Sport vizes vb 2022

Zalánki: Azt gondoltam, én vagyok a világ legjobb játékosa

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A budapesti világbajnokságon hetedik helyen végzett magyar férfi vízilabda-válogatott legeredményesebb játékosa a 16 gólt szerző Zalánki Gergő volt, aki a klubidényben szerzett aranyakat a Margitszigeten szerette volna megkoronázni egy világbajnoki címmel. A vége azonban csalódás lett, hiszen Märcz Tamás együttese mindössze a hetedik helyen végzett.

„A Reccóval egy hónapja BL-t nyertünk, és egy hihetetlen szezon után azt gondoltam, hogy én vagyok a világ legjobb játékosa. Most pedig még poénkodtunk is a feleségemmel, Fruzsival, hogy remélem, még visszafogadnak az olaszok, és nem hívnak fel, hogy köszönjük, maradj Magyarországon!” – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek Zalánki Gergő.

Kapcsolódó
Märcz Tamás: Ebben a csapatban megvolt a lehetőség, hogy világbajnok legyen
A kapitány szerint a budapesti vb borította azt, hogy az olimpia felé kell építkezni.

Sokan arra számítottak, az idei BL-döntő legjobbja, a Novi Beograd ellen öt gólig jutott Zalánki a vb-n a hátán viszi majd a magyar csapatot.

Nem találtam meg a helyemet, próbáltam vezér lenni, de nem sikerült. Jól védekeztek, nem igazán tudtam lövésekhez jutni, mindig úgy éreztem, hogy vannak rajtam.

De nem csak ő az, aki nem tudta kihozni magából a maximumot ezen a világeseményen. A 2017-es világbajnokság MVP-jének, Vámos Mártonnak volt olyan találkozója, amelyen egyáltalán nem talált kapuba. „Ha az adott játékos az adott meccsen érzi, hogy nem igazán megy neki a lövés, akkor megpróbál a többiek alá játszani. Az amerikaiak ellen én pont ezt éreztem. Nehéz ezt megélni minden élsportolónak, aki egyszer fent van és őt ünneplik, máskor pedig lent, és onnan kell valahogy kikecmeregni. Nem élem meg jól, szerintem senki nem éli ezt meg jól.”

A hazai környezet elvileg előnynek számít, de ezt is másképp élték meg a játékosok. Ami tény: a legnagyobb tétje az olaszok elleni negyeddöntőnek volt, hiszen aki ott nyer, elődöntős. „Azon az egy meccsen akkora a teher és akkora a nyomás, hogy bejuss a négy közé, hiszen mindenki ezt várja tőled” – fogalmazott Vámos, akivel nem ért egyet Zalánki.

Kapcsolódó
„Egy hangyafasznyival jobbak voltak, de kaptak egy-két könnyebb ítéletet, amire nincs szükségük"
Bíró Attila elégedetlen volt a világbajnoki döntő bíráskodásával.

„Én nem éreztem semmiféle nyomást, hiszen mindenki 18 éves kora óta hasonló nyomás alatt játszik nap mint nap a klubjában és a válogatottban egyaránt. Nyerni szerettünk volna, és mindenki ezt várja el magától is, be akar kerülni a legjobb négybe. Én abszolút nem éreztem ezt a nagyon nagy terhet, próbáltam élvezni a vízilabdát. Nem éreztem azt, amit Marci, hogy nagyon nagy lett volna a teher” – jegyezte meg Zalánki.

Märcz Tamás a nyilatkozatát azzal kezdte, hogy vállalja a felelősséget, hiszen ez a dolga a szövetségi kapitánynak, ő pedig nem is akar kibújni ez alól.

„Egyértelmű, hogy csalódás a hetedik hely. Nem azért raktam össze szerintem egy világbajnoki címre esélyes csapatot, hogy a hetedik helyért a tűző napon égessük magunkat. Sajnos, amikor ki kellett jelölni ezt a csapatot, akkor nem lehetett látni, hogy milyen motivációval, egészségügyi állapottal, milyen dinamikával érkeznek a játékosok. Jóval korábban kellett kijelölni a keretet, mint a világbajnokság kezdete, és nem is lehet már ilyenkor változtatni. Nem lehetett látni, hogy milyen lesz a csapaton belül a dinamika, ami nem volt azért jó. Abban az időszakban sem, amikor nyertünk, akkor meg pláne nem, amikor veszítettünk is.”

A pólóválogatott hamarosan javíthat, hiszen augusztus 29-én veszi kezdetét a spliti Eb, amelyen címvédőként ugrik medencébe a csapat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik