Sport

Nyíltan kettészakadt a magyar tenisz

A sportág egy ideje a balhétól hangos. Az MTSZ éves rendes közgyűlésén kirajzolódtak az erőviszonyok. Ugyan támadják, de egyelőre a jelenlegi vezetés a nyerő.

Az ember nem is gondolná, mekkora tömeget mozgat meg a tenisz. Amatőr szinten több, mint százötvenezer magyar játszik heti rendszerességgel, fájó, ettől még az utóbbi években a korosztályos magyar bajnokságok felső korcsoportjainál hálóval kell fogni a versenyzőket.

A sportág éves rendes közgyűlésén kedd reggel, az Intercontinental Hotelben megjelent tömeg így inkább azt a nagyszámú teniszklubot reprezentálta, amely a sportágban nemzetközi szinten is tradicionális módon üzleti alapon próbál talpon maradni egy olyan szövetség irányítása alatt, amely éves szinten több milliárd adóforintot költ el. Ennek jelentős százalékát olyan versenyszervezésre költi, amelyek nem a saját nemzetközi szövetsége (ITF), hanem a professzionális ATP-, és WTA-szervezetek versenynaptárában szerepelnek.

A sportág egy része épp azért forrong, mert ez az állami forrás nem, vagy csak elhanyagolható mértékben jelenik meg a legalsó, az utánpótlás szinten – holott az MTSZ egyik alapfeladata épp ez lenne -, illetve a szövetség szerintük nem működik átláthatóan.

Temesvári Andrea mellén például hatalmas “tiszta tenisz” kitűzővel érkezett, sok más korábbi kiváló játékoshoz, küldötthöz hasonlóan – ők képviselik az ellenzéket.

Balról jobbra: Sávolt Attila, Babos Csaba, Temesvári Andrea, Markovits László Fotó: Marjai János /24.hu

Egész pontosan 214 szavazati joggal felruházott klubképviselő jelent meg – aztán ez a szám többször változott -, akik 33 tartózkodás, 1 nem szavazat mellett megszavazták, hogy Dr. Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlament pénzügyi bizottságának alelnöke vezesse le a közgyűlést.

Az első ütközési pont mindjárt az elején kirajzolta az erőviszonyokat: a “tiszta tenisz” képviselője egy egyéni indítvány szerint szerette volna a Magyar Olimpiai Bizottság Gazdasági Bizottságának tagját, Bényi Szabolcsot jegyzőkönyv hitelesítőnek felvenni, de a tagok ezt 63 igen, 105 nem, 37 tartózkodás mellett elutasították.

Öt ellenzéki tagszervezet az eredeti napirendi pontokon felül öt további  javaslatot tett, amelyek mind pénzügyi-,  továbbá a nemzetközi versenyrendezésre vonatkozó kérdéseket feszegetett, és azt szerették volna, hogy az MTSZ adjon tájékoztatást a NAV folyamatban lévő büntető eljárásáról is.

Mivel a közgyűlés 78 igen, 116 nem, 12 tartózkodás mellett elutasította a tájékoztatásra tett javaslatot, a közgyűlés eztán az MTSZ által előre eltervezett mederben zajlott. Előbb Richter Attila főtitkár éves beszámolójában nagyrészt válaszolt a kérdésekre, vagy legalábbis elmondta a szövetség verzióját.

Eztán hosszas felszólalások során

  • Márky Jenő elmondta Richterrel szemben a saját álláspontját a budapesti WTA-torna, és a szövetség által gründolni akart füvespályás tornával kapcsolatban,
  • továbbá Dr. Sándor Elek sportjogász hívta fel a figyelmet arra, hogy szerinte megkérdőjelezhető a közgyűlés jogszerűsége, mert közvetlenül előtte klubokat zárták ki, szavazati joggal rendelkező tagokat hívták vissza, vagy formai okokra hivatkozva nem engedték szavazni, mint például Deák Bárdos Mihályt, a korábbi birkózót, aki a diósgyőri teniszt képviselte (volna).
  • A népszerű és egész életében utánpótlással foglalkozó edző, Csordás Attila, az egész tenisztársadalom nevében felszólította Richter Attila főtitkárt, hogy mondjon le. Ugyan kérését hatalmas ováció fogadta, de Richter természetesen nem mondott le.
  • Visontai Csongor jelezte, a pénzügyi beszámolóból kiderül, az MTSZ-nek momentán 707 millió forint tartozása van. Úgy tudja, ezért a szövetségi edzők egy ideje nem kapnak fizetést, Nagy Adrienn idén még nem kapott támogatást, holott szerződés szerint járna neki.
  • Sávolt Attilát az elnök nem engedte szóhoz jutni az alapszabályra hivatkozva, majd Dr. Szűcs a felháborodás miatt mégis megadta a szót a korábbi kiváló teniszezőnek. Fucsovics korábbi edzője méltatlannak tartja, hogy a tagok három nappal a közgyűlés előtt kapták meg a 250 oldalas elnökségi beszámolót, amelyet így lehetetlen átnézni, értelmezni és felelősségteljesen szavazni róla. Bt azt kérte a tagoktól, ne is szavazzák meg.

A jelenlegi vezetés rezzenéstelen arccal hallgatta végig a tényeket, a kritikákat, majd a holdudvarukba tartozó tagok a  hosszas szócséplés után úgy szavaztak, ahogy elvárták tőlük.

A lényeg: a szövetség vezetésében változás nem történt, az elnöki beszámolót, a 2018. évi pénzügyi beszámolót – ezt annak ellenére, hogy Sávolt mellett az MTSZ felügyelő bizottsági tagja maga sem javasolta – egyhangú többséggel elfogadták. Mivel a „tiszta tenisz” képviselői egységesen kivonultak eztán a teremből, és a jelenlévők többsége is megunta a banánt, két, napirendi pontra – a 2019-es költségvetés tervezet és a közhasznúsági jelentés elfogadására – már  határozatképtelen lett a közgyűlés.

Nyíltan kettészakadt a sportág.

Az ellenzék szerint kedden csak csatát vesztettek, háborút nem. Mert e közgyűléstől  függetlenül korántsem biztos, hogy az MTSZ vezetése az év végén is ugyanaz lesz, mint jelenleg. Az közgyűlés alatti beszélgetésekből kiderült, azt remélik, a józan döntéshozók belátják, ha a teniszellenzék tagjai közt felsorakozik szinte az összes magyar korábbi és jelenlegi éljátékos, a helyzet már tarthatatlan, ezért az arra illetékesek az politikai választások után megteszik a megfelelő lépést; például Dr. Szűcs Lajos, illetve Richter Attila főtitkár munkahelyi elfoglaltságra és családi okra hivatkozva valamikor egy szép őszi napon lemond posztjáról.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik