Sport

Csak 2020-ban százszor csalhatott a gyanúba keveredett sakknagymester

Quentin Bassetti / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Quentin Bassetti / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Nem csitul a Hans Niemann körüli sakkbotrány, ezúttal a Wall Street Journal arról írt, hogy a 19 éves amerikai korábbi négyszemközti beszélgetés során beismerte a vádakat.

Niemann neve akkor került be igazán a köztudatba, amikor szeptemberben egy tornán legyőzte Magnus Carlsent, ám az ötszörös világbajnok norvég csalással vádolta meg. Hogy valóban rezgő análgyöngyök segítségével küldték neki a nyerő lépéseket, nem tudni, mindenesetre Carlsen annyira dühössé vált, hogy amikor napokkal később egy online versenyen az első lépés után feladta a riválisa elleni meccset.

Kapcsolódó

Niemann tagadta, hogy illegális módszereket használt volna, de az elismerte, hogy 12 és 16 éves korában kétszer csalt online játékokban. Most a Wall Street Journal arról számol be, hogy a Chess.com online platform szerint sokkal gyakrabban csalhatott, mint azt korábban gondolták.

A portál csalásészlelő eszközöket használ, amelyek képesek felismerni a túl tökéletes lépéseket. A Wall Street Journal a 72 oldalas vizsgálati jelentést megvizsgálva azt írta, csak 2020-ban Niemann több mint 100 online mérkőzéshez vett igénybe illegális segítséget. Ezek között akadt pénzdíjas verseny is.

Niemann állítólag korábban négyszemközt beismerte a csalást, ezt követően egy időre kitiltották az oldalról és felfüggesztették a fiókját. A jelentésben szerepelt egy Niemannnak küldött levél, amely megjegyezte, hogy kirívó csalást követett el, hogy javítsa az értékelését – többek között az orosz sakksztár, Jan Nyepomnyascsij ellen.

Niemann 2020-ban a platform sakkfőnökével, Danny Renschsel folytatott telefonbeszélgetés során bevallotta a vádakat – írta a jelentés. Ugyan a sakkozó a múlt hónapban megkérdőjelezte, miért tiltották ki a Chess.com egymillió dolláros versenyről, de Rensch levélben kifejtette, hogy mindig is komoly aggodalmak maradtak vele kapcsolatban, és ezúttal túl sok a tét.

A levél hozzátette, hogy Niemann gyanús lépései egybeestek azzal, amikor egy másik képernyőt nyitott meg a számítógépén. Ez arra utal, hogy konzultált a legjobb lépés érdekében.

Készek vagyunk bemutatni erős statisztikai bizonyítékokat, amelyek megerősítik a fenti esetek mindegyikét

– írta Rensch.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik