Élő Sport

Elszórakozta kilencgólos előnyét, de így is BL-harmadik lett az ETO

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Infarktus közeli állapotba hozta szurkolóit a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata, amely majdnem megcselekedte azt, amit a Veszprém a Kielce elleni 2016-os döntőben. Annyi különbséggel, hogy ugyan leadta kilencgólos előnyét a Team Esbjerg elleni BL-bronzmérkőzésen, de végül 28-27-re csak kiszenvedte a heroikus győzelmet.

Ez az Esbjerg nem a Vipers – ezt elég gyorsan megállapíthatta a közel teltháznyi szurkolótábor a Győri Audi ETO KC BL-bronzmérkőzésén. A dánok jóval lassabban kézilabdáztak, nagy lövőik közül pedig Tranborg és Breistöl is sokat hibázott. Olyannyira, hogy néhány bombájuk a kaput sem találta el az első tíz percben.

Féltek, és erre megvolt az okuk: a győri kapuban ugyanis Toft félelmetesen, hatvan százalék feletti hatékonysággal kezdett, az első kilenc lövésből hatot megfogott. Az ETO jól használta ki, hogy a védők nem figyeltek Brattsetre, Oftedal is megvillant, két-két góljukkal negyedóra elteltével 7-4 volt az előny.

A 17. percben, 9-4-nél Jesper Jensen időt is kért, mindhiába. Toft továbbra is parádézott (14 lövésből 10 védés, 71 százalék!), elöl jöttek a gólok, a 20 perc utáni 11-4 kiütéses győzelmet sejtetett.

A félidő végére Blohm vette át a gólgyártást, az első 30 percben négyszer is eredményes volt, Toft is dobott egyet üres kapura, a szünetre végül 16-9-es eredménnyel mehettek a csapatok.

A második félidőt Gros és Győri-Lukács góljai vezették be, kilencgólos előnynél senki sem hihette, hogy ebből izgalmas végjáték lesz. Azonban Toft védései már nem jöttek, a másik oldalon viszont Kristensen belekapott néhány lövésbe, a 43. percben pedig Ambros Martín kétségbeesetten kért időt, mert 20-17-re felzárkózott az ellenfél.

És az összeomlás nem ért véget, ha Gros nem talál be kétszer, a félidő közepén vezethettek is volna a dánok. Így csak egy gólra zárkóztak fel: ugyan Jensen edző a szombati vereség után úgy fogalmazott, a csütörtökön megszerezhető dán bajnoki arany többet ér a BL-bronznál, nem igazán pihentette a legjobbjait.

A 49. percben elfogyott az előny, Ingstad találatával 22-22 lett az eredmény. Egy új meccs kezdődött, amelyben szerencsére a dánok csak futottak az eredmény után. 110 másodperccel a lefújás előtt, 28-26-nál Jensen kikérte utolsó idejét, Ingstad gyorsan szépített is (28-27). Martín is időt kért az utolsó 68 másodpercre, Brattset azonban elveszítette a labdát. Az ellenakció során aztán Reistad belement védőjébe – eldőlt a csata.

Az ETO 28-27-re győzött, és megszerezte a 2022-23-as sorozat harmadik helyét.

Ez volt Ambros Martín utolsó mérkőzése a Győr kispadján.

Női Bajnokok Ligája, bronzmérkőzés

Győri Audi ETO KC-Team Esbjerg (dán) 28-27 (16-9)
MVM Dome, v.: Hatipoglu, Simsek (törökök)

gólszerzők: Gros 6, Oftedal 5, Blohm 4, Dale, Nze Minko 3-3, Győri-Lukács, Haugsted 2-2, Rju, Fodor, Toft 1-1, illetve Ingstad 6, Reistad 5, Mörk, Breistöl 4-4, Türkoglu 3, Heindahl, Tranborg 2-2, M. R. Jacobsen 1

lövések/gólok: 44/28, illetve 49/27

gólok hétméteresből: 1/1, illetve 4/4

kiállítások: 6, illetve 4 perc

7-4

Toft vezetésével sikerült állni a dán rohamokat, Haugsted pedig középen töri fel a dán védelmet, így már három a különbség. Nem sokáig, Ingstad veszi be a győri kaput, mire Fodor állítja vissza a háromgólos különbséget.

5-3

Alakul ez, két gyors győri gól volt a válasz Reistad iménti találatára. Tranborg nem talált kaput, de belemenés miatt ismét a dánok jöhettek. Toft mutat be újabb védést, majd Oftedal szaladt rá a falra és harcolta ki a kétgólos vezetést. Toft aztán az ötödik védését mutatta be.

2-3

Eladja a dán csapat a labdát, Oftedal góllal büntetett, de rögtön jött az egyenlítés. Nze Minko is elszórta a labdabirtoklást, de Toft védéssel korrigált. Gros lövése kimaradt, Reistad túlugrotta a falat és a léc alá bombázott.

1-1

A kapusok megérkeztek a meccsbe, rögtön két nagy védést láthattunk, majd Gros egyenlített ki.

0-1

Végletekig húzták az első támadást a dánok, majd a jobb szélről belépő Jacobsen dobta el a labdát a kapus mellett.

Martín mellett Faluvéginek is ez az utolsó győri mérkőzése

A magyar szélső leszögezte, a bronzérem is gyönyörű, és a négyes döntőről medállal hazatérni nagy dolog.

Büszke lennék a csapatra és az itt töltött időszakomra, ha éremmel mehetnék haza. Szeretném, ha holnap olyan játékot tudnánk nyújtani, ami minket jellemez, és a legjobb arcunkat tudnánk mutatni

– közölte Faluvégi, aki nyáron a német Bietigheim csapatához távozik.

Mindent vagy semmitből az utóbbi

A klubot az idényt követően elhagyó vezetőedző, Ambros Martín a vesztes elődöntőt így értékelt:

„Nagy szívvel játszottunk, de ez egy kemény összecsapás volt. Megvoltak a lehetőségeink, hogy visszajöjjünk, ugyanakkor annak a csapatnak, amely meg akar nyerni egy ilyen mérkőzést, el kell bírnia a nyomást” – fejtette ki, és leszögezte azt is: együttese a szünet után jobban kézilabdázott, így az ellenfél nem tudott annyira rohanni.

Egyszerűen egy jobb csapattal néztünk szembe. Össze kell szednünk magunkat és a lehető legszebben lezárni az idényt.

– összegzett a spanyol tréner, kiemelve: mindent vagy semmit felfogással tekintett a szezonra, azzal pedig, hogy nem jutottak fináléba, utóbbi vált valóra számára.

Krizsán Csaba / MTI

Olvasói sztorik