Magyar szempontból rendkívül mozgalmas délelőttnek örülhetünk a párizsi olimpia utolsó napján.

  • Elsőként a férfi vízilabda-válogatott ugrott medencébe, ám 8-8-as végeredmény után ötméteresekkel kikapott az Egyesült Államoktól a bronzmérkőzésen.
  • Miközben a pólósok a vízben güriztek az éremért, a női öttusázók között a háromszoros vb-ezüst- és háromszoros vb-bronzérmes Gulyás Michelle, illetve az idén csapatban világbajnok Guzi Blanka is folytatta szereplését. A bónuszvívást és lovaglást követően Gulyás második helyen, Guzi 13. pozícióból állt oda a laser runhoz. A magyarok valami egészen elképesztő finálét hoztak, Gulyás azonnal megelőzte riválisát és megállíthatatlanul robogott be az aranyéremért. Guzi is fantasztikusan szerepelt, a 13. helyről indulva végül negyedik (!) helyen zárt.
  • Az FTC világbajnoki címvédője, a szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjában érdekelt Muszukajev Iszmail 13-12-re kapott ki Iszmail Dudaevtől a bronzmérkőzésén, így ötödik helyen zárt.
  • A párizsi olimpia utolsó napján 13 számban osztanak érmeket, a záróünnepséget pedig 21 órától rendezik a Stade de France-ban.

A zárónap teljes magyar programját ebben a cikkben szedtük össze.

6 arany, 7 ezüst, 6 bronz, ez a párizsi magyar éremkollekció!

Már fel is került a hivatalos olimpiai éremtáblára Gulyás Michelle aranyérme: Magyarország 6 arany-, 7 ezüst- és 6 bronzéremmel zárja a párizsi játékokat. Tokióban 6–7–7 volt a mérleg, minimális különbség.

Először fordult elő München (6 arany) és Montreal (4) óta, hogy a magyar küldöttség két egymást követő nyári olimpia egyikén sem került a „hataranyas” határ fölé. Az érmek száma a 21. századi trendnek megfelelő: 2000 óta 17, 17, 10, 18, 15, 20 és 19 volt a magyar dobogós helyezések száma, azaz a rosszul sikerült pekingi játékokat kivéve mindig 15–20 között volt a küldöttség éremkollekciója. A MOB is ezt prognosztizálta (15–25).

„Teljesen letaglózott"

A szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Muszukajev Iszmail elveszítette a bronzmérkőzést, így az ötödik helyen végzett a párizsi olimpia vasárnapi zárónapján.

Az elején ő támadta végig a meccset, az első támadásba belekontrázott az albán, ebből szerzett négy pontot, ez kicsit megzavarta. Utána visszajött a meccsbe, végig támadta az első és a második félidőt is. Bár a mostani eredmény nem azt tükrözte, de Iszmail tett többet a győzelemért, az utolsó akcióról nem akarok semmit mondani. Teljesen letaglózott ez a dolog, bíztam benne hogy meglesz ez a bronzérem

– értékelt Bánkuti Zsolt, Muszukajev edzője, miután versenyzője videózás után egy ponttal kapott ki.

Guzi Blanka negyedik lett!

Egészen szenzációs finálé, Guzi kilenc helyet javított, ez egészen káprázatos teljesítmény!

Te jó ég, Gulyás parádézott!

Nyolc másodperc alatt le is tudta a lövéseit Gulyás és futott tovább, mire Clouvel beért, szinte már végzett is! Közben Guzi Blanka is szenzációsan szerepel, a NEGYEDIK helyre jött föl!

Még mindig Gulyás az élen!

Clouvelnek gondjai vannak a lövéssel, a koreai riválisával egymás sarkát tapossák már, de hát csinálják csak, amíg Gulyás Michelle áll az élen!

Elképesztő dráma, Muszukajev ötödik lett

Rögtön az egyenlítés után Dudaev szorongatta a magyar birkózót és lényegében kihúzta szőnyegen kívülre. Challenge-et kért az albán edző és úgy látták a bírók, hogy Muszukajev lépett ki először, így Dudaev kapott még egy pontot másodpercekkel a vége előtt. Így ment el a bronzérem…

Ó, mit villantott Muszukajev!

Egy elképesztő négypontos dobással 12-12-re hozta a meccset és mivel utoljára ő szerzett pontot, neki áll a meccs!

8-6-re szépített Muszukajev.

Muszukajev az ellenfele lábára ment, szerzett is két pontot, majd egy akció végén a kontrából challenge után Dudaev és Muszukajev is kapott 2-2 pontot, sőt egy újabb váratlan támadással még faragott a hátrányából a magyar birkózó.

6-0 Iszmail Dudaevnek

Egymásnak estek a birkózók, sajnos egy szép dobással Dudaev szerzett négy pontot, majd egy kétpontos akcióval is növelte az előnyt.

Gulyás Michelle és Guzi Blanka is hibátlanul lovagolt

Zajlik közben a női öttusázók döntője, a mezőnyben két magyarral. Elég jók a lovak a párizsi olimpián, nyolcan is hiba nélkül értek végig a pályán, köztük Gulyás és Guzi is. Előbbi ezzel az összesített második helyén áll, utóbbi a tizenkettedik.

Izgalmas csata után a spanyoloké a férfi kézilabdatorna bronzérme

Spanyolország szerezte meg a férfi kézilabdatorna bronzérmét, miután nagyon izgalmas mérkőzésen 23–22-re legyőzte Szlovéniát. Ez már a spanyolok ötödik bronzérme férfi kézilabdában a legutóbbi nyolc olimpián (1996, 2000, 2008, 2020, 2024). A döntőben (13.30) Németország és Dánia csap össze.

A románok megkapják a bronzot a tornabotrány végén

Végleges döntés: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság e-mailben tudatta, hogy a román Ana Barbosu kapja meg a női torna talajdöntőjének bronzérmét.

A meglehetősen kaotikus végjátékot követően a románok több beadvánnyal is a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, mely ezek közül egyet elfogadott. A CAS ad hoc olimpiai „ítélőszéke” bizonyítottnak látta, hogy az Egyesült Államok delegációja a megszabott egyperces határidőn túl, 1 perc 4 másodperc után óvta meg Jordan Chiles gyakorlatát, mely (sikeres óvás után) eredetileg bronzérmet jelentett az amerikai tornásznőnek. A CAS az összes többi román beadványt elutasította, ám ennek helyt adott, megsemmisítette az óvást, és felszólította a Nemzetközi Tornaszövetséget (FIG), hogy állítsa helyre az óvás előtti sorrendet.

Ezt a FIG szombat este megtette, így a 3. helyre Ana Barbosu, a 4. helyre Sabrina Maneca Voinea, az 5.-re Chiles került. Egyes hírek szerint a románok és az amerikaiak megosztott bronzérmet kértek Barbosunak és Chilesnak, ám a NOB úgy döntött, a bronz Barbosué lesz. A NOB felvette a kapcsolatot az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságával, hogy visszakérje a már kiosztott bronzérmet Chilestól.

Meccs nélkül nyert Muszukajev Iszmail ellenfele!

Vasárnap az amerikai Zain Allen Retherford és az albániai színekben szereplő Ismail Dudaev vigaszági mérkőzésének a győztese lett volna az ellenfele, azonban az amerikai sportoló nem tudott bemérni reggel, így Dudaev mérkőzés nélkül jutott tovább.

Micsoda befutó volt!

Öten maradtak a mezőny élén, majd a hajrában egyesével maradoztak le a futók. Végül ketten tudtak egy bődületeset futni a legvégén, Sifan Hassan és Tigst Assefa. A két atléta majdnem fel is borította egymást, végül azonban Hassan jobban bírta az extra iramot és bejött elsőnek. A bronzot Hellen Obiri csípte meg.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik