Élő Sport

Elszórakozta kilencgólos előnyét, de így is BL-harmadik lett az ETO

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Infarktus közeli állapotba hozta szurkolóit a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata, amely majdnem megcselekedte azt, amit a Veszprém a Kielce elleni 2016-os döntőben. Annyi különbséggel, hogy ugyan leadta kilencgólos előnyét a Team Esbjerg elleni BL-bronzmérkőzésen, de végül 28-27-re csak kiszenvedte a heroikus győzelmet.

Ez az Esbjerg nem a Vipers – ezt elég gyorsan megállapíthatta a közel teltháznyi szurkolótábor a Győri Audi ETO KC BL-bronzmérkőzésén. A dánok jóval lassabban kézilabdáztak, nagy lövőik közül pedig Tranborg és Breistöl is sokat hibázott. Olyannyira, hogy néhány bombájuk a kaput sem találta el az első tíz percben.

Féltek, és erre megvolt az okuk: a győri kapuban ugyanis Toft félelmetesen, hatvan százalék feletti hatékonysággal kezdett, az első kilenc lövésből hatot megfogott. Az ETO jól használta ki, hogy a védők nem figyeltek Brattsetre, Oftedal is megvillant, két-két góljukkal negyedóra elteltével 7-4 volt az előny.

A 17. percben, 9-4-nél Jesper Jensen időt is kért, mindhiába. Toft továbbra is parádézott (14 lövésből 10 védés, 71 százalék!), elöl jöttek a gólok, a 20 perc utáni 11-4 kiütéses győzelmet sejtetett.

A félidő végére Blohm vette át a gólgyártást, az első 30 percben négyszer is eredményes volt, Toft is dobott egyet üres kapura, a szünetre végül 16-9-es eredménnyel mehettek a csapatok.

A második félidőt Gros és Győri-Lukács góljai vezették be, kilencgólos előnynél senki sem hihette, hogy ebből izgalmas végjáték lesz. Azonban Toft védései már nem jöttek, a másik oldalon viszont Kristensen belekapott néhány lövésbe, a 43. percben pedig Ambros Martín kétségbeesetten kért időt, mert 20-17-re felzárkózott az ellenfél.

És az összeomlás nem ért véget, ha Gros nem talál be kétszer, a félidő közepén vezethettek is volna a dánok. Így csak egy gólra zárkóztak fel: ugyan Jensen edző a szombati vereség után úgy fogalmazott, a csütörtökön megszerezhető dán bajnoki arany többet ér a BL-bronznál, nem igazán pihentette a legjobbjait.

A 49. percben elfogyott az előny, Ingstad találatával 22-22 lett az eredmény. Egy új meccs kezdődött, amelyben szerencsére a dánok csak futottak az eredmény után. 110 másodperccel a lefújás előtt, 28-26-nál Jensen kikérte utolsó idejét, Ingstad gyorsan szépített is (28-27). Martín is időt kért az utolsó 68 másodpercre, Brattset azonban elveszítette a labdát. Az ellenakció során aztán Reistad belement védőjébe – eldőlt a csata.

Az ETO 28-27-re győzött, és megszerezte a 2022-23-as sorozat harmadik helyét.

Ez volt Ambros Martín utolsó mérkőzése a Győr kispadján.

Női Bajnokok Ligája, bronzmérkőzés

Győri Audi ETO KC-Team Esbjerg (dán) 28-27 (16-9)
MVM Dome, v.: Hatipoglu, Simsek (törökök)

gólszerzők: Gros 6, Oftedal 5, Blohm 4, Dale, Nze Minko 3-3, Győri-Lukács, Haugsted 2-2, Rju, Fodor, Toft 1-1, illetve Ingstad 6, Reistad 5, Mörk, Breistöl 4-4, Türkoglu 3, Heindahl, Tranborg 2-2, M. R. Jacobsen 1

lövések/gólok: 44/28, illetve 49/27

gólok hétméteresből: 1/1, illetve 4/4

kiállítások: 6, illetve 4 perc

28-27 - VÉGE

Precízen végigjátszott dán támadás zárult góllal, rá is zendítettek a győri drukkerek. Ambros Martín kikérte utolsó győri időkérését. Hét a hat ellen támadott az ETO, de rögtön el is vette az Esbjerg a labdát. Megkockáztatta a hát a hat elleni játékot a dán csapat is. Belemenést fújtak Reistad ellen. Alig tíz másodperc volt vissza, kipasszolgatta a Győr és

28-27-re megnyerte a bronzmeccset!

28-26

Nze Minko dobása kimaradt, emberelőnyben támadott az egyenlítésért az Esbjerg, de aztán belesípoltak a dánok támadásába a játékvezetők, Gros pedig ismét villant.

27-26

Oftedal veszi vissza a győri vezetést, majd Breistöl zuhant be az ETO kapuja előtti területre, nem fújtak a bírók, Leynaud pedig védett. Dale estében is a felső sarokba dobott, így kettő lett közte, de előnybe került az Esbjerg, Reinstad pedig irgalmatlan erővel a kapuba bombázott.

25-25

Ajj, de kellett! Ezek most Nze Minko pillanatai, aki újabb gólt szerzett, Mörk azonban emberrel a nyakán is a kapuba pattintott. Túl izgalmas a vége.

24-23

Akadozott a dán támadás, időt kért Jensen. Rögtön utána sikerült egy hetest kiharcolni, amiből egyenlített az Esbjerg, emberhátrányban is. Nze Minko azonban óriási lépésekkel ment át a védelmi zónán és a léc alá bombázott.

23-22

Hihetetlen, de már egyenlő az állás. Passzívig játszotta a Győr a legutóbbi támadását, nem is sikerült gólt szerezni belőle, míg a szétrebbenő falban sikerült megtalálni Ingstadot, aki kiegyenlített (22-22). Gros megint fontos pillanatban szerzett gólt, Reistad pedig eladta a labdát, és emberelőnybe is került az ETO, de Nze Minko ellépte a támadást.

22-21

Baj van? Leállt az ETO, nem mennek úgy a támadások, Türkoglu gólja után pedig máér csak egy van közte. Erre ki számított? Gros tartja most a frontot, de Breistöl révén marad a minimális különbség.

21-19

Reisted hetesből szerezte az újabb gólját, amivel minden idők legeredményesebb játékosa lett a Final Fourban.

21-18

Eladott labda győri oldalon (lépés miatt), Breistol bombagólja a másikon. Már csak kettő van közte, Toft sem tud most védésekkel segíteni. Gros mozdítja ki aztán a gödörből az ETO-t.

20-17

Meccs lett ebből. Nemrég még 18-9 volt az állás, de azóta egy 8-2-es rohanásban van az Esbjger. Ambros Martínnak időt is kellett kérnie, mert teljesen szétesett a támadójáték.

20-15

Újabb elbaltázott győri támadás, Nora Mörk pedig a saját kapuja elől ívelt az üres győri kapuba. Rju emeléssel próbálkozott, de védett a kapus. Türkoglu ugyanakkor megtette azt a szívességet, hogy a kapu mellé tüzelt. Rju újabb rontott lövésnél tart, Tranborg pedig ötre csökkenti a különbséget. Leromlott az ETO játéka a második félidőre.

19-13

Ez remek volt: Nze Minko labdát szedett, lefutotta a dán védőket, majd a kapu torkából a hálóba pattintott. Hetest és kiállítást harcolt ki az Esbjerg, Mörk pedig a második hetesét a meccsen már gólra váltotta.

18-12

Reistad dobta az első dán gólt a második félidőben, majd egy eladott győri labda után Türkoglu is eredményes volt. Újabb elszórt győri labda, de nem tudott lerohanni az Esbjerg, visszaértek a győri védők. Ingstadot viszont sikerült megjátszania  falban, 3-0-s rohanásban a dán csapat.

18-9

Ideálisan indul a második félidő is, Grios értékesített egy hetest, majd Mörk próbálkozása maradt ki, Győri-Lukács így ziccert dobhatott.

16-9 - félidő

A félidő utolsó perce majdnem egy üres kapus góllal indult, Blohm lövése azonban kimaradt. Nem tudott közelebb férkőzni az Esbjerg, de Toft-védéssel ért véget az első félidő. A Győr nagyon akarja ezt a győzelmet.

16-8

Itt az eddigi legnagyobb különbség a mérkőzésen, ráadásul Toft szerezte, egy eladott labda után dobta át a pályát és talált be az üres kapuba.

15-8

Némi élet költözött a dán támadójátékba, de Toft aztán egy védéssel lehűtötte a kedélyeket, így elejét is vette egy esetleges feltámadásnak. Hansen góljába még belefújtak, Rjut már nem lehetett megállítani.

13-6

Oftedal helyzetfelismerése szenzációs, most Győri-Lukácsot vette észre a szélen, meg is játszotta, a szélső pedig bevetődve húzta a hosszúba a labdát. Tranborg révén próbálja tartani a lépést az Esbjerg, de Blohm megállíthatatlan középen.

11-5

Felszabadult győri játék, a szurkolók keze a magasban. Most az ETO szalad át az ellenfelén, Toft védéseivel indul minden, majd egy-két gyors húzásból sikerült megverni a védelmet, Blohm növeli a különbséget. Újabb hét perc elteltével szerzett gólt ismét az Esbjerg.

10-4

Nyílik az olló! A dán időkérés után Toft ismét védett egyet, a gyorsindítást pedig Oftedal zárta góllal.

9-4

Toft megbabonázta a riválist. Breistol lövését védte, Solberg-Isaksen próbálkozása pedig ugyan túljutott rajta, de a léc besegített a győri kapusnak. Blohm találatával már négy ide! Eladott dán labdát követően üres kapus gól, időt kér az Esbjerg.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik