Élet-Stílus

Bizarr sakkbotrány: Rezgő análgyöngyökkel csalhatott egy fiatal nagymester

Váratlan vereséget szenvedett az ötszörös világbajnok sakklegenda, Magnus Carlsen. Állítólag ellenfelének a szexuális segédeszközzel morzézták el a nyerő lépéseket.

Némi meglepetésre a 19 éves Hans Niemann legyőzte a norvég sakknagymestert, Magnus Carlsent a Saint Louis Sakk Klub versenyén. A mérkőzést a Grand Chess Tour nemzetközi sakkbajnokság utolsó állomásán játszották, amelynek összdíjazása 350 000 dollár (kb. 143 millió forint) volt.

A játszma után az ötszörös világbajnok Carlsen megjelentetett egy tweetet, amelyben közölte, hogy visszalép a tornáról. Ilyet még soha nem tett pályafutása alatt a sakknagymester.

A norvég versenyző arra is utalt, hogy csalás történhetett a mérkőzésen. A tweethez egy videót is mellékelt, amelyben José Mourinho edző azt mondja, “ha beszélek, nagy bajba kerülök”.

A norvég Aftenposten oknyomozása szerint

Niemann vélhetően rezgő análgyöngyöket használhatott, az amerikai egyik segítője egy számítógépes program alapján morzejeleket küldött a szexuális segédeszközre, így Niemann érezte, majd dekódolta, hogyan is kell lépnie a győzelemért.

Később több más médium is ugyanerre a következtetésre jutott.

A sajtó után még Elon Musk is úgy vélte, hogy az amerikai análgyöngyökkel csalt, igaz, azóta törölte a tweetet.

A hír terjedése után megszólalt az ellentábor is, Garri Kaszparov például azt követelte a norvégtól, hogy adjon magyarázatot, miért állt fel verseny közben és miért vádolta meg Niemannt.

Többen egyből kizárták az abszurd forgatókönyvet, még azt is, hogy Niemann egyáltalán csalt.

Az análgyöngyös verziót egyfelől árnyalja, hogy a versenyen minden játékost átvizsgálnak egy fémdetektorral, és később is többször ellenőrzik őket. Egyes szakírók szerint Niemann azért nyert, mert ráérezhetett Carlson taktikájára vagy tippet kapott valakitől a norvég nyitásáról, így felkészültebben vághatott neki a mérkőzésnek.

A Guardian elemezte a játszmát, és arra jutott, hogy Niemann nem használt számítógépes segítséget.

Az amerikai természetesen tagadta, hogy csalt volna, még azt is közölte, hogy ha kell, meztelenül is leül a sakknagymesterrel. A havonta átlagosan 400 millió megtekintést elérő Stripchat oldal fel is ajánlott 1 millió dollárt Niemannak, hogy játssza le ruha nélkül a meccset.

Talán az is közrejátszhatott Carlsen kirohanásában, hogy nem viselte jól, hogy megveri egy sokkal alacsonyabban jegyzett játékos.

Erre erősített rá Niemann is.

Biztosan kínos, hogy a világbajnok veszít velem szemben

– mondta a St. Louis Chess Club YouTube-csatornáján közzétett interjúban.

Van pár tény, ami viszont, ha nem is bizonyítja a prosztatakényeztető jelenlétét, de kérdésessé teszi Nieman győzelmét.

Egyfelől az amerikai játékost korábban már többször csaláson kapták, néhányat még ő maga is bevallott.

Hikaru Nakamura amerikai sakknagymester is készített egy YouTube-videót, amelyben felvázolta elméletét, amely szerint Niemann szokatlan stratégiája a bizonyíték, hogy az amerikai csalhatott. A videót már több mint egymilliószor játszották le.

Emellett Niemannak volt a legalacsonyabb Élő-pontszáma a mezőnyben, mégis legyőzte Carlsent, akit az utóbbi két évben senki sem tudott megverni.

Továbbra sem tudni tehát, hogy mi az amerikai csalt-e, és ha igen, azt valóban análgyöngyök segítségével tette-e meg.

De az is tény, hogy Niemannt a történtek után kitiltották a világ legnagyobb sakkoldaláról, a chess.com-ról, és nem hívták meg a portál által szervezett, 1 millió dollár összdíjazású Global Championshipre sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik