Élő Sport

Super Bowl: szürreális meccsen védte meg a címét a Kansas City Chiefs

Harry How / Getty Images
Harry How / Getty Images
A Kansas City Chiefs nyerte a Super Bowlt és megvédte a címét. Sokáig nem volt egy igazán jó NFL-döntő, de a drámafaktor megvolt, ami megeshet egy ilyen mérkőzésen, az meg is történt. Végül a hosszabbítás döntött.

A meccs előtti legfontosabb kérdésre hamar választ kaptunk: Taylor Swift, a Kansas Cityben játszó Travis Kelce szupersztár barátnője szombati, tokiói koncertje után odaért Las Vegasba a mérkőzésre, a kezdés előtt is több videó készült róla, mint ahogy a közvetítésben is számtalanszor mutatták.

Ami a mérkőzést illeti, a liga két legjobb támadóalakulata találkozott egymással, még akkor is, ha az alapszakaszban ez a Chiefsre nem feltétlen volt igaz. Ezek után mindenképpen meglepő volt, hogy az első negyedben egyetlen pontot sem sikerült felrakni a táblára, hogy aztán a második játékrész rögtön egy rekorddal induljon: Jake Moody 55 yardról értékesített egy mezőnygólt, ami a Super Bowlok történetében a legnagyobb távolságról berúgott mezőnygól – egy ideig.

Michael Reaves / Getty Images

Ezután a Chiefs eladta a labdát, amit Travis Kelce az edzője, Andy Reid arcába üvöltve vett tudomásul, ebből látszott, mekkora a feszültség a címvédőnél.

A 49ers védelme megfojtotta a rivális támadásait, Patrick Mahomesék alig tudtak előre haladni, majd jött a San Francisco első touchdownja is a második negyed hajrájában, egy trükkös játék végén Jennings passzolt McCaffrey-nek, utóbbi futott be a gólterületre. A félidő letelte előtt egy mezőnygóllal szépített a Chiefs.

A félidőben Usher lépett fel, aki megidézte kissé a múltat Alicie Keysszel, valamint will.i.a.m, Lil’ Jon és Ludacris társaságában, de nem volt maradandó halftime show ez.

Steph Chambers / Getty Images

A második félidő úgy indult, hogy Mahomes eladta a labdát, amivel viszont nem tudott élni a 49ers. Nagyon érződött, hogy a Chiefsnél van a fordulat, ezt pedig előbb egy rekorddöntős mezőnygól (Butker 57 yardról talált be), majd egy szerencsés helyzet hozta el: egy punt után Luther lábára pattant a labda, amit a Kansas City összeszedett, majd rögtön touchdownnal büntetett.

A negyedik negyed elején visszavette a vezetést a 49ers Jennings elkapása utána, de az extra pont kimaradt. Így aztán egy mezőnygóllal egyenlíteni tudott a Chiefs, majd nagy védekezést bemutatva 53 yardos field goalra késztették a San Fransciscót, de Moody innen is berúgta.  Erre egy mezőnygóllal válaszolt a Chiefs is, így jöhetett a hosszabbítás, amely során debütáltak az új szabályok, mint például az, hogy mindkét csapat birtokolhatja a labdát.

A 49ers összehozott egy újabb mezőnygólt, de a Chiefs Mahomes zsenialitásának köszönhetően végigvitte az utolsó támadását, a legvégén Hardman kapta el az irányító passzát, amivel megnyerte a meccset a Kansas Citynek.

A győztes játék:

A döntő legértékesebb játékosának Patrick Mahomest választották, 46 átadásából 33 pontos volt, 333 passzolt yarddal zárt, két TD-hez asszisztált és egyszer adta el a labdát. A Kansas City Chiefs 19 év után az első csapat, amely meg tudta védeni a címét. Nem mellesleg az elmúlt öt évben a negyedik döntőt játszva a harmadik bajnoki címet szerezte a franchise.

A Chiefs 1970, 2020 és 2023 után története során negyedszer hódította el a Vince Lombardi-trófeát, négy éve szintén a 49erst múlta felül a Super Bowlon.

A vezetőedző, Andy Reid és az irányító, Patrick Mahomes a harmadik győzelmével nagyon előretört az örökrangsorban: előbbi utolérte Bill Walsh és Joe Gibbs párosát és csupán a négyszeres bajnok Chuck Noll és a hatszoros győztes Bill Belichick maradt előtte, míg utóbbi Troy Aikmant fogta be, közvetlenül felzárkózva Terry Bradshaw és Joe Montana mögé, egyedül a hét diadalával minden idők legeredményesebb játékosa, Tom Brady-től maradt távol.

Super Bowl LVIII

Kansas City Chiefs-San Francisco 49ers 25-22 (0-0, 3-10, 10-0, 6-9, 6-3) – hosszabbítás után

Pont nélkül ért véget az első negyed

Még támadásban van a 49ers, amely 9 játékból összesen 41 yardot tett meg, de lepörgött az első 15 perc, és egyik csapat sem tudott pontot tenni a táblára. A San Francisco harmadik és 14-gyel folytatja majd a második negyedet.

Puntokkal folytatódik a mérkőzés

A Kansas City Chiefs első támadását hamar elfelejtjük, mindössze hat yardot haladtak Mahomesék, így elrúgták a labdát. A 49ers már egy hét játékból álló drive-ot tudott felépíteni, de így is punt lett a támadás vége,

48 yardot haladt elsőre a 49ers

Szépen építgette első támadását a 49ers, volt benne futás, passzjáték, látványos elkapás, de McCaffrey kiejtette a kezéből a labdát a vörös zóna előtt, Karlaftis pedig összeszedte azt, így a Chiefs támadhat.

MEGY A MECCS

És akkor a Chiefs elvégezte a kezdőrúgást, a 49ers a saját 25 yardosáról indíthatta az első támadást, futással próbálkoztak elsőre.

Szokatlan énekesek

Na, nem az volt meglepő, hogy a countryénekes Reba McEntire énekelte az amerikai himnuszt, sokkal inkább az volt szokatlan, hogy a rapszakmában is utazó Post Malone gitározva adta elő az érzelmesebb America the Beautiful c. számot.

Brutális bevételeket hozhat a Super Bowl

Las Vegas városának akár egymilliárd dollár bevételt is hozhat, hogy ott tartják a Super Bowlt, ami évek óta az amerikai televíziók legnézettebb közvetítése. Az amerikai kiskereskedelmi szövetség várakozásai szerint a döntő idén 17,3 milliárd dollár (hozzávetőleg 5000 milliárd forint) forgalmat generál az üzletekben. A kiskereskedelmi költések tartalmazzák a döntő napján tartott összejöveteleken elfogyasztott étel és ital értékét, valamint a döntőre készülő ruházati cikkek, dekorációk, különböző dísz- és emléktárgyak forgalmát.

Az amerikai szerencsejáték-szervezet, az Amerikai Játék Szövetség várakozásai szerint a fogadóirodák a Super Bowllal összefüggésben 23 milliárd dollárt meghaladó forgalmat bonyolítanak, amelyen rekordszámú, 67 millió amerikai teszi meg tétjeit. Nem csupán a mérkőzés eredményére lehet fogadni, hanem az egyes játékrészek eredményére, de akár arra is, hogy az idei szuperdöntő álompárja, Travis Kelce, a Kansas City sztárja és Taylor Swift popénekes bejelenti-e a mérkőzés után eljegyzését.

Egy 30 másodperces reklámblokk 7 millió dollárba kerül, ami megegyezik az elmúlt évi árral, ugyanakkor 2019 óta 50 százalékot meghaladó mértékben drágult. A 2024-es Super Bowl televíziós reklámjaiban feltűnik mások mellett Arnold Schwarzenegger, David Beckham, Christopher Walken és Anthony Hopkins, rendezőként pedig az egyik hirdetés leforgatásánál Martin Scorsese vállalt szerepet.

A tavalyi döntő az amerikai televíziózás történetének második legnézettebb közvetítése volt 115 millió nézővel, ennél több csak az 1969-es holdra szállást tekintették meg.

Az idei Super Bowlra a belépők átlagára 10 ezer dollár körül alakult, de közvetlenül a mérkőzés előtt a másodlagos forgalomban már több tízezer dolláros áron cseréltek gazdát a jegyek az internetes értékesítésben. Idén a legolcsóbb belépő 2 ezer dollár körül volt, de 20 fős lakosztályt is lehetett bérelni, rálátással a pályára, aminek az ára – étel- és italfogyasztással – eléri az 1,8 millió dollárt.

Mindenki megnyugodhat, Taylor Swift is megérkezett

Az énekesnő egy nappal a Super Bowl előtt Tokióban koncertezett, és hiába a nagy időeltolódás, valamint a 12 órás repülőút, Japán amerikai nagykövetsége mindenkit biztosított arról, hogy időben odaér Las Vegasba. És ez meg is történt. Swift egyébként Travis Kelcével, a Chiefs tight endjével alkot egy párt.

Minden idők legjobb Super Bowlja lesz?

„A két legjobb offense csap össze, szinte biztos, hogy mindkét csapat 20 pont fölött fog termelni, úgyhogy a Super Bowlt az dönti el, kinek lesz hatékonyabb a védelme. A Chiefs-defense-től tökéletes játékot láthattunk a Baltimore ellen, ezt kell átmenteniük a nagydöntőre is. A San Franciscónak féken kell tartania Mahomest, és lehet, még ez sem elég, mindenkinek extrát kell nyújtani a győzelemhez.

Úgy érzem, három ponton belül lesz a két csapat a végén, és az izgalmakat tekintve minden idők egyik legjobb Super Bowlja vár ránk

– mondta Kovács Sándor, a Sport TV szakértője, aki egyben a magyar válogatottnál az offense fal edzője, felvezető cikkünkben, amit még pont van idő elolvasni.

Kapcsolódó
„Ha ebből nem lesz film, akkor semmiből” – Mr. Jelentéktelen szeretné elszomorítani Taylor Swiftet a Super Bowlon
Hogy mi a közös Taylor Swiftben, napjaink legnagyobb popsztárjában, valamint a San Francisco irányítójában, Brock Purdyben? A Las Vegas-i Super Bowl előtt mindketten megkapták a magukét az utálók táborától. Swifttel az a baj, hogy ott van a barátja, a Kansasben játszó Travis Kelce meccsein, Purdy pedig sokak szerint mázlista, mert haszonélvezője egy klasszisokkal teletűzdelt rendszernek.
Olvasói sztorik