Sport

Fucsovics és Babos mellé állt a kormány a teniszszövetséggel szemben

Teniszügyben nagyon nem ért egyet Szűcs Lajossal Szabó Tünde, Dr. Gulyás Gergely és Dr. Fürjes Balázs, lévén az MTSZ elnökét ritka kemény levélben szólították fel azonnali cselekvésre.

Hétfőn a sportért felelős államtitkár, Szabó Tünde, a Miniszterelnökséget vezető miniszterre, Dr. Gulyás Gergely és a kiemelt sportberuházásokért felelős államtitkár, Dr. Fürjes Balázs megerősítésével gyakorlatilag felszólította Szűcs Lajost, az országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes alelnökét, a Magyar Tenisz Szövetség elnökét, hogy utóbbi pozíciójából adódóan haladéktalanul tegyen eleget a Kormány nemzetközi tenisztornára vonatkozó döntéseinek.

A levél megerősíti, hogy  kormány 2019-től Hungarian Grand Prix WTA International salakpályás torna megrendezését támogatja, ehhez ad garanciát is és nem a szövetség által minden szakmaiságot nélkülöző, elnökségi határozattal nem jóváhagyott módon és kormánygarancia nélkül bevállalt Wimbledon Series névre hallgató füvespályás tornát.

Újabb teniszőrület: a szövetség összekeveri Budapestet Wimbledonnal
Egy füves pályás verseny Budapestre hozása érdekében tett lépéseket a Magyar Tenisz Szövetség. Magyarországon egyetlen füves teniszpálya sincs, így a rendezés irtózatos költséggel járna, és kormánygarancia sincs rá. A szövetség titkolózik és adatvédelmi incidenst emleget.

Szabó Tünde levelében arra kéri Szűcs Lajost, hogy a Kormány erre vonatkozó

jogszabályban meghatározott eljárásrend szerinti előzetes értesítésének mellőzésével megkötött

füves pályás WTA-torna megrendezési szándékát szíveskedjen haladéktalanul, de legkésőbb 2019. március 13. (szerda) 12 óráig visszavonni a WTA-világszervezet felé.

A levelében a kormány és a teniszszövetség közti bizalmatlanságra utal az is, hogy a szakállamtitkár úgy fogalmaz, a visszavonást akkor tekintik érvényesnek, ha

  • arról a WTA felé fent jelzett időpontig ténylegesen értesül,
  • a visszavonási bejelentését tartalmazó levelet,
  • valamint annak kézbesítését bizonyító dokumentumot a minisztérium számára a szövetség haladéktalanul megküldi!

A szakállamtitkár-asszony levele kilátásba helyezte azt is, hogy amennyiben a teniszszövetség ennek ellenére nem tesz eleget a kérésnek, úgy saját hatáskörben, hivatalos kormányzati levélben értesítik a WTA-t arról, hogy Magyarország kormánya nem támogatja a WTA Mallorca Open füvespályás tenisztorna magyarországi megrendezését.

Előzmények:

Korábban beszámoltunk róla, hogy csütörtökön Fucsovics Márton és Babos Tímea arra kérte nyílt levélben a Magyar Tenisz Szövetséget (MTSZ), hogy vonja vissza a 2020-as nemzetközi füves pályás tenisztorna rendezését.

Fucsovics Márton és Babos Tímea nyílt levélben kéri a szövetséget, gondolja meg magát
Kérdés, a magyar tenisz elöljárói eleget tesznek-e a több korábbi éljátékos által is támogatott sportolók kérésének?

A fideszes Szűcs Lajos által vezetett Magyar Tenisz Szövetség erre válaszlevélben reagált, amelyben kifejtette, majd összehívnak egy elnökségi ülést, ahol döntenek, de szerintük a kormány által velük szemben támogatott, Márky Jenő jogtulajdonos szervezésében megrendezésre kerülő júliusi WTA-tornához nem elegendő a feltétel a kormánygarancia.

A teniszszövetség szerint a kormányhatározat smafu
A fideszes Szűcs Lajos által vezetett Magyar Tenisz Szövetség szerint Márky Jenőnek nem elegendő a versenyrendezéséhez a kormánygarancia.

A kormány szokatlan bekeményítése egy saját embere, az országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke, Szűcs Lajos által vezetett szövetségével szemben azért alakulhatott ki, mert az MTSZ az utóbbi időszakban versenyrendezés címen

A gazdálkodás miatt

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik