Élő Sport

Gulyás Michelle olimpiai bajnok öttusában, Muszukajev Iszmail videózással, a férfi pólósok ötméteresekkel bukták a bronzérmet – ez volt az élő hírfolyam az olimpia zárónapjáról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Magyar szempontból rendkívül mozgalmas délelőttnek örülhetünk a párizsi olimpia utolsó napján.

  • Elsőként a férfi vízilabda-válogatott ugrott medencébe, ám 8-8-as végeredmény után ötméteresekkel kikapott az Egyesült Államoktól a bronzmérkőzésen.
  • Miközben a pólósok a vízben güriztek az éremért, a női öttusázók között a háromszoros vb-ezüst- és háromszoros vb-bronzérmes Gulyás Michelle, illetve az idén csapatban világbajnok Guzi Blanka is folytatta szereplését. A bónuszvívást és lovaglást követően Gulyás második helyen, Guzi 13. pozícióból állt oda a laser runhoz. A magyarok valami egészen elképesztő finálét hoztak, Gulyás azonnal megelőzte riválisát és megállíthatatlanul robogott be az aranyéremért. Guzi is fantasztikusan szerepelt, a 13. helyről indulva végül negyedik (!) helyen zárt.
  • Az FTC világbajnoki címvédője, a szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjában érdekelt Muszukajev Iszmail 13-12-re kapott ki Iszmail Dudaevtől a bronzmérkőzésén, így ötödik helyen zárt.
  • A párizsi olimpia utolsó napján 13 számban osztottak érmeket, a végső éremtáblázatról itt írtunk.
  • A záróünnepséget 21 órától rendezik a Stade de France-ban.

A zárónap teljes magyar programját ebben a cikkben szedtük össze.

Kell vagy sem? Breaktánc az olimpián

Osztatlan sikere úgysem lesz a breakelésnek, de úgysem ez volt a cél, inkább csak kilépni a nagyszínpadra és bulizni egy jót. Ez maradéktalanul sikerült.

Kapcsolódó
Sokan csodálkozhatnak, mit keres ott, pedig jót tesz a breaktánc az olimpiának
A NOB láthatóan mindent megtesz annak érdekében, hogy a fiatalokat is bevonzza az olimpia lelátóira. Szerepel már a programban a gördeszka, a BMX, a szörf és a falmászás is, Párizs pedig élve a rendezői jogával a breaktáncot is megmutatta a nagyközönségnek. Osztatlan sikere úgysem lesz a breakelésnek, de úgysem ez volt a cél, inkább csak kilépni a nagyszínpadra és bulizni egy jót.

Női kosárlabda: drámai vég, USA-arany

Az utolsó negyedben folytatódott az öldöklő küzdelem, a franciák kiegyenlítettek, majd Mariéme Badiane duplájával 51-49-re ismét átvették a vezetést.

Az amerikaiak 55-55 után ismét átvették a vezetést, az utolsó perc pedig a címvédő 62-59-es előnyéről indult. Miután az egykori soproni Gabby Williams elrontotta a dobását, az amerikaiak időt kértek, ám A’ja Wilson lépéshibát vétett.

Maradt 41 másodperc, de a franciák is eladták a labdát, így muszáj volt szabálytalankodni, hogy ne menjen az idő. 17 másodperccel a vége előtt Wilson a kettőből csak egy büntetőt dobott be (63-59), jöhetett a francia időkérés.

13,5 másodperccel a vége előtt Marine Johannés bevert két büntetőt (63-61), jött a menetrendszerinti fault a hazaiaktól, ezt Kelsey Plum nem rontotta el (65-61).

Gabby Williams utolsó reménysugárként triplát szórt (65-64), maradt 3,8 másodperc, Kahleah Copper két büntetőjével 67-64-re alakult az eredmény. És még mindig jött egy francia dobás, Williams azonban hiába dobta be, a lába belül volt, így az egyenlítést jelentő tripla helyett csak dupla sikerült.

A 67-66-os győzelemmel az Egyesült Államok sorozatban nyolcadszor, összességében a 10. olimpiai aranyat nyerte női kosárlabdában.

Kapcsolódó
Megszenvedett sorozatban nyolcadik aranyáért az amerikai női kosárválogatott
Egészen hihetetlen, de a csapat 61 mérkőzés óta veretlen az olimpián.

A 10-0-s francia roham sem elég

A harmadik negyedben sem nagyon változott a női kosárlabda-döntő képe, ugyan a franciák 10-0-s rohammal nyitottak, ezt a tíz percet 20-18-ra az amerikaiak nyerték, és 45-43-ra vezetnek.

Mathias Gidsel: MVP és gólkirály

A dánok 25 éves jobbátlövője, Mathias Gidsel nem csupán aranyérmet nyert a férfi kézilabda-tornán, de ő lett a gólkirály, illetve a legértékesebb játékos (MVP) is.

De az All-Star csapatba nem fért be… csakúgy, mint a nőknél Katrine Lunde.

Eddig szenved a legutóbbi hét olimpia győztese

Ahhoz képest, hogy a női kosárlabda-tornán veretlenül döntőbe jutott Egyesült Államok minden mérkőzésén meggyőző teljesítményt nyújtott, a házigazda franciák elleni fináléban nem brillírozott.

Ugyan az első negyedet 15-9-re megnyerte, a második tíz percben Franciaország beleerősített és 20-0-nál utolérte ellenfelét. A párizsi Accor Arena hangrobbanása akkor érte el a csúcsot, amikor a 28. percben Marine Fauthoux a támadóidő lejárta miatt szinte a félpályáról engedte el a labdát, a tripla pedig csont nélkül hullott a kosárba.

A félidőben így meglepetésre 25-25 volt az állás.

Elkaptak egy doppingoló futót

Felfüggesztették Dominique Lasconi Mulamba, a Kongói Demokratikus Köztársasgból érkező atléta versenyzői engedélyét, mivel a szervezetében doppingszert találtak a párizsi olimpián. A sprinter a férfi 100 méter augusztus 3-i előselejtezőjéből még továbbjutott, de a következő körben már kiesett, ezt követően vették tőle azt a mintát, amely pozitív eredményt hozott. Mulamba kérheti a B próba elemzését, és fordulhat a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz is jogorvoslatért.

Szerbia megismételte a magyarok legendás sorozatát

A szerb férfi vízilabda-válogatott megcselekedte azt, amire korábban csak a hőskorban Nagy-Britannia (1908, 1912, 1920), illetve a Kemény Dénes vezette magyar válogatott (2000, 2004, 2008) volt képes, azaz hogy három egymást követő olimpián aranyérmet nyert.

Kapcsolódó
Még a magyar pólósok is simán verték, három vereséggel mégis Szerbia lett az olimpiai bajnok
Megismételte a Kemény Dénes-féle csapat legendás sorozatát, sorozatban harmadszor aranyérmes Szerbia.

Üdvrivalgás fogadta a maratonfutót, aki másfél órával az aranyérmes után érkezett célba

Az olimpia szerencsére nem csak a csúcsokról és érmekről szól, hanem a sportszerűség szellemiségét hirdeti. Sokszor a sportolók gondoskodnak róla, hogy ez maradjon a fókuszban, ám vasárnap reggel a női maratonisták célvonalánál várakozó tömeg is kitett magáért. A Bhutánt képviselő Kinzang Lhamo ugyanis másfél órával Sifan Hassan aranyérmes ideje után ért célba. A közönség viszont így is ujjongva, tapsolva szurkolt neki az utolsó métereken. Lhamo egyébként az utolsó előttihez képest is 58 perccel később futott be.

Az éremtáblázat első helye csak az utolsó olimpiai fináléban dől el!

A párizsi olimpia záró száma a női kosárlabdatorna döntője (Egyesült Államok–Franciaország), és ez a meccs dönt az éremtáblázat első helyéről.

Jelenleg Kína 40 arany-, 27 ezüst- és 24 bronzéremmel áll a tabella élén, de ha az Egyesült Államok válogatottja megnyeri a kosárlabdadöntőt, akkor 40 arany-, 44 ezüst- és 42 bronzéremmel átveszi az elsőséget. Ha elveszti, marad Kína az élen.

Más változás már nem elképzelhető. A top tíz Kína/Egyesült Államok, Japán, Ausztrália, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Dél-Korea, Olaszország, Németország; a magyar csapat 6 arany-, 7 ezüst- és 6 bronzéremmel a 14. helyen végez.

Így áll az éremtábla

Mi már több versenyszámban nem vagyunk érdekeltek, úgyhogy hat arany, hét ezüst és hat bronz a magyar csapat mérlege.

6 arany, 7 ezüst, 6 bronz, ez a párizsi magyar éremkollekció!

Már fel is került a hivatalos olimpiai éremtáblára Gulyás Michelle aranyérme: Magyarország 6 arany-, 7 ezüst- és 6 bronzéremmel zárja a párizsi játékokat. Tokióban 6–7–7 volt a mérleg, minimális különbség.

Először fordult elő München (6 arany) és Montreal (4) óta, hogy a magyar küldöttség két egymást követő nyári olimpia egyikén sem került a „hataranyas” határ fölé. Az érmek száma a 21. századi trendnek megfelelő: 2000 óta 17, 17, 10, 18, 15, 20 és 19 volt a magyar dobogós helyezések száma, azaz a rosszul sikerült pekingi játékokat kivéve mindig 15–20 között volt a küldöttség éremkollekciója. A MOB is ezt prognosztizálta (15–25).

„Teljesen letaglózott"

A szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Muszukajev Iszmail elveszítette a bronzmérkőzést, így az ötödik helyen végzett a párizsi olimpia vasárnapi zárónapján.

Az elején ő támadta végig a meccset, az első támadásba belekontrázott az albán, ebből szerzett négy pontot, ez kicsit megzavarta. Utána visszajött a meccsbe, végig támadta az első és a második félidőt is. Bár a mostani eredmény nem azt tükrözte, de Iszmail tett többet a győzelemért, az utolsó akcióról nem akarok semmit mondani. Teljesen letaglózott ez a dolog, bíztam benne hogy meglesz ez a bronzérem

– értékelt Bánkuti Zsolt, Muszukajev edzője, miután versenyzője videózás után egy ponttal kapott ki.

Guzi Blanka negyedik lett!

Egészen szenzációs finálé, Guzi kilenc helyet javított, ez egészen káprázatos teljesítmény!

Te jó ég, Gulyás parádézott!

Nyolc másodperc alatt le is tudta a lövéseit Gulyás és futott tovább, mire Clouvel beért, szinte már végzett is! Közben Guzi Blanka is szenzációsan szerepel, a NEGYEDIK helyre jött föl!

Még mindig Gulyás az élen!

Clouvelnek gondjai vannak a lövéssel, a koreai riválisával egymás sarkát tapossák már, de hát csinálják csak, amíg Gulyás Michelle áll az élen!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik