Sport lineup

Agydaganattal küzd minden idők egyik legjobb kosarasa

JEFF HAYNES / AFP
JEFF HAYNES / AFP

Egy atlantai kórházban agydaganattal kezelik Dikembe Mutombót, minden idők egyik legjobb kosárlabdázóját, erről az NBA közleményben számolt be.

A kongói születésű, jelenleg 56 éves sportember csupán 17 éves korában kezdett el kosárlabdázni, akkor gondolta úgy, hogy 218 centiméteres magassága miatt lehet keresnivalója.

25 évesen draftolta a Denver Nuggets és 1991-ben kezdte meg 18 éves NBA-pályafutását. Később játszott az Atlanta Hawksban, a Philadelphia 76-ersben, a New Jersey Netsben, a New York Knicksben és a Houston Rocketsban, nyolcszor szerepelhetett az All Star-gálán, négyszer pedig a szezon legjobban védekező játékosának választották.

A visszavonulása után hat évvel, 2015-ben bekerült a Hírességek Csarnokába.

Humanitárius munkája révén hihetetlen dolgokat vitt véghez. 1997-ben létrehozta a Dikembe Mutombo Alapítványt, hogy általa javítsa az életkörülményeket szülőhazájában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Támogatja a speciális olimpiát, 29 millió dollárért 300 ágyas kórházat építtetett a kongói fővárosban, Kinshasában, több ezer ingyenes méhnyak- és mellrákszűrést szervezett nők számára. Legújabb projectjeként az alapítványa most középiskolát épít Kongóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik