Sport

Fél és nyíltan ellenzi háborút az orosz teniszező

Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP
Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP

Hétfőn a Twitter-oldalán jelentetett meg egy közleményt az orosz-ukrán háború kapcsán Anasztaszija Pavljucsenkova, az oroszok világranglista-14. teniszezője. A tavaly a Roland Garroson döntőbe jutott, a tokiói olimpián vegyes párosban győztes játékos azt írta, gyerekkora óta teniszezik, Oroszországot, a hazáját képviselte mindig is.

Félek, ahogyan a barátaim és a családom is. Attól viszont nem ijedek meg, hogy tisztázzam az álláspontomat: ellenzem a háborút és az erőszakot

– írta bejegyzésében a 30 éves Pavljucsenkova, aki szerint nincs az a személyes vagy politikai ok, ami indokolttá tesz egy háborút, ami nemcsak a mostani, hanem a következő generációk jövőjét is elveszi.

Korábban a világelső Danyiil Medvegyev, valamint Andrej Rubljov is nyíltan ellenezte a háborút.

Kapcsolódó
A férfi tenisz orosz világelsőjét is kizárná az ukrán szövetség
A háborús helyzet miatt az orosz és a fehérorosz szövetség kizárását sürgeti.

Én csak egy sportoló vagyok, aki teniszezik. Nem vagyok politikus, vagy közéleti szereplő, nincs tapasztalatom abban, mit kell ilyenkor tenni. Csak annyit tehetek, hogy nyilvánosan ellenzem ezeket a döntéseket és nyíltan beszélek erről

– írta Pavljucsenkova.

Hétfőn a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arra szólította fel a sportági szövetségeket, hogy tiltsák ki a nemzetközi versenyekről az orosz és fehérorosz sportolókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik