Sport

A férfi tenisz orosz világelsőjét is kizárná az ukrán szövetség

PEDRO PARDO / AFP
PEDRO PARDO / AFP

Az Ukrán Tenisz Szövetség azonnali hatállyal az orosz és a fehérorosz szövetség kizárását sürgeti a nemzetközi szövetségnél (ITF).

Kapcsolódó

Az ukránok levelükben jelezték, hogy az intézkedést azért javasolják, mert az oroszok és a fehéroroszok az elmúlt napokban példátlan, cinikus és véres támadást hajtottak végre Ukrajna ellen. Kiemelték, hogy civilek halnak meg, köztük nők és gyerekek, az infrastruktúra összeomlik, írta az MTI.

Oroszországnak és Fehéroroszországnak nincs joga nemcsak nemzetközi versenyek rendezésére, hanem a külföldi egyéni és csapatviadalokon való részvételre sem

– írta az ukrán szövetség.

Kapcsolódó
„Szívfájdalommal látjuk a testvéri országokban élőket meghalni”
Lemondott az Európai Cselgáncs Szövetség orosz elnöke.

Az ITF egyelőre nem reagált a levélre.

A legfrissebb férfi ranglistán éppen most került az élre az orosz Danyiil Medvegyev – letaszítva onnan a szerb Novak Djokovicot –, míg Andrej Rubljov a hatodik. A nőknél a fehérorosz Arina Szabalenka a harmadik, az orosz Anasztaszija Pavljucsenkova pedig a 14. helyen áll.

A FINA már lépett

A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) közben elvette Oroszországtól az augusztusi kazanyi junior úszó-világbajnokság rendezési jogát. A FINA azt közölte, hogy a döntés előtt egyeztetett a sportolókkal és más érdekeltekkel.

„A FINA a jövőben semmilyen eseményt nem tart Oroszországban, ha ez a súlyos válsághelyzet folytatódik” – tette hozzá közleményében.

Az már a múlt pénteken eldőlt, hogy az orosz férfi vízilabda-válogatott március 8-án nem Szentpéterváron játszik a görögökkel a világligában. Továbbá elmarad a szinkronúszók és műugrók világkupa-sorozatának kazanyi versenye, amelyet április 8. és 10. között rendeztek volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik