Sport

Felrobbanó katonai lőszerraktár ide, 47 fok oda, mégis negyedik lett a magyar vitorlázó az ifjúsági vébén

Héder Benedek Barna 4. helyen zárt az ILCA 4 ifjúsági világbajnokságán.

A magyar vitorlázó kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a 11 futamból álló versenyen, ugyanis több mint a felében az első hat között zárt. Az első döntős napon még második helyen állt, később az ötödik helyre csúszott, majd zárásképp egy helyet javítva negyedikként zárt.

Nagyon örülök neki, ha arra gondolok hogy most a verseny végén vitorláztam a 85. napomat Laserben, annak is a felét a Balatonon… Ez jóval kevesebb, mint az ellenfeleim mérlege. Mindenki azt mondja, és én is úgy érzem, hogy rengeteget fejlődhetek még, minden csak a befektetett munka függvénye

– idézi a Magyar Vitorlázók Szövetsége Hédert.

Az eredménye önmagában is rendkívül komoly fegyverténynek számít, ám a mostoha körülmények ismeretében talán még nagyobb teljesítmény, mint elsőre gondolnánk.

„A második napon nem engedtek minket vízre a környékbeli erdőtüzek miatt. Ezek elértek egy katonai lőszerraktárat, ami felrobbant. 10 kilométerre történt ez tőlünk, de a hőmérséklet a part felől fújó szél miatt a “normális” 42 fokról felugrott 47 fokra… Aztán lassan normalizálódott a helyzet.”

A lányok között Lackó Sára 11. lett a 150 fős mezőnyben, klubtársa, Zombor Zóra 50., ami még éppen a mezőny első egy harmada. Magyarországot hat fiú és négy lány képviselte. Két fiú került az ezüst csoportba (Pintér Kristóf 113., Schriffert Péter 128. lett), további kettő pedig a bronzba (Rácz Mihály 145., Kókai Vilmos 173. lett). Egy U16-os indulónk a smaragd csoportban zárt: Nagy Patrik 232. lett. Két lány versenyzőnk lett ezüst csoportos: Kátai Boglárka 114., Solymos Dorka 127. helyen végzett.

A világbajnokságot a fiúk között thaiföldi Bhanubandh Weka nyerte, a lányok mezőnyében a görög Ghicas Hermionie zárt az élen.

Kiemelt képen Héder Benedek Barna és edzője, Arató Richárd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik