Sport

A balhés kínai sztárúszó eltiltását mérsékelték, de kihagyja az olimpiát

Ian MacNicol/Getty Images
Ian MacNicol/Getty Images

Négy évre és három hónapra eltiltott a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a kínaiak sztárúszóját, Szun Jangot. A sportoló így kénytelen kihagyni a tokiói olimpiát, írja az MTI.

Kapcsolódó
Ha a többi úszón múlna, örökre eltiltanák az olimpiai bajnokot
Nem lennének kíméletesek Szun Janggal, de a FINA vezetésében is megkeresnék a felelősöket.

A háromszoros olimpiai és 11-szeres világbajnoki aranyérmes gyorsúszó eltiltását tavaly február 28-tól számolják, és 2024. május 28-án jár le. Szun doppingügye 2018 szeptemberében kezdődött, amikor ellenőrizni szerették volna, de utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat. A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) eltiltását akkor azért kerülte el, mert állítólag az ellenőrök nem tudták magukat megfelelően igazolni.

Kapcsolódó
A világ egyik legjobb úszóját már csak hazájában nem utálják
Szun Jang ünnepelt sztár Kínában, noha pályafutását végigkísérik a botrányok. Ki is ő és miért néz el neki annyi mindent a nemzetközi szövetség?

A FINA felmentő ítélete után Szun szerepelhetett a kvangdzsui világbajnokságon 2019 júliusában, amelyen a közönség nem kínai része folyamatosan kifütyülte, riválisai közül pedig úgy tiltakoztak a szereplése ellen, hogy nem álltak fel mellé a dobogóra.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) eközben a CAS-hoz fordult, amely tavaly februárban nyolc évre tiltotta el, de kiderült, hogy a CAS-testület vezetője Kína-ellenes érzelmeket táplál, ezért mérsékelték a büntetést nyolc évről négy évre és 3 hónapra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik