Sport

Takács János: A pia, meg a nagy pofám miatt maradtam ki

Mohos Márton / 24.hu
Takács János világbajnok asztaliteniszező
Mohos Márton / 24.hu
Takács János világbajnok asztaliteniszező

A Magyar Asztalitenisz Szövetség csütörtökön hírlevélben számolt be arról a szerdai ünnepségről, amelyben a 2023-as esztendő sportági legjobbjait díjazták. Levelük végén azt írták:

„Zárásképpen a szövetség 100. évére a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke segítségül hívta Jónyer Istvánt, Klampár Tibort, Gergely Gábort és Kreisz Tibort, hogy asztalitenisz-nagykövetként működjenek közre a centenárium évében a sportág további népszerűsítésében. Az Aranycsapat kinevezett tagjai 250 000 forint havi járandóságot is kapnak a nagyköveti kinevezés mellé.”

Igen ám, de az 1979-es világbajnok csapatnak akadt egy ötödik tagja is, Takács János, aki szintén játszott a vb-n, és nyert is két mérkőzést Románia ellen.

A pingpongosok között csak Takiként ismert világbajnokkal 2020 márciusában „Éjjel kicsit meggyilkoltam magam, de reggelre megtaláltam az elveszett fonalat” címmel készítettünk portréinterjút, amelyben a szokottnál is őszintébben vallott hányattatott életéről, problémáiról.

Takács megkeresésünkre ezúttal sem köntörfalazott, azt írta:

Nem voltam ott az eseményen, nem hívtak meg. Visszahallottam, hogy állítólag korábbi csapattársaim döntöttek így, hogy az életvitelem, a pia, meg a nagy pofám, a nem méltó viselkedésem, stb. miatt maradjak ki. Ők tudják. De semmilyen negatív érzés nincs bennem. Mindent felülír, hogy végül is ők tettek világbajnokká!

A szövetség új, hat hónapja megválasztott elnökét, Kovacsics Imrét is megkerestük azzal a kérdéssel, hogy milyen indokkal maradt ki az amúgy tiszteletet érdemlő és elismerésre méltó kezdeményezésből Takács János?

„Mivel jövő évben a Magyar Asztalitenisz Szövetség centerániumot ünnepel, ezért úgy gondoltuk, e feladatra szeretnénk nagyköveteket felkérni. Az elnökségi határozat arról született, hogy kiket kérjünk fel, nem arról, hogy kit és miért nem. Nem az Aranycsapat tagjait, nem a sportág világbajnokait bíztuk meg. Felkérhettünk volna az Európa-bajnokaink közül is néhányat az egy esztendőre szóló nagyköveti posztra is, az elnökség viszont személyesen Jónyer Istvánt, Klampár Tibort, Gergely Gábort és Kreisz Tibort jelölte ki.

Ez a feladat munkával jár, meg kell jelenni, képviselni kell a sportágat, ezért jár honoráriummal. Sajnos van olyan küldetés, amely ellátására nem mindenki alkalmas. Mint világbajnok sportolót, kifejezetten nagyra tartom Takács Jánost, Takit, de egy olyan embert nem tudunk nagykövetként megtenni, akik önmagát is lecsúszottnak tartja.

Kovacsics azt is hozzátette, a szövetség elnökeként az is feladata, hogy a sportág bármely szereplőjének segítsen, ha nehéz helyzetbe került, legyen az fiatal vagy idős, netán egykori világbajnok asztaliteniszező. Ezért kifejezetten kéri Takácsot, hogy szóljon neki, ha bármilyen problémája adódna a jövőben.

„Azt viszont furcsállom, hogy 99 év alatt eddig miért nem jutott eszébe senkinek, hogy elismerjünk bárkit is” – tette hozzá az elnök.

Kapcsolódó
„Éjjel kicsit meggyilkoltam magam, de reggelre megtaláltam az elvesztett fonalat”
Az 1979-es phenjani pingpong-vb világbajnoka egy februári reggel arra ébredt, hogy tiszta vér körülötte minden. Takács János arról mesél, honnan indult, hogy ért fel a csúcsra és miként jutott odáig, hogy azt mondja: szerencsére még élek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik