Élő Sport

Super Bowl: szürreális meccsen védte meg a címét a Kansas City Chiefs

Harry How / Getty Images
Harry How / Getty Images
A Kansas City Chiefs nyerte a Super Bowlt és megvédte a címét. Sokáig nem volt egy igazán jó NFL-döntő, de a drámafaktor megvolt, ami megeshet egy ilyen mérkőzésen, az meg is történt. Végül a hosszabbítás döntött.

A meccs előtti legfontosabb kérdésre hamar választ kaptunk: Taylor Swift, a Kansas Cityben játszó Travis Kelce szupersztár barátnője szombati, tokiói koncertje után odaért Las Vegasba a mérkőzésre, a kezdés előtt is több videó készült róla, mint ahogy a közvetítésben is számtalanszor mutatták.

Ami a mérkőzést illeti, a liga két legjobb támadóalakulata találkozott egymással, még akkor is, ha az alapszakaszban ez a Chiefsre nem feltétlen volt igaz. Ezek után mindenképpen meglepő volt, hogy az első negyedben egyetlen pontot sem sikerült felrakni a táblára, hogy aztán a második játékrész rögtön egy rekorddal induljon: Jake Moody 55 yardról értékesített egy mezőnygólt, ami a Super Bowlok történetében a legnagyobb távolságról berúgott mezőnygól – egy ideig.

Michael Reaves / Getty Images

Ezután a Chiefs eladta a labdát, amit Travis Kelce az edzője, Andy Reid arcába üvöltve vett tudomásul, ebből látszott, mekkora a feszültség a címvédőnél.

A 49ers védelme megfojtotta a rivális támadásait, Patrick Mahomesék alig tudtak előre haladni, majd jött a San Francisco első touchdownja is a második negyed hajrájában, egy trükkös játék végén Jennings passzolt McCaffrey-nek, utóbbi futott be a gólterületre. A félidő letelte előtt egy mezőnygóllal szépített a Chiefs.

A félidőben Usher lépett fel, aki megidézte kissé a múltat Alicie Keysszel, valamint will.i.a.m, Lil’ Jon és Ludacris társaságában, de nem volt maradandó halftime show ez.

Steph Chambers / Getty Images

A második félidő úgy indult, hogy Mahomes eladta a labdát, amivel viszont nem tudott élni a 49ers. Nagyon érződött, hogy a Chiefsnél van a fordulat, ezt pedig előbb egy rekorddöntős mezőnygól (Butker 57 yardról talált be), majd egy szerencsés helyzet hozta el: egy punt után Luther lábára pattant a labda, amit a Kansas City összeszedett, majd rögtön touchdownnal büntetett.

A negyedik negyed elején visszavette a vezetést a 49ers Jennings elkapása utána, de az extra pont kimaradt. Így aztán egy mezőnygóllal egyenlíteni tudott a Chiefs, majd nagy védekezést bemutatva 53 yardos field goalra késztették a San Fransciscót, de Moody innen is berúgta.  Erre egy mezőnygóllal válaszolt a Chiefs is, így jöhetett a hosszabbítás, amely során debütáltak az új szabályok, mint például az, hogy mindkét csapat birtokolhatja a labdát.

A 49ers összehozott egy újabb mezőnygólt, de a Chiefs Mahomes zsenialitásának köszönhetően végigvitte az utolsó támadását, a legvégén Hardman kapta el az irányító passzát, amivel megnyerte a meccset a Kansas Citynek.

A győztes játék:

A döntő legértékesebb játékosának Patrick Mahomest választották, 46 átadásából 33 pontos volt, 333 passzolt yarddal zárt, két TD-hez asszisztált és egyszer adta el a labdát. A Kansas City Chiefs 19 év után az első csapat, amely meg tudta védeni a címét. Nem mellesleg az elmúlt öt évben a negyedik döntőt játszva a harmadik bajnoki címet szerezte a franchise.

A Chiefs 1970, 2020 és 2023 után története során negyedszer hódította el a Vince Lombardi-trófeát, négy éve szintén a 49erst múlta felül a Super Bowlon.

A vezetőedző, Andy Reid és az irányító, Patrick Mahomes a harmadik győzelmével nagyon előretört az örökrangsorban: előbbi utolérte Bill Walsh és Joe Gibbs párosát és csupán a négyszeres bajnok Chuck Noll és a hatszoros győztes Bill Belichick maradt előtte, míg utóbbi Troy Aikmant fogta be, közvetlenül felzárkózva Terry Bradshaw és Joe Montana mögé, egyedül a hét diadalával minden idők legeredményesebb játékosa, Tom Brady-től maradt távol.

Super Bowl LVIII

Kansas City Chiefs-San Francisco 49ers 25-22 (0-0, 3-10, 10-0, 6-9, 6-3) – hosszabbítás után

Mezőnygóllal vezet a 49ers

Moody az újoncszezonjában rögtön Super Bowlt játszhat, NFL-rekordot dömt, majd most a hosszabbításban egy mezőnygóllal előnybe juttatja a csapatát. Ha a Chiefs a következő támadásban nem szerez legalább három pontot, vége a meccsnek.

Eladta Purdy? Nem...

Tyű, ez min múlt, Kis híján első labdabirtoklásból eladta a labdát a 49ers a ráadásban.

JÖN az utolsó két perc

Kedvezőbb helyzetben van a 49ers, mivel náluk a labda, van még egy próbálkozásuk, illetve 35 yardra vannak a góltól.

Egyenlít a Chiefs!

Lesznek még itt izgalmak, és most bosszankodhat a 49ers, hogy az extra pont nem jött össze az imént. Mahomesék ugyanis szépen haladtak egészen a rivális gólterületéig, ahol aztán már nem jöttek be a húzások, de végül Butker 24 yardról rúghatott mezőnygólt, amit sikerrel megtett.

Fordít a 49ers!

Wow! Mezőnykísérletig juthatott volna a 49ers, miután a harmadik kísérlettel sem sikerült megcsinálni a first down-t. Nem rúgták el a labdát, megcsinálták a szükséges yardot egy bátor hívással, majd Jennings elkapása utána visszavették a vezetést – más kérdés, hogy az extrapont nem jött össze, egy mezőnygól a különbség a csapatok közt.

Vége a harmadik negyednek

Támadásban a 49ers, hat játékkal 33 yardot sikerült haladni, de életjeleket mutatott a San Francisco. Vajon lesz újabb fordulat?

Döbbenet, vezet a Chiefs!

A speciális egységek döntik el a meccset? A Kansas City puntolta el a labdát, ami a 49ers játékosának, Luthernek a lábára pattant, amire a Chiefs lecsapott. Mahomes utána tökéletesen játszotta meg Valdes-Scantlingot, majd az extra pontot is sikerült értékesíteni. Előnyben a Kansas City!

Rekord mezőnygóllal lopakodik a Chiefs

A Frisco egy újabb puntig jutott, majd Mahomes vette kézbe az iránítást, volt egy 22 yardos futása, amivel egyébként összrekorder lett a Super Bowlok történetében az irányítókat tekintve. A vége az lett, hogy egy 57 yardos mezőnygólt kellett megpróbálnia a Chiefsnek, Butker sem hibázott, így egy meccsen belül meg is javította a korábbi rekordot.

[Highlight] Harrison Butker tops Moody with a 57-Yard Field Goal make the new longest in Super Bowl history
byu/AlexanderWun innfl

Pont nélkül

Megint nem jutott sokáig a 49ers a labdaszerzés után, de sikerült a saját gólvonalához beszorítani a Chiefst. Amely aztán nem is tudott kitörni onnan, így el kellett rúgni a labdát – újabb reménytelen támadássorozat.

Mahomes eladta!

Tovább szenved a Chiefs. Egy futásból veszítettek 2 yardot, majd Mahomes ahelyett, hogy előre tört volna, passzal próbálkozott, amit Brown kapott le a levegőből. Ez volt a meccs első interceptionje.

Megy a második félidő

A Chiefs korábban erre játszott, hogy övék legyen az első visszahordás. Kiderül, mire mennek.

Ez is megvolt - Usher lépett fel a félidőben

Usher lépett fel a félidei show során, pont azt kaptuk, amit várni lehetett: ének, tánc, magas hangok, látványos koreográfiák, félpucérra vetkőzött Usher, előkerült pár görkorcsolya is. Volt egy kis duett Alicia Keysszel is, felbukkant Jermaine Dupri, H.E.R., will.i.a.m, Lil’ Jon és Ludacris is. Nem ez lesz a legemlékezetesebb fellépés az NFL nagydöntőinek történetében, igazából már most nehéz lenne egy maradandó pillanatot felidézni.

Steph Chambers / Getty Images

Vége az első félidőnek

Nem éppen úgy alakulnak a történések, ahogy azt sejtettük, és nem azért, mert ne a Chiefs vezetne, sokkal inkább amiatt, mert soka a hiba mindkét oldalon. Egyelőre nehéz lenne bárkit is kiemelni mindkét oldalon, így hiába közhelyes kijelentés, de a második félidő dönt majd.

Pontokat szerez a Chiefs

A bekapott TD után szépen építgette a következő támadását a KC, bár csúsztak ebbe is hibák, de a félidő végére eljutott a gólterület közvetlen közelébe a csapat. 69 másodperccel a nagyszünet előtt láthattuk az első időkérést, Andy Reid kérte ki, de csak mezőnygólig jutott a csapat, Butker 28 yardról bevarta.

Itt az első touchdown, ráadásul egy trükkös játék végén!

Már-már úgy tűnt, hogy a Chiefs védelme megakasztja a riválist, de Sneed felpofozta ellenfelét, amiért kapott egy 15 yardos büntetést a Kansas City. A kínálkozó lehetőséggel élt a 49ers: Purdy lepasszolt a labdát Jenningsnek, aki aztán McCaffrey-t játszotta meg, aki végül beszaladt a gólterületre. A plusz egy pontot is értékesítette a San Francisco.

Megfojtja a Chiefs támadásait a San Francisco

Nem jutott messzire a San Francisco a megszerzett labda után, az ötök kísérletre puntolni kellett, mindössze 6 yard megtétele után. A védekezés azonban gyorsan reagált, a Chies a támadása során egy 10 yardot büntetést is összeszedett, úgyhogy punt lett a vége ennek a drive-nak is.

Eladja a Chiefs a labdát!

HI-HE-TET-LEN, ami történik. A Chiefs elsőre megcsinálta a first downt, majd Mahomes adott egy 53 yardos passzt Hardmannak, így már a pontszerzésért mehetett a Kansas City. Futással próbálkozott a csapat, Pacheco azonban elejtette a labdát, a 49ers összeszedte. Hibázgatnak a sztárok rendesen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik