Sport

Fellélegezhetnek a koronavírus sújtotta kéziválogatottak, enyhített az EHF

MKSZ / Kovács Anikó
MKSZ / Kovács Anikó

Szerdán még úgy tűnt, az Európa Kézilabda Szövetség szigorú Covid-protokollja miatt sok válogatott nehéz helyzetbe kerül a jövő csütörtökön rajtoló magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon.

Kapcsolódó
„Ha lesz 16 egészséges játékosunk, akkor játszunk a kézi-Eb-n”
A szerb kézilabdaelnök szerint megkezdődött a versenyfutás az idővel.

Az EHF addigi előírása szerint a koronavírussal megfertőzött játékosok a pozitív minta után 14 nappal vehettek volna csak részt a tornán. Az Eb-n megfertőződöttekre 10 nap karantén várt volna.

A szövetség csütörtökön közleményt adott ki, amelyben azt írta, a legújabb közegészségügyi ajánlásokon alapuló módosításokat léptetett életbe.

Ez azt jelenti, hogy öt napra csökkent a kötelező karantén a csapatküldöttség tagjaira, azaz a játékosokra és az edzői stábra, ezt követően két egymást követő PCR-tesztnek negatívnak kell lennie, hogy a fertőzött személy ismét az Eb teljes jogú tagja lehessen.

Kapcsolódó
Aki most elkapja a koronavírust, lemaradhat a kézi-Eb-ről
Az Európa-bajnokság előtt megfertőződötteknek 14, az Eb alatt vírusos játékosoknak 10 napot ki kell hagyniuk.

Az első PCR-tesztre a fertőzés észlelését követő ötödik napon kerülhet sor, a két teszt között legalább 24 órának kell eltelnie.

A szabályok ezen felül lehetővé teszik, hogy komoly indokkal és a versenyigazgatóság beleegyezésével a tavaly benevezett 35 fős bő keretből is lehet válogatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik