Sport

Szemernyi megbánást sem tanúsított a nyolc évre elmeszelt úszó

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) erős kritikával illette a doppingvétség miatt nyolc évre eltiltott háromszoros olimpiai bajnok kínai úszót, Szun Jangot, amiért nem tanúsított megbánást.

Kőkemény büntetést kapott a legutáltabb úszó
Utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat.

A 28 éves sportolót 2018 szeptemberében szerették volna ellenőrizni, de ő utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat, amit ők meg is tettek. A FINA azonban nem tiltotta el, mert állítólag az ellenőrök nem tudták magukat megfelelően igazolni, és Szun elmondása szerint szakszerűtlenül viselkedtek. Ezek után a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a CAS-hoz fordult.

A CAS a honlapján nyilvánosságra hozott teljes határozatban azt írta, hogy az úszó végig mást okolt, és nem vállalta tetteiért a felelősséget:

Meglepő, hogy a vallomása során egyetlen sajnálkozó pillanata sem akadt, amikor legalább azt mondta volna, jobb lett volna, ha másképp viselkedik. Inkább másokat hibáztatott a nyilvánvaló hibák miatt.

„A csaló úszó úgy ment el mellettem a végén, mintha álltam volna”
Chad Le Clos úgy érzi, neki járna Szung Jang aranyérme, bár ez sem kárpótolná azért, hogy Rióban kikapott.

A testület visszautasította Szun azon tanúvallomását, miszerint az ellenőrök azt ajánlották volna, a tesztfolyamattal kapcsolatos aggodalmak miatt ne adja ki kezéből a mintákat. A hivatalos személyen ezzel szemben azt állították, hogy többször figyelmeztették a sportolót az ellenőrzési folyamatba való beavatkozás következményeiről.

A testület megjegyzi, hogy a sportoló erőteljes személyiséggel bír, és úgy tűnik, elvárása szerint nézeteiknek mindenáron érvényesülniük kell. Ez a meghallgatás során is nyilvánvalóvá vált.

Szun az ítélet kihirdetése után fenntartotta az ártatlanságát, és kijelentette, hogy ügyvédet fogad, akinek segítségével a svájci szövetségi bírósághoz fordul.

Kiemelt fotó: Bao Shan / Imaginechina

Ajánlott videó

Olvasói sztorik