Sport

NOB-javaslat: tiltsák ki az orosz és fehérorosz sportolókat a versenyekről

ALEXEY NIKOLSKY / RIA NOVOSTI / AFP
ALEXEY NIKOLSKY / RIA NOVOSTI / AFP

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfői közleménye szerint a szervezet az orosz-ukrán háborúra válaszul

azt javasolja a sportszövetségeknek, hogy ne engedjék versenyezni az orosz és fehérorosz sportolókat, valamint ne alkalmazzák ennek a két országnak a hivatalos személyeit a nemzetközi eseményeken, és ne is rendezzenek versenyeket ebbe a két országban.

Ahogy a közleményben megjegyzik, a NOB a békében hisz és abban, hogy senkit sem érhet igazságtalanság. A háború azonban komoly dilemma állította az olimpiai bizottságot, és nehéz szívvel ugyan, de szankciókat vezet be.

Kapcsolódó
Kárpátaljai magyaroknak ajánlja fel a jegybevételét a magyar csapat
Sokan még nem reagáltak a kialakult háborús helyzetre a magyar sportban. A Pénzügyőr SE röplabdaszakosztálya az első fecskék egyike.

A fenti javaslatok mellett ugyanis második pont arról szól, hogy ahol az idő rövidsége, vagy esetleg jogi okok miatt kivitelezhetetlen annak teljesítése, abban az esetben se sportoló, se hivatalos személy ne vehessen részt a versenyeken orosz és fehérorosz színekben, a két ország zászlaját és himnuszát sem lehet használni.

Emellett visszavonták a NOB legnagyobb kitüntetését, az Olimpiai Rendet Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, Dimitrj Csernisenko miniszterelnök-helyettestől, illetve Dimitrij Kozak kabinetfőnök-helyettestől.

Az orosz-ukrán háborúról szóló híreinket itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik