Élő Sport

Kikapott Izlandtól a kéziválogatott, így kiesett a hazai Európa-bajnokságról

Varga Jennifer/24.hu
Varga Jennifer/24.hu

A férfi kézilabda-válogatott 31-30-ra kikapott Izlandtól az Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzésén, így kiesett a hazai rendezésű tornáról.

Nem a kapusokról szólt az első félidő, hatalmas rohanásba kezdett mindkét csapat és nagyon sokáig nem alakult ki egy gólnál nagyobb különbség. Egy az egyben zömmel az izlandiak nyerték a párharcokat, ami hosszú távon megbosszulta magát, mert 12-10-re a skandinávok léptek el. Magnusson és Kristjánsson is sok gondot okozott középről a gyors cseleikkel, de Gudjonsson sem nagyon akart hibázni a jobb oldalon. Nálunk Bánhidi Bence volt nagyon megbizható, 12 perc alatt négyet is szórt az ellenfél kapujába. A magyar csapat hatalmasat küzdött, félidőre 17-17-tel vonultak a csapatok.

Varga Jennifer/24.hu Bodó Richárd is nagyot küzdött, hogy helyzetbe kerülhessen.

Térfélcsere után folytatódott az őrült rohanás, Magnusson továbbra is nagyon ficánkolt, ráadásul Bodó és Máthé is bele-belebakizott a lövésekbe. Ennek ellenére foggal-körömmel küzdött a magyar válogatott és 23-23-nál utolérte ellenfelét, sőt a vezetést is át tudta venni. Sajnos csak ideiglenesen, mert a védekezés annak ellenére sem javult, hogy Székely Mártonnak hála jött pár fontos bravúr.

Varga Jennifer/24.hu Székely Márton négy nagy védést mutatott be, közte egy hetes hárítását.

Az utolsó 15 percben aztán végre az izlandiak is eladták néha a labdát, kezdett kijönni egy kis mentális fáradtság. Lábbal viszont bírták az iramot, szinte minden magyar gólra jött egy gyors indítás és egy könnyű gól. Érezhetően feszült lett a hangulat a pályán, ráadásul a spanyol bírók is helyenként könnyű síppal fújtak be hetest és faultot is ellenünk.

A hajrában aztán párszor talán túl gyorsan dobtunk el egy-egy labdát, körömrágós pillanatok következtek és Izland kettővel is ellépett tőlünk. Folyamatosan zárkóztak a magyarok, de hiába nyíltak újabb és újabb esélyek az egyenlítésre, nem tudtunk élni ezekkel a lehetőségekkel.

Az állás 31-30 maradt, ezzel pedig kiesett Magyarország az Eb-ről.

 

Érdekesség, hogy a jelenlegi lebonyolítással 2002 óta rendeznek Eb-t, de most először fordult elő, hogy mindkét rendező ország már a csoportkörben búcsúzik.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, B csoport, 3. forduló

Izland – Magyarország 31-30 (14-15)
MVM Dome
v.: Marin, Garcia (spanyolok)

Magyarország: Mikler – Rodríguez 4, Máthé 4, Lékai 3, Bánhidi 6, Szita 5 , Bóka 2, cserék: Sipos, Bodó 3, Topic 2, Hanusz, Székely, Ancsin 1, Ligetvári, szövetségi kapitány: Gulyás István

lövések/gólok: 44/31, illetve 49/30
gólok hétméteresből: 8/6, illetve 2/1
kiállítások: 12, illetve 12 perc

Kiestünk az Európa-bajnokságról

Pálmarsson lövését szó szerint megfogta Mikler Roland, a túloldalon pedig Bóka Bendegúz talált a kapuba, de nem adják meg, mert rálépett a vonalra! Őrült pech! Pálmarsson belemenését lefújták, de Lékai lövését kivédte Gustavsson. Mikler még védett egyet, de ez már nem számít. Kikaptunk és ezzel kiestünk.

31-30

Nagy nehezen kibekkeltük az újabb izlandi rohamot, majd Bánhidit helyzetben döntötték föl, amiért hetest kaptunk és két percre kiküldték Gíslasont, akinek szintén ez a harmadik kiállítása! Máthé lövésébe viszont belelépett a kapus. Időkérés jött, 82 másodperc maradt a meccsből.

31-30

Kis fejetlenség alakult ki, mert bár Arnarson két percet kapott, a labdát elvették tőlünk, pedig az első félidőben nem ez volt az eljárás a túloldalon. Gudjonsson sajnos összeszedett egy lecsorgó labdát, de Pedro Rodríguez szélről tudott eredményes lenni. Három perc maradt!

30-29

Sipost harmadjára is kiküldték, a lehető legrosszabbkor! Magnusson nem hibázta el a hetesét, így megint vezetést szereztek az izlandiak. Ettől sem remegtek meg a magyar kezek, Bodó a kapus lába között pattintotta be az egyenlítő gólt. Izland már az idővel is játszott, de szerencsénk sem volt, mert Mikler védése után már megint az északiaknál maradt a labda, amiből kiharcoltak egy újabb büntetőt – már a nyolcadikat a meccsen! Magnusson magabiztosan bedobta, szinte lóbálás nélkül.

28-28

Elképesztően izgalmas lesz a hajrá, Mikler rögtön kivédett egy hetest, de Lékai elöl elszórta sajnos a labdát. Izland viszont megint bakizott, Rodríguez egy gyors indítás után talált be, de menetrendszerűen jött egy Elisson-gól. Még ennél is fájdalmasabb, hogy egy pontatlan próbálkozás után Elisson már a vezetést is megszerezte egy nagy indítás végén. Szita viszont alulról a kapuba húzta a 28. magyar gólt.

26-26

Pálmarsson átlövésből egyenlített, de a mieink nem találtak rést az izlandi pajzson. Végül Máthé Dominik lövését megfogta Gustavsson, de a gyors indítást egy káprázatos kifutással elcsípte Székely Márton! Fogni nem tudta, de hatalmas mentés volt.

25-26

Elhagyták a labdát az izlandiak, de sajnos nem szereztünk vezetést, mert Bodó előnytelen helyzetben lőtt idő szűkében, kapufát talált. Időkéréssel folytatódott a meccs, Kristjánsson viszont szintén kapufát lőtt ezt követően. Szita bejátszását Bánhidi húzta a kapu bal oldalába, végre megint vezetünk!

25-25

Máthé Dominik szépített türelmes támadásunk végén, ráadásul Székely Márton újra nagyot védett és mehettünk az egyenlítésért. Sikerült is, Szita laposan, váratlanul lőtte el a jobb alsó sarokba a labdát. Lerohanásból akart gólt lőni Izland, de Szita nem engedte, hogy Gudjonssen tisztán dobjon kapura, de az ezért kapott két perc picit erősnek tűnik…

25-23

Lékai csúnyán eldobta a labdát, kezd kijönni a magyar csapaton az idegesség. Pedro Rodríguez viszont labdát szerzett és végigrohant a labdával a pályán, hogy az üres kapuba dobjon. Sipos két percet, Izland hetest kapott viszont, Elisson bedobta a büntetőt.

24-22

Labdaszerzésből sikerült gyorsan szépíteni, Szite fejezte be az akciót. Két izlandit is megfogott a magyar védősor, de harmadjára csak átbújt Magnusson. Ezután viszont Jonssont küldték ki két percre.

23-21

Máthé Dominik újra pattintott, ezúttal a felső lécre. Kiegészült Izland, Elisson pedig egy elmozgással üres területen kapott labdát, amelyet a kapunkba dobott. A túloldalon Lékait állította meg Vidarsson, majd eljátszotta, mintha Lékai megrúgta volna, nagy tömeg alakult ki, de ennél sokkal nagyobb baj, hogy újabb átlövés akadt el Gustavssonban.

22-21

Sipost elég szigorúan küldték ki a spanyolok két percre, a bírók már a kezüket emelték, de Elisson bal szélről a hosszú fölsőbe dobott. Lékai nem könnyű labdát adott Bánhidi Bencének, Magnusson a földre vitte, amiért hetest kaptunk. Máthé bedobta a büntetőt, de Elisson az üres kapunkba ejtett messziről. Máthé pattintása rossz volt, Vidarsson pedig újra az üres kapunkba dobott.

19-20

Magnussonnal nem tudunk mit kezdeni, de Gislasont két percre kiküldték, Szita pedig egyenlíteni tudott. Székely nagyot védett, de a labdát nem kaptuk meg. Addig, amíg Székely meg nem fogta Pálmarsson közeli lövését. Lékai Máté góljával pedig már át is vettük a vezetést!

18-18

Pillanatok alatt büntetőt harcolt ki a második félidőt kezdő Izland, Elisson könyörtelenül bevágta. Máthé átlövése nem sikerült, de az ismétlést Lékai bejátszotta Bánhidinak, aki egyenlített.

Nagyon pici a különbség

A magyar kapusok három lövést védtek ki, míg az izlandi Gustavsson hatot, de több lövést is kapott, ebben mi vezetünk 23-20-ra. Kiállításokban is 2-1-re vezetünk, de ez önmagában nem sokat jelent. Egyelőre minimális a különbség, így aztán nem is csoda, hogy egyenlő az állás.

Félidőben: 17-17

Na, ezért megérte időt kérni! Bodóra jött ki a figura, ő pedig nem is hibázta el az utolsó lehetőséget. Félóra alatt döntetlenig jutottak a csapatok.

17-16

Ezúttal sikerült gól nélkül lehozni az izlandi támadást, időt is kért a skandináv kapitány. Rengeteg ideig támadtak az ellenfeleink, de a végén Gudjonsson végre kihagyott egy helyzetet! Egy perc maradt a félidőből, de Bodó lövését lábbal védte Gustavsson. Izland okosan kihasználta még az időt, Pálmarsson 11 másodperccel a dudaszó előtt talált be, jött a magyar időkérés.

Gustavsson izomból

Érdekes labdacsere: miután Pedro kilőtte a kapu mögé, a játékvezető jelezte, másikkal folytassák. Az izlandi kapus, Gustavsson kicsit megtapogatta mindkettőt, majd a régi labdát izomból visszalőtte a zsűriasztal felé, Gudmundsson kapitánynak is segíteni kellett, hogy az egyik delegátust ne találja telibe.

16-16

Topic egyenlíteni tudott beállóban, de Kristjánssont újra nem tudta megállítani a magyar védelem. Ezután türelmesen járatták a labdát a mieink, a végén pedig Ancsin dobott őrült erővel a hosszúba. Ezután mindkét csapat elszúrt egy-egy helyzetet, egy rövid labdacsere után maradt még két és fél perc a félidőből.

15-14

Bodó egyenlített egy remek átlövéssel, ráadásul Vidarsson a még üres kapunkat vette célba, de fölé durrantott! Sajnos a látványos támadásunk végén Bóka lövését védte a kapus, Gudjonsson viszont nem hibázott a jobb szélről. Topicot megfogták az izlndiak, de az érkező Bóka lendületből betalált. Gudjonsson viszont tarthatatlan jobbszélsőként, így a hajrához érve még mindig rohanunk az eredmény után.

13-12

Magnusson hetesből talált be, de Pedro Rodríguez szépíteni tudott. A következő skandináv lövés kapu fölé szállt, de nem becsültük meg eléggé a labdát, így aztán az egyenlítés is elmaradt. A csereként beálló Székely védeni tuott, de büntetőt kapott Izland, Ligetvári pedig kettő percet. Vidarsson jókorát csattant, kicsit ápolni is kellett, ezután viszont Székely Márton bal kézzel védte a hetest!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik