Élő Sport

Kikapott Izlandtól a kéziválogatott, így kiesett a hazai Európa-bajnokságról

Varga Jennifer/24.hu
Varga Jennifer/24.hu

A férfi kézilabda-válogatott 31-30-ra kikapott Izlandtól az Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzésén, így kiesett a hazai rendezésű tornáról.

Nem a kapusokról szólt az első félidő, hatalmas rohanásba kezdett mindkét csapat és nagyon sokáig nem alakult ki egy gólnál nagyobb különbség. Egy az egyben zömmel az izlandiak nyerték a párharcokat, ami hosszú távon megbosszulta magát, mert 12-10-re a skandinávok léptek el. Magnusson és Kristjánsson is sok gondot okozott középről a gyors cseleikkel, de Gudjonsson sem nagyon akart hibázni a jobb oldalon. Nálunk Bánhidi Bence volt nagyon megbizható, 12 perc alatt négyet is szórt az ellenfél kapujába. A magyar csapat hatalmasat küzdött, félidőre 17-17-tel vonultak a csapatok.

Varga Jennifer/24.hu Bodó Richárd is nagyot küzdött, hogy helyzetbe kerülhessen.

Térfélcsere után folytatódott az őrült rohanás, Magnusson továbbra is nagyon ficánkolt, ráadásul Bodó és Máthé is bele-belebakizott a lövésekbe. Ennek ellenére foggal-körömmel küzdött a magyar válogatott és 23-23-nál utolérte ellenfelét, sőt a vezetést is át tudta venni. Sajnos csak ideiglenesen, mert a védekezés annak ellenére sem javult, hogy Székely Mártonnak hála jött pár fontos bravúr.

Varga Jennifer/24.hu Székely Márton négy nagy védést mutatott be, közte egy hetes hárítását.

Az utolsó 15 percben aztán végre az izlandiak is eladták néha a labdát, kezdett kijönni egy kis mentális fáradtság. Lábbal viszont bírták az iramot, szinte minden magyar gólra jött egy gyors indítás és egy könnyű gól. Érezhetően feszült lett a hangulat a pályán, ráadásul a spanyol bírók is helyenként könnyű síppal fújtak be hetest és faultot is ellenünk.

A hajrában aztán párszor talán túl gyorsan dobtunk el egy-egy labdát, körömrágós pillanatok következtek és Izland kettővel is ellépett tőlünk. Folyamatosan zárkóztak a magyarok, de hiába nyíltak újabb és újabb esélyek az egyenlítésre, nem tudtunk élni ezekkel a lehetőségekkel.

Az állás 31-30 maradt, ezzel pedig kiesett Magyarország az Eb-ről.

 

Érdekesség, hogy a jelenlegi lebonyolítással 2002 óta rendeznek Eb-t, de most először fordult elő, hogy mindkét rendező ország már a csoportkörben búcsúzik.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, B csoport, 3. forduló

Izland – Magyarország 31-30 (14-15)
MVM Dome
v.: Marin, Garcia (spanyolok)

Magyarország: Mikler – Rodríguez 4, Máthé 4, Lékai 3, Bánhidi 6, Szita 5 , Bóka 2, cserék: Sipos, Bodó 3, Topic 2, Hanusz, Székely, Ancsin 1, Ligetvári, szövetségi kapitány: Gulyás István

lövések/gólok: 44/31, illetve 49/30
gólok hétméteresből: 8/6, illetve 2/1
kiállítások: 12, illetve 12 perc

12-11

Először vezettek kettővel az izlandiak, előbb Kristjánsson dobott el váratlanul egy labdát, majd Elisson volt pontos. Bánhidi Bence szépíteni tudott ugyan, de Magnusson ismét kettőre növelte a különbséget. Hanusz beállt és a dinamikus mozgásával sok gondot okozott, végül újra Bánhidinak kellett gólt dobnia, de ezt ő megoldotta eddig hiba nélkül! Már négy gólja van.

9-9

Gíslason nagyon gyorsan gólt dobott jobbról, túloldalon Lékai talpról nem tudta meglepni Gustavssont, de a pepecselő izlandi védők elől felszedte a kipattanót és másodjára már nem hibázott. A kapunk előtt passzívot ítéltek, de Máthé Dominik elpasszolta magát és Jonsson a rendezetlen védelemnél átbújva dobott gólt. Újra eladtuk a labdát, de Mikler belekapott Magnusson lövésébe, Topic pedig egyenlített.

7-7

Kristjánsson mozgott be sajnos a legjobb helyre és a kapuval szemben nem hibázott. Szita kétperces kiállítása miatt fontos lett volna végigvinni a támadásunkat, de egy gyors Máthé-kapufa miatt ez nem jött össze. Túloldalon meglőtte Kristjánsson a második gólját is, de miután kiegészültünk, Máthé Dominik egyenlített.

5-6

Sokáig nem örülhettünk, megint villámgyorsan lejátszották a jobb szélen Gudjonssonnak, aki egynlített. A meglepetésre kezdőként pályára lépő Bánhidi estében talált a jobb alsóba, pedig gyűrték őt rendesen beállóban. Túloldalon úgy tűnt, nehezen kerülnek helyzetbe, de Magnusson meglepte Miklert talpról. Csakhogy egy újabb beadásból újabb Bánhidi-gól született. Nagyon izgalmasan kezdődik a meccs.

3-4

Egy kiállítás után Lékai Máté egyenlített, de a túloldalon Palmarsson harcolt ki hetest, amit Magnusson a jobb alsóba dobott. Máthé Dominik viszont nem remegett meg, ráadásul egy elhibázott izlandi lövés után Bóka kapott gyors indítást és végre mi vezetünk!

Bánhidi fontos szerepben

Amíg két napja Bánhidi csak bicegni tudott, most kifejezetten jól mozog – ott van támadásban és védekezésben is, s máris mennyivel stabilabbak vagyunk.

2-1

Szita Zoltán egyenlítő góljával és Mikler Roland első védésével ismét a magyarok kezdeményezhettek, de Szita jócskán kapu fölé bombázott, Gudjonsson viszont elemi erővel dobta a jobb fölsőbe a labdát.

1-0

Elkezdődött a meccs, sajnos Máthé Dominik rossz lövésével és Elisson gyors góljával.

Csodálatos hangulat

Elképesztő a hangulat, tényleg a csilláron is lógnak a szurkolók. Még az izlandiak is megtöltenek egy fél szektort.

Zúgott a Himnusz, jöhet a meccs!

Az izlandiaknál van újonc

A skandinávoknál először kap lehetőséget Teitur Örn Einarsson az Eb-n. Erre Egri Viktor újságíró hívta föl a figyelmet, nem elfelejtve a tényt, hogy a Flensburg kézise a Bajnokok Ligájában kilenc gólt dobott a Veszprém elleni két őszi meccsen.

Jöjjön a matekozás!

A következő forgatókönyvek szerint juthat továb a magyar csapat:

  • ha több pontot szerez Izland ellen, mint Hollandia Portugália ellen.
  • ha legalább két góllal legyőzi Izlandot és Hollandia legyőzi Portugáliát. Ebben az esetben hármas pontegyenlőség alakul ki és az egymás elleni eredmények számítanak, ezért kell legalább kettővel többet dobni az északiaknak.
  • ha döntetlent játszik Izlanddal, de Hollandiát legyőzi Portugália.

Amennyiben nem sikerül pontot szerezni az utolsó csoportmeccsen, véget ér az Eb-kaland.

A szokásos négy kimaradó

Győri Mátyás koronavírusos, így az ő szereplése szóba sem jöhetett a meccsen. A sérülésből lábadozó Bánhidi Bence viszont ott van a pályán, bemelegítéskor még nagyon óvatos volt. Egyébként a szokásos játékosok maradtak ki, vagyis a kapus Borbély Ádám mellett Nagy Bence és Sunajko Stefan nem lép majd pályára.

Olvasói sztorik