Sport

A világ egyik legjobb úszóját már csak hazájában nem utálják

A kvangdzsui vizes világbajnokság főszereplőjévé vált Szun Jang. A kínai úszó 200 és 400 gyorson is aranyérmet nyert, ám mindkét eredményhirdetése botrányba fulladt, riválisai egyike nem állt fel a dobogóra, a másik nem fogott vele kezet. A világ egyik legjobb versenyzőjének jóformán mindenkivel fagyos a viszonya. Honfitársai viszont rajonganak érte. Legutóbbi doppingvétsége miatt a vébén sem lenne szabad szerepelnie, ám a Nemzetközi Úszószövetség látszólag elfordítja a fejét, ha róla van szó.

Ki ez a kétméteres csoda?

A Hangcsouban született Szun Jang sportos családból származik, édesapja röplabdázott, anyja a helyi testnevelési egyetemen tanított. Kezdetben nem tűnt kimondottan jó mozgásúnak, anyja hamar azt tanácsolta neki, ne is akarjon sportolóvá válni, inkább adja fel. Szun nem ezt tette, megtalálta azt a sportágat, amelyben a mozgáskoordinációnak talán a legkisebb a szerepe. A befektetett iszonyatos munkának meg is lett az eredménye: a 2008-as pekingi olimpián az akkor 16 éves fiú meglepetésre döntőbe jutott 1500 gyorson, ahol nyolcadik helyen végzett. Az egy évvel későbbi világbajnokságon nem maradt el az éremszerzés sem: az 14:46.84-es időnek köszönhetően felállhatott a dobogó harmadik fokára.

A nagy áttörést a 2011-es sanghaji vizes vébé hozta el neki: 800 és 1500 méteren is világbajnok lett, a hosszabb távon ráadásul világcsúccsal (14:34.14). Berobbant és villámgyorsan a 2012-es ötkarikás játékok gyorsúszószámainak legnagyobb esélyesévé lépett elő. Nem is okozott csalódást.

Londonban Szun Jang 1500 méteren világcsúccsal nyert olimpiai aranyat. A dolog szépséghibája, hogy erről a döntőről ki kellett volna zárni.

Tucatnyi kellemetlen incidens kísérte Szun pályafutását, az első éppen a 2012-es londoni döntő 1500 méteres fináléjában történt. A rajtnál ugyanis a kínai kiugrott és egymaga a medencébe csobbant, miközben hét másik versenytársa meg sem mozdult.


A szabályok értelmében ilyenkor azonnali kizárás jár, ehhez az is elég, ha csak bemozdul az ember – de erre térjünk vissza később.

Szunnak 2012-ben újraindulás, harminc hossz úszás, világrekord és aranyérem helyett a partvonalról kellett volna végignéznie a teljes futamot.

Hét év alatt tucatnyi balhé

A londoni döntőket követően jóformán minden évben a címlapokra került, de nem csak a sportteljesítményével. 2013-ban érvényes jogosítvány nélkül vezetett és autóbalesetet okozott hazájában. Óriási perpatvar alakult ki, végül megúszta hét nap elzárással és pénzbüntetéssel, illetve néhány hónapra felfüggesztették versenyzési engedélyét. Természetesen éppen abban az időszakban, amikor nem is voltak versenyek. A börtönben töltött időszakában sem szenvedett hiányt semmiben, kapott saját cellát, tévét és megválogathatta, mit kér enni.

A 2015-ös kazanyi vébén már úszótársaival is csúnyán összebalhézott. Az 1500 méteres gyorsúszás döntőjétől rosszullétre hivatkozva vissza is lépett. Az történt, hogy Szun Jang fizikailag és verbálisan is vegzálta a bemelegítőmedencében Larissa Oliveirát, miután a brazil úszólány a pályájára merészkedett. A kínai a lábánál fogva húzta vissza, mert útban volt neki. Többen is a dél-amerikai úszónő védelmére keltek, a kínai pedig nehezen törődött bele, hogy nem csak övé a víz.

Kozma Dominik, aki Kvangdzsuban 200 gyorson maga is versenyzett az ázsiaival elég érzékletesen írja le, milyenné vált a viszony Szun Jang és a többiek között:

Ezt az embert ignorálni kell. Egy szót nem beszéltünk vele soha, ő az egyetlen, akit hárman öltöztetnek, mindig egy másik úszó hozza helyette az akkreditációs kártyáját.

Kozma Dominik is elmondta a véleményét a vizes vb botrányáról
A magyar úszó szerint a szövetség a kis országok versenyzőivel keményebben viselkednek, mint a például a sokadjára gyanúba keveredő kínai Szun Janggal.

Sokan vannak, akik szerint Szunnak Kvangdzsuban egyáltalán nem is lenne szabad versenyeznie. 2014-ben ugyanis megbukott trimetazidinnal a kínai úszóbajnokság doppingtesztjén, amelyet ugyan nem tilt év közben a Doppingellenes Vilászervezet (WADA), ám versenyeken csak orvosi engedéllyel lehet használni. Szun a gyógyszerszedést nem tüntette fel, nem tudta hivatalosan igazolni, ami doppingvétség, ezért három hónapra újra eltiltották – szintén egy versenymentes időszakban.

Ebben az esetben tán még hihető is a meséje, amely szerint szívgyógyszere miatt lett pozitív a mintája, ám a 2018. őszi kihágásra aligha lehet mentsége. Szun egy szeptemberi negyedikei doppingellenőrzésen került összetűzésbe a WADA megbízottaival, akik a szabályoknak megfelelően véletlenszerűen próbáltak őt mintaadásra bírni. Ez sikerült is nekik, de végül az úszó testőre és csodaorvosa kalapáccsal szétverte a levett vért tartalmazó mintákat.

Örökre eltilthatják a botrányosan viselkedő úszót
Állítólag kalapáccsal verte szét a tőle levett doppingmintákat egy ellenőrzésnél.

Merthogy Szunnak testőre is van, hazájában ugyanis a legnagyobb sztárok közé tartozik. Minden botránya ellenére kultikus hőssé vált, az ausztrálok szerint a kínai sajtó miatt, amely igyekszik cenzúrázni is a balhékat, így fenntartva az úszó példaképstátuszát. A tavalyi doppingbotrányt sem a hazai sajtó, hanem az angol The Times fedte fel és a számos kérdőjel mellett a következők tűnnek biztosnak:

  • Szun Jang egy órával később jelent meg a doppingteszten, ez önmagában is vétségnek minősül,
  • a három ellenőr közül azonban csak egyik rendelkezett érvényes akkreditációval,
  • amikor erre fény derült, az úszó edzője és ügyvédje tanácsára megtagadta bármilyen papír aláírását és ezután elpusztították a vérvétel mintáit.

A mindkét oldalon szabálytalanságokat felvető incidens után a kínai úszó jogászai a középső pontra hivatkozva próbáltak kibújni a nyilvánvaló doppingvétség alól. A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) jó eséllyel el is tussolta volna az ügyet, ha nincs a Times cikke. A WADA a nemzetközi sportdöntőbíróság elé vitte az ügyet, így a FINA csak annyit tudott tenni, hogy időnyerési céllal nem kért gyorsított eljárást. Kvangdzsuban azért úszhat még Szun, mert a bíróság szeptemberben ül össze, addig biztosan megmenekül az ítélet, a második doppingvétség után általában járó örökös eltiltástól.

Az úszók egy része ezért akadt ki  már a világbajnokság előtt, ezért örvend a nézőtéren is közutálatnak Kvangdzsuban.

A FINA aranytojást tojó tyúkja

Ilyen előzmények után Szun Kvangdzsuban először a 400 gyors döntőjét nyerte meg, ám nála sokkal nagyobb figyelmet kapott az ezüstérmes Mack Horton. Az ausztrál úszó ugyanis csalónak nevezte kínai ellenfelét és nem állt föl mellé a dobogóra az eredményhirdetésen.

Érdekesség, hogy a háromszoros olimpiai- és tizenegyszeres világbajnok ausztrál edzővel, Denis Cotterellel készül évek óta. A 2014-es doppingeset után az ausztrál szövetség (SAL) megtiltotta Szunnak, hogy az országban tréningezzen, sőt trénerét is utasították, hogy ne érintkezzen tanoncával többé. Cotterell megvédte ugyan a kínai úszót, 2017-ben nyilvánosan is kikérte magának a vádakat, ám Szun végül látszólag csakugyan leváltotta és visszatért gyerekkori mesteréhez, Zsu Zsijenhez.

Ettől még Cotterel minapi Horton protestálása után is kiállt tanítványa mellett. A theaustralian.com oldalon úgy fogalmazott;

Szun pont olyan tiszta, mint korábbi szintén gyorsúszó ausztrál tanítványa, a háromszoros olimpiai bajnok Grant Hackett.

Az edző felteszi a kérdést, vajon doppingolásnak számít-e az, akit ugyan nem érnek doppingoláson, de a szigorú WADA-szabályoknak valamiért nem tesz eleget. Ahogy a pont a pénteki 4 x 200-as gyorsváltó ausztrál tagja, Thomas Fraser-Holmest is eltiltotta a FINA korábban 12 hónapra, mert egy év alatt háromszor nem találták meg ott, ahol a holléti listáján – amit minden érintett versenyzőnek vezetnie kell a WADA felületén – lennie kellett volna. Amúgy Holmes is Cotterel tanítványa volt ekkor.

Horton után aztán kedden Duncan Scott is sztrájkba lépett, a 200 gyors döntőjét követően a szám brit bronzérmese sem fogott kezet a kínaival és nem készített közös fotót a győztessel.
Történt, hogy ismét furcsa körülmények között nyert Szun aranyérmet: a medencében ugyan csak második lett, Danas Rapsys legyőzte őt, de tíz másodperccel később már ki is zárták a litván úszót.

Méghozzá azért, mert Rapsysnak a rajt előtt bemozdult a válla. Ha nagyon szigorúan vesszük az előírásokat, ez szabálytalan, ezért kizárták – ne feledjük, eközben Szun 2012-ben azután is úszhatott, hogy előbb ugrott be a medencébe. Íme a 200 gyors vitatott rajtja:

Versenybíró legyen a talpán, aki ezt észreveszi, ráadásul kettőnek kell egybehangzóan állítania, hogy bemozdult az úszó. A litván ezzel ugyan egy századmásodperc előnyt nem szerzett, a szabályt ebben az esetben mégis rendkívül szigorúan alkalmazták a FINA-tisztségviselők.

Tovább segíti az összeesküvéselmélet-gyártást, hogy a Nemzeti Sport szerdai számában a helyi tudósító arról a szintén szokatlan részletről számolt be:

Míg az összes sportoló a faluban lakik, amerikaiaktól a japánokon át az oroszokig, a kínai „császár” — de csak ő — hotelben. Ha van alapelv, amit a nemzetközi szövetségeknél általánosságban betartanak az az, hogy a a sportolókat és a hivatalos személyeket, delegáltakat szétválasztják. Hogy se az úszó, se a pólós ne találkozzon a bíróval. Szun esetében mindezen elegánsan túllépett a FINA és átadott nekik 3-4 szobát abban a szállodában, ahol az úszóversenyek lebonyolításában teljhatalommal bíró úszóbizottság tagjai is laknak.

Miért részesül egy úszóversenyző ilyen különleges bánásmódban?

Szun ünnepelt sztár hazájában, az egész ország mögötte áll. Szó szerint. A cirka másfél milliárdnyi kínai imádja a nagyvilágban, tömegestül kísérik el a versenyeire, sőt, nagyrészt neki köszönhetően az országban brutális televíziós nézettséget hoz a vizes vébé. Márpedig a kínai állami csatorna az országban nagy számban rendezett FINA-eseményre nem azért fizeti ki a közvetítési jogokat, hogy aztán ne lássák a közönségkedvenc úszót.

Persze a FINA sem szeretné elveszíteni kiváló partnerét. Az úszó világkupán 2010 óta rendszeresen van sanghaji, vagy pekingi állomás, márpedig a világ minden táján közvetített úszóversenyek bevonzzák a komolyabb üzleti partnereket, így a tehetős kínai cégeket is. Az ázsiai ország jelentőségét mutatja, hogy mivel Kínában határozott elvek szerint szabályozzák az internetet – amely miatt például a  Facebookot sem lehet használni –, a Nemzetközi Úszószövetség külön médiamunkással dolgozik, aki a kínai közösségi felületeken kezeli a FINA oldalait.

Egyébként sem nagy meglepetés, hogy éppen Kínával igyekszik jó viszonyt ápolni a szövetség. Az úszáson kívül más vizes sportágakban is a világelit tagjait adja az ország: a kvangdzsui éremtáblát vezető kínaiak 26 érméből tizenkettőt a műugrók és hetet a szinkronúszók szerezték. Az ázsiaik versenyzői emellett a vb-történelem második legtöbb dobogós helyét érték el (325) az Amerikai Egyesült Államok mögött (608). A vizes sportok a sikereknek hála népszerűek, Szun pedig emelte a tétet a világrekordjaival és kimagasló eredményeivel.

A kétméteres gyorsúszónak már csak egy alkalma lesz gyarapítania az éremkollekcióját, pénteken a 4×200 gyorsváltó tagjaként ugrik majd medencébe. Más kérdés, hogy szeptember tájékán a sportdöntőbíróság a sokak számára aranytojást tojó kínaiból akár bukott császárt is csinálhat, hiszen a tavalyi doppingvétség miatt utólag akár törölheti is az idei világbajnokság összes olyan eredményét, amelyet Szun elért.

Kiemelt kép: Maddie Meyer/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik