Sport

Sportlövőbotrány: nem kizárt, hogy Péni és Sidi is bukja az olimpiát

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Kedd óta zajlik minden idők legmocskosabb magyar sportügye két, amúgy tokiói olimpiára készülő sportlövő, Péni István és Sidi Péter főszereplésével, továbbá a Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ), a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF), illetve mint kiderült, a rendőrség részvételével.

A 24.hu megkereste mindkét sportolót. Előbbi válaszában azt írta, amint lesz a sajtóval közölnivalója, megteszi. Utóbbi az ügyvédjéhez irányított minket. Papp Gábor leszögezte:

Sidi Péter képviseletében szükségesnek tartom megerősíteni, hogy ügyfelem semmilyen jogszabályt nem sértett meg. Feltétlen célja, hogy az ügy és a saját szerepe minél előbb tisztázódjon. Ennek érdekében rendelkezésre áll bármely, az ügyet vizsgáló hatóság számára, sőt maga fogja a mielőbbi meghallgatását kezdeményezni. Az őt ért rágalmak miatt a szükséges jogi lépéseket meg fogja tenni.

Arra a kérdésünkre, hogy védence látta-e a felvételt, és ha igen, úgy ő-e az a személy, aki belépett, majd uszkve 45 percet töltött Péni István indiai szállodai szobájában annak távollétében és engedélye nélkül, az ügyvéd azt válaszolta:

A felvételt ügyfelem nem látta, neki nem mutatta meg senki. Azt sem tudjuk, hogy a felvételt ki, milyen módon, és törvényesen szerezte-e be, nem ismerjük, hogy az miként és milyen körülmények között került Péni István birtokába. A felvétel megtekintését követően tudunk további kérdésekre válaszolni.

Előzmények

A nso.hu kedden számolt be arról, hogy a sportlövők márciusi, Újdelhiben zaló világkupaversenyén az egyik magyar sportoló fennakadt a doppingvizsgálaton, ez indította meg a lavinát, amely azóta halad a maga útján. Szerdán a Magyar Sportlövők Szövetsége nyilvánosságra hozta Péni István 2021. május 10-én feléjük tett bejelentését. A sportlövő azt állítja, birtokába került egy biztonsági kamera felvétele abból a szállodából, ahol Újdelhiben laktak. A videón látható, hogy „egy ismeretlen személy 2021. március 18. napján 10 óra 36. percében megy a szobám felé, oda bemegy, majd onnan 11 óra 21. percében távozik.”

Kovács Tamás / MTI Péni István sportlövő a Nemzeti Lőtéren 2020. március 9-én. A sportoló kvótát szerzett a tokiói nyári olimpiára.
MTI/Kovács Tamás

Péni hozzátette: „egyetlen személy számára sem adtam sem én, sem édesapám engedélyt arra, hogy a szobánkba bemenjen, vagy ott bent tartózkodjon”, ellenben nem nevezte meg bejelentésében a videón látható férfit. Viszont az MSSZ megtette ezt. Szerintük egyértelmű, hogy a felvételen Péni vetélytársa, Sidi Péter látható, ezért vele szemben fegyelmi eljárás megindítását rendelték el, és a határozat meghozataláig terjedő időre felfüggesztették a versenyzési jogát.

A mozaik harmadik darabját pénteken egy harmadik sportlövő, Pekler Zalán edzője, Kisvárdai István hozta nyilvánosságra. A szakember szerint a sportlövők elnökségi ülésén, ahol jelen volt, elhangzott az is, hogy Péni István az Újdelhiben pozitív doppingtesztet adó versenyző, majd azt is elárulta, hogy valószínűleg a vitaminjába kerülhetett dopping.

Mindezek ismeretében a honi szövetség rendőrségi feljelentést is tett. 

Mi várható ezután?

Péni Újdelhit követően két héttel később, a Duna Kupán versenyzett utoljára, alighanem azért, mert a gyakorlat szerint nagyjából azután a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) értesítette, hogy pozitív lett a doppingtesztje. Feltételezhetően ezt követően szerezhette be a szálloda biztonsági szolgálatától az ominózus felvételt.

Ilyen esetben az MSSZ és a Magyar Olimpiai Bizottság is azonnal értesítést kap, avagy az, hogy Péni István tesztje lett pozitív, nagyjából egy hónapja köztudott a két szervezet számára is.

Péni addig biztosan nem versenyezhet, amíg az ISSF meg nem hozza a sportjogi döntését azon bizonyítékok alapján, amelyet minden bizonnyal nekik is megküldött vagy a versenyző, vagy hivatalból a MSSZ. A döntésük kétféle lehet, amelyet a magyar szövetség is vagy elfogad, vagy fellebbez ellene.

  • Nem fogadják el a bizonyítékokat, vagy nem találják egyértelműen bizonyíthatónak, hogy Péni vitaminjába doppingszert tettek és szabotázs áldozata lett. Ebben az esetben Péni nem indulhat az olimpián, várhatóan két év eltiltás vár rá.
  • Bizonyítottnak látják a szabotázst. Ebben az esetben Pénit felmentik a doppingvád alól, így utazhat Tokióba.

Az ISSF döntése legkésőbb a jövő héten várható.

Abból derül ki az is hivatalosan, a doppingellenőrzésen milyen tiltott szert találtak Péni szervezetében.

Ez az információ is tartalmazhat érdekességeket, mert lényegében csak az úgynevezett bétablokkoló gyógyszerek azok, amelyek a lövő eredményességét pozitív irányba tudják befolyásolni. Amennyiben más, a sportág szempontjából indifferens szert mutattak ki Péninél, például anabolikus szteroidot, vagy vízhajtót, az újabb kérdéseket vethet fel, ahogy az is, ha például egy, amúgy gyári vitaminkapszulából került bele a doppingszer a szervezetébe és ezt Péni és/vagy a gyár egyértelműen bizonyítani is tudja.

Sidi ügye két másik, de mindkét esetben hazai szálon zajlik. A szövetségi eltiltása miatt biztosan nem versenyezhet mindaddig, amíg le nem zárul a vizsgálat. Ennek a kimenetele is kétféle lehet: fenntartják az eltiltást vagy felmentik. Mivel azonban az MSSZ rendőrségi feljelentést is tett, ismerve a hatósági ügymenetet, a nyomozásnak biztosan nem lesz eredménye a tokiói olimpiáig, amely július 23-án, vagyis alig több mint két hónap múlva kezdődik.

Mivel a szövetség logikusan csak a nyomozás lezárása után hoz döntést, így Sidi versenyzői engedélyének felfüggesztése addig hatályban marad. Ezek után csoda kategória lenne, ha Sidi Péter részt tudna venni az olimpián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik