Sport

Tartozik a teniszszövetség, belső levélben a minisztériumra hivatkoznak

Információnk szerint a MTSZ a jellemzően a szövetséggel megbízási jogviszonyban álló edzőknek adósa.

Információnk szerint a Magyar Tenisz Szövetség a jellemzően a szövetséggel megbízási jogviszonyban álló és a válogatottak mellett dolgozó edzőknek késve fizette ki az augusztusi honoráriumokat, az őszi hónapokra esedékes járandóságokat pedig nem vagy csak részben utalta el egyes szakembereknek határidőre.

Úgy tudjuk, a tartozás miatt a szövetség egyik megbízott, a kiemelt válogatottakkal foglalkozó erőnléti edzője december 18-án, azonnali hatállyal beadta a felmondását. Németh Tamás minderről levélben tájékoztatta a szövetség felettes szervét, az EMMI-t is. Az MTSZ ezt követően két napon belül elutalta az elmaradásokat – kivéve Némethét, akinek formai okok miatt a mai napig visszatartják a járandóságát –, de a decemberi honoráriumokkal hetek óta ismét tartoznak.

Honlapunknak az új tartozások tényét egy, a neve elhallgatását kérő szövetségi informátorunk is elismerte, aki azt mondta, az MTSZ „hivatalos kommunikációjával ellentétben a mai napig tartozik”

Mit mond a szövetség?

Egy a birtokunkba jutott, a szövetség egyik alkalmazottja által írt és megértést kérő januári körlevél azt bizonyítja, hogy az MTSZ házon belül elismerte „a kisebb csúszásokat a fizetésekkel kapcsolatban”.

Ezt azzal magyarázták, hogy várják az Emberi Erőforrások Minisztériumától a bejövő pénzeket, ám azok egyelőre nem érkeztek meg. A körlevélben azt állítják, hogy

az EMMI működésében olyan átalakítások zajlanak, ami megnehezíti a várt összegek folyósítását, így elképzelhető, hogy az elkövetkező hónapokban további csúszások fognak történni.

A 24.hu ezért megkereste a szövetséget és az EMMI szakállamtitkárságát is.

Az EMMI ellentmond a szövetség állításának

A szövetségtől azt kérdeztük, van-e az MTSZ-nek fennálló, lejárt határidejű tartozása bármely alkalmazottja, megbízási szerződéses jogviszonyban dolgozó munkatársa, egyéb beszállítója felé.

Miközben a szövetség házon belül türelmet kér az érintettektől, beszállítóktól, honlapunknak kitérő választ adott:

A szövetség és a vele szerződésben lévő – alkalmazott, megbízott vagy vállalkozó –  közti szerződésekre vonatkozó adatok összességükben nem nyilvánosak, ezért az MTSZ ezzel kapcsolatban nem tud bővebb tájékoztatást nyújtani. Általánosságban elmondható, hogy az MTSZ gazdálkodása megfelel a hasonló méretű gazdálkodó szervezeteknél zajló gyakorlatnak.

A szakállamtitkárságot azzal kerestük meg, a szövetség visszatérő likviditási problémájának lehet-e valós oka az amit az MTSZ házon belül kommunikál, az EMMI átszervezése, a várt állami források hiánya.

Az EMMI a kiemelt sportágfejlesztési támogatást és a 2018. évi szakmai és működési támogatást átutalta a szövetségnek. A szövetség szakmai feladatait finanszírozó 2018. évi támogatási szerződések 2019-re áthúzódó felhasználást tesznek lehetővé, így az előző évi támogatások terhére történő bérkifizetés, és megbízási díj rendelkezésre bocsátásának a támogatási pénzeszköz hiánya nem lehet akadálya.

A minisztérium a támogatások kihelyezése érdekében a sportági egyeztetéseket már előző év decemberében, tárgyév januárjában lezárja és a kiértesítésekre is sor kerül. A támogatott feladatok esetében lehetőség van bérkifizetés, megbízási díj elszámolására is

– szól az EMMI hivatalos válasza.

Mekkora költségvetésből nem telik decemberi fizetésre?

Amióta a fideszes Szűcs Lajos, az Országgyűlés költségvetési bizottságának alelnöke vezeti a sportágat (2011), szervezet közhasznúsági jelentései szerint

  • 2011-ben 38 651 000,
  • 2012-ben 37 175 000,
  • 2013-ban 144 168 000,
  • 2014-ben 351 184 000,
  • 2015-ben 440 530 000,
  • 2016-ban 1 776 581 000,
  • 2017-ben  2 763 482 000 forint volt,

vagyis hét év alatt összesen több mint 5,5 milliárd állami támogatást kapott különböző forrásokból. A szövetségnek ezen túl saját bevételei is vannak, a 2017-es büdzséje négymilliárdos volt.

A 2018-as közhasznúsági jelentést még nem kellett leadnia a szövetségnek, de információnk szerint az éves állami források főösszege nem csökkent a 2017-eshez képest.

Őrült összegek mennek el pár napig álló teniszstadionokra
Így kerül a 10 milliárd forint körüli összegre tervezett margitszigeti teniszstadion már az első kapavágás előtt több mint két milliárdba.

Igaz az is, hogy az adóforintok jelentős részét a szövetség pár napig tartó teniszversenyekre kapta, amelyeket megkérdőjelezhető módon ideiglenes létesítmények felépítésére és lebontására költött el.

Ökölvívók is tartoznak

A Magyar Tenisz Szövetség nem az egyetlen, amelyik komoly pénzügyi problémát görget maga előtt. A Magyar Ökölvívó Szövetség a tavaly augusztusban Budapesten megrendezett ifjúsági világbajnokságba bukott bele, halmozott fel 348 millió forintos adósságot. Már telefonálni sem tudnak rendesen és az elnökség felszólította Erdei Zsolt elnököt, hogy kezdeményezzen ügyészségi vizsgálatot.

Százmilliókat szórtak el a bokszban, az ismerősök jól jártak, a szövetség csődben
Egy történet, amely megmutatja, hogyan élnek vissza az Orbán Viktor sportszeretetének köszönhető gazdagsággal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik