Élő Sport

Milák Kristóf olimpiai bajnok száz pillangón, Valter Attila negyedik helyre hajrázott – ez történt az olimpia szombati napján

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szombaton újra éremesélyes magyarok sikereiért szoríthatunk az olimpián.

  • Rögtön a program elején Major Veronika a sportpisztolyosok 25 méteres számában döntőzött. A magyar lövő olimpiai csúcs beállításával jutott fináléba, ahol aztán megszerezte a magyar csapat hatodik dobogós helyét, miután bronzérmes lett.
  • Sajnos a vele egy időben versengő cselgáncsozók csapata nagyon simán, 4-1-re kikapott Olaszországtól és kiesett.
  • női kézilabda-válogatott is reggel lépett pályára, nem is sikerült frissen beleállnia a meccsbe Hollandia ellen. Pedig az első félidő sokáig jól nézett ki, végül azonban ledolgozhatatlannak bizonyult a hátrány és 30-26-ra kikapott Golovin Vlagyimir csapata.
  • Az úszók programjában Senánszky Petra 50 méter gyorson 25.21 másodperc alatt ért célba, amivel sajnos nem jutott elődöntőbe. Sárkány Zalán 1500 méteren ötödik lett előfutamában, amellyel 11. helyen zárta a számot, viszont Betlehem Dávid országos csúcsot javítva 14:45.59 perccel, nyolcadikként jutott a fináléba. Késő este a sportág fő attrakciójaként Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás döntőjében hatalmas hajrával nyert aranyérmet.
  • Óriásit hajrázott Valter Attila is, aki az országúti mezőnyversenyben szenzációs teljesítményt nyújtott és a legvégén negyedik helyen ért célba.
  • Sor került Hámori Luca bokszmeccsére is, aki egy interszexuális bunyóssal mérkőzött meg 17 órakor. Ezt a meccset az egész világon mindenhol követték, végül Iman Helif egyhangú pontozással legyőzte Hámorit.
  • Pétervári-Molnár Bendegúz nem az egypárevezősök C döntőjében volt érdekelt, negyedik helyen csapott célba, ezzel 16. helyen zárta a párizsi olimpiát.
  • A női kardcsapat versenye nem sikerült jól, a japánoktól kikapott a Márton AnnaSzűcs LucaPusztai LizaBattai Sugár összeállítású négyes 45-37-re, így a helyosztókon folytatta csak. Ebben simán megverte Olaszországot, majd végül 45-39-re kikapot az Egyesült Államoktól, így hatodik helyen zárt.
  • Vitorlázóinknak felemás napja volt, Vadnai Jonatán a nyolcadik helyre lépett előre a szombati versenynap után. Érdi Máriának viszont továbbra sem megy, a világ- és Európa-bajnok 14., 25. és 24. hellyel folytatta szereplését, és hat futam után a 25. helyen áll.
  • Medencébe ugrott szombat délután a két győzelemnél és egy vereségnél járó férfi vízilabda-válogatott is, amely meglepetésre 9-8-ra kikapott Ausztráliától, így még akár meg is égetheti magát a csoportkör utolsó meccsén Szerbia ellen.
  • Az atlétikai versenyek közül Takács Boglárka országos csúccsal (11.10) jutott elődöntőbe 100 méteren, ám az elődöntőben nem kapta el jól a rajtot. A táv második felében hatalmas hajrával megelőzött két riválist, 11.26-os idővel hetedikként ért célba, ami összesítésben a 18. helyet jelentette számára.

A magyar versenyzők teljes szombati programját ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Szűcs Luca zseniálisan vív, már csak kettő tus a hátrány

A magyar vívó nehezen ad tust védekező állásból, de többször is kiváló akciót indított. Szűcs változatos találatokkal zárkózott két egylámpása is volt, 33-33-nál pedig beértük Japánt! Ezután sajnos Fukusima két tussal lezárta az asszót, de ez bizony fantasztikus munka volt.

30-25-re vezet Japán az utolsó kör előtt

Márton Anna elképesztő! Picit se zavarta meg a közjáték, megy előre folyamatosan. Emura persze a világranglista első helyezettje, kiváló vívó és nem hagyta magát és sajnos 5-5-re megmentette az asszót. Jön a hajrá, muszáj lenne feljönni!

Már megint közjáték

A franciák miatt állandóan megakadtak az asszók, de a hatodik asszó előtt a technikával is meggyűlt a zsűri baja. Márton Anna neve helyett ugyanis Szűcsé jelent meg. Zavarbaejtően lassan sikerült ezt megoldani.

Nullára verték Pusztait, 25-20 oda

Na, ez viszony hidegzuhany a javából! Pusztai Liza ellen 6-0-val kezdett Fukusima, a magyar vívó gyorsan meg is igazította a haját. Nem sikerült kilábalni a bajból, 9-0-ra kikapott Pusztai!

Szűcs döntetlenjével 20-16 nekünk

Szűcs Luca is bekezdett, 3-0 után kapott csak tust Takasimától, viszont akkor rögtön kettőt is. A magyar vívó viszont nem tört meg, szoros csatában 5-5-re hozta az asszóját, amivel maradt a négy tusnyi különbség.

10-9 Japánnak egy nagyon izgalmas asszó után

Szűcs Lucán volt a sor, Miszaki Emura ellen 1-1-gyel indult az asszó, de 2-2 után belehúzott és egymás után négy tust is adott ellenfelének. Emura 9-9-nél érte utol, ennél izgalmasabb nem is lehetet volna ez az összecsapás, de sajnos Emura húzta be az utolsó pontot.

5-3-ra vezet Japán

Takasima Risa ellen Pusztai Liza kezdett, kétszer is egyenlítenie kellett, mire 3-2-re fordítani tudott. Takasima viszont két tussal újra előnybe került, majd egy ellentámadással 5-3-as előnybe került.

Elindult három olimpikonunk is Párizsba

Útnak indultak a két kajak négyes tagjai, köztük a kétszeres ötkarikás bajnok Csipes Tamara és a Tokióban K-1 200 méteren győztes Tótka Sándor. A kajak-kenu válogatott másik fele vasárnap utazik, a sportági versenyek kedden kezdődnek a Vaires-sur-Marne-i pályán. A szombati magyar küldöttség tagja volt az olimpiai ötödik tekvondós, Salim Omar is, továbbá úszó és atléta is helyet foglalt a járaton.

Sárkány egyéni legjobbját úszta

Samuel Short látványosan visszaesett az utolsó 500 méteren, viszont a két francia kilőtt, Aubry és Joly 3. és 4. helyen ért be Wiffen és Paltrinieri mögött, Sárkány Zalán pedig ötödikként ért be 14:45.52.-vel. 400 és 800 után 1500 után is egyéni csúcsot úszott! Ezzel jelenleg hatodik helyen áll, a döntőre kevés esélye van, de így is remekül teljesített.

Most tart Sárkány Zalán a felénél!

7:25.60-nál érte a falat a magyar úszó, aki ezzel hatodik. Az élen elhúzott Wiffen, Short és Paltrinieri, de Damien Joly is sokkal előrébb. Mögöttük a másik négyes viszont nagy csatában lesz.

„Ennyi ember előtt még életemben nem versenyeztem"

Ez volt az első gondolata Senánszky Petrának, aki 50 méter gyorson ugrott medencébe.

„Nagyon jó, hogy a délelőtti futamokon is ilyen a hangulat, de ez okozza a túl nagy stresszt is. Nem vagyok elégedett az időeredményemmel, úgy éreztem, hogy minden készen áll, minden jól sikerült, de

megfogadtam magamnak, hogy nem fogok csalódottan kiszállni a medencéből, mert 22 év uszonyosúszás után két év alatt eljutottam az olimpiáig. Nagyon nagy meló volt benne, rengeteget dolgoztam, nagyon nehéz volt, főleg az eleje. De örülök neki, hogy 30 éves koromban egy másik sportágban eljutottam az olimpiáig, ez egy örök élmény marad, hálás vagyok, hogy itt lehettem.

Elég nagy hátrányban indulok azokhoz képest, akik hétéves koruk óta ezt csinálják, ez nem kifgás, hanem emiatt gondolom úgy, hogy nem szabad szomorkodnom”

Olvasói sztorik