Sport

Tovább dagad a sakkbotrány: 100 millió dollárra perlik a világ legjobbját

Tim Vizer / AFP
Tim Vizer / AFP
Az análgyöngyös csalással megvádolt Hans Niemann nemcsak dobálózott a szavakkal, tényleg beperli Magnus Carlsent.

Szeptemberben az amerikai Hans Niemann legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent egy sakkversenyen, ami után a norvég klasszis csalással vádolta meg amerikai ellenfelét. Hogy valóban rezgő análgyöngyök segítették Niemann-t, az nem nyert bizonyítást, de aztán egy online versenyen is összekerült a két sakkozó, Carlsen pedig egy lépés után feladta a meccset. Ezt követően a chess.com egy 72 oldalas jelentést tett közzé, amely szerint Hans Niemann legalább 100 alkalommal csalhatott online versenyeken – a játékos azt elismerte, hogy 12 és 16 éves korában kétszer valóban csalt.

Kapcsolódó

A 19 éves amerikai játékos nem hagyja annyiban a dolgot, úgy érzi, lejáratókampány zajlik ellene, úgyhogy perre megy.

A BBC cikke szerint Carlsent legalább 100 millió dollárra perli, amiért „pusztító károkat” szenvedett el a vádaskodás miatt. Niemann szerint a norvág csak nem tudja elviselni a vereséget és ezért döntött úgy, hogy tönkreteszi ellenfelét. Azért 100 milliós az összeg, mert a chess.com ennyit fizet a Carlsen tulajdonában lévő Play Magnusért. Magnus Carlsen egyelőre nem kommentálta a történteket.

B A Raju / The Times of India / The Times of India via AFP

A chess.com részéről reagáltak, azt közölték, hogy alig várják a végkifejletet a cég és minden becsületes sakkozó nevében. Az oldal versenyeiről egyébként kitiltották az amerikai játékost.

Kapcsolódó
Már reklám is készült az análgyöngyös sakkbotrányra reagálva
A feltűnő hirdetést rengeteg helyen látni Svédországban, Norvégiában, Finnországban és Dániában is.

Niemann egyébként egy másik sakkozót, Hikaru Nakamurát is beperelte, de az összeget nem nevezték meg a BBC cikkében. Az amerikai-japán játékos egy online közvetítés során vádolta meg csalással Niemann-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik