Sport

Kína kiáll a doppingmintákat szétverő úszója mellett

Korábban megírtuk, hogy a kínai gyorsúszóra, Szun Jangra örökös eltiltás várhat, miután egy szeptemberi, versenyen kívüli doppingellenőrzés során összetűzésbe került az ellenőrökkel. A szavakat tett is követte, a The Sunday Times szerint a sportoló és testőre kalapáccsal verte szét a mintákat tartalmazó üvegcséket.

Örökre eltilthatják a botrányosan viselkedő úszót
Állítólag kalapáccsal verte szét a tőle levett doppingmintákat egy ellenőrzésnél.

Az esetből természetesen óriási botrány lett, ám ez hidegen hagyta a Kínai Úszószövetséget (CSA), amely kiállt háromszoros olimpiai bajnoka mellett és kijelentette: Szun Jang nem követett el doppingvétséget.

A CSA bejelentése szerint Szunt szeptember 4-én otthonában szerették volna ellenőrizni, ő azonban megtagadta a mintaadást arra hivatkozva, hogy az ellenőrök nem tudták magukat megfelelően azonosítani. Az esettel kapcsolatban a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA is lefolytatott már egy vizsgálatot, az eredmény pedig a kilencszeres világbajnoknak kedvezett.

A brit napilap ugyanakkor ragaszkodik saját verziójához, és azt szeretné elérni, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnél (WADA), illetve a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) folytatódjon az ügy.

Nyitókép: Zhang tongzhou / Imaginechina 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik