Sport

Lázár János szövetsége perelt, de meglehet, neki kell fizetnie

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) elsőfokon elveszítette azt a 2021 márciusában indított, több mint 250 millió forintos kártérítési pert, amelyet a szervezet korábbi főtitkára, Richter Attilával szemben kezdeményezett – számolt be az rtl.hu.

A szövetség azért indított pert a az egy hónappal korábban felmondó Richter ellen, mert álláspontja szerint a korábbi főtitkár 2020 januárjában pénzügyi fedezet, elnökségi jóváhagyás és helyszín hiányában írt alá egy három évre szóló bérleti szerződést az amerikai EBX-IMG, LLC (IMG) gazdasági társasággal a Hungarian Ladies Open néven elhíresült budapesti WTA 250-es torna kapcsán, amelyet végül az MTSZ nem rendezett meg.

A Kecskeméti Törvényszék első fokú határozata értelmében a volt főtitkárnak 15,8 millió forint jár, továbbá a szövetségnek kell megfizetnie az 5 millió forintos perköltséget is.

A döntés egyelőre nem jogerős, mert a szövetség fellebbezett.

A 2023 júliusában kelt elsőfokú ítélet a szövetség egyik állítását sem találta bizonyítottnak, sőt a bíróság éppen ellenkező következtetésekre jutott. Az rtl.hu a birtokába került ítélet alapján úgy fogalmaz,

A bíróság álláspontja szerint az alperes mint főtitkár az elnök illetve az elnökség által meghozott döntések, valamint a közgyűlés által elfogadott határozatok alapján hajtotta végre a feladatokat.

Azaz a bíróság szerint Richter Attila nem önállóan hozta meg a különböző döntéseket, hanem – ugyan olyan elnökségi határozat nem született, amely konkrétan az aláírásra adott volna felhatalmazást –, de

Szűcs Lajos elnök egy telefonos tárgyalás során egyetértett azzal, hogy a szerződést alá lehet írni. Ezen a konferenciahíváson mások mellett a korábbi sportigazgató és az akkori elnökség több tagja is részt vett. Márpedig az ítélet szerint ilyen ügyekben egyedül is dönthetett az elnök, azaz ennek alapján a döntést végrehajtó főtitkár aláírhatta a szerződést.

A perrel kapcsolatban az rtl.hu kérdésére a Magyar Tenisz Szövetség azt közölte, hogy a „Szövetség megvárja, míg az ügy jogerősen lezárul, és ezt követően alakítja ki álláspontját”.

Koszticsák Szilárd / MTI Szűcs Lajos, a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) elnöke, országgyűlési képviselő (b) és Richter Attila, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára a londoni Queen’s Tennis Clubban tartott sajtótájékoztató előtt 2019. június 27-én.

Előzmények:

A Magyar Tenisz Szövetséget 2011. január és 202. július között irányította elnökként Szűcs Lajos. A korábbi fideszes országgyűlési képviselő elnökségének utolsó éveiben különösen a gazdálkodásával kapcsolatos ügyei miatt szolgáltatott témát a sajtónak: Ezek kapcsán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik