Élő Sport

Hibátlanul jutott középdöntőbe a magyar válogatott a kézi-vb-n

Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP
Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP

A magyar válogatott 29-28-ra legyőzte Németországot, amivel százszázalékos mérleggel jutott középdöntőbe az egyiptomi világbajnokságon.

Nagyon bátran kezdett a magyar válogatott a mérkőzésen, Bánhidi Bence beállóból, Máthé Dominik pedig átlövésekből szerzett gólokkal terrorizálta az ellenfelet. Ugyan a németek tartották is a lépést velünk, nagyon árulkodó, hogy amikor apránként elléptek a magyarok, kapust cserélt ellenfelünk, de Johannes Bitter is tehetetlen volt a lövéseinkkel.

Elrobogott a magyar válogatott, 15-10-re vezettünk a hajrá kezdetén.

Itt viszont megtorpant a csapat, Németország pedig az utolsó perceket nagyon megnyomta és egy 4-0-s szériával felzárkózott. Térfélcsere után hatalmas küzdelem vette kezdetét, a mieink elkezdtek fáradni egy kicsit, a németek pedig behozták Paul Druxot, aki egyrészt többször is levédekezte Bánhidit, akihez nem jutott labda, túloldalon pedig három gólt is dobott.

23-23 után igazi thrillerré vált a meccs, az utolsó tíz percben négyszer vezettek a németek, ötször pedig a mieink. A végjátékban Bánhidi két fontos gólt is dobott, az utolsó támadás is rájött volna ki, de megfogták. Egy utolsó gólra viszont maradt idő, Lékai Máté betört és három másodperccel a vége előtt eldöntötte a meccset.

Győzelmével a magyar válogatott a maximális négy pontot viszi magával a középdöntőbe. A másik csoportból Spanyolország 3, Lengyelország 2, Brazília pedig egy pontot visz majd magával.

Kézilabda-világbajnokság, A csoport, 3. forduló

Németország-Magyarország 28-29 (14-15)

Három másodperccel a vége előtt dobott győztes gólt Lékai Máté

A magyar válogatott körömrágós meccsen vert a német csapatot a kézilabda-vb 3. csoportmeccsén. Az első félidőben bekezdtek a magyarok, öttel is vezettünk már, végül mégis 15-14-es előnnyel vonultak pihenőre a mieink. A második félidő őrülten izgalmas volt, a németek fél perccel a vége előtt egyenlítettek, de jött Lékai Máté és három másodperccel a vége előtt megnyerte a meccset.

A magyar csapat mindhárom csoportmeccsét megnyerve, a maximális pontszámmal jutott középdöntőbe.

28-29

Bánhidit megfogták a németek, tíz másodperc maradt a meccsből, amikor újra elindult a magyar akció. Lékai megverte az emberét, majd két védő szorításában, laposan a bal alsóba lőtt, sőt Gollát ki is állították róla, de ez már nem számított, megnyertük a meccset!

28-28

Bánhidi kapott újabb kiváló bejátszást, amiből emberhátrányban is betaláltak a mieink, időt a németek pedig majdnem eladták a labdát, így 75 másodperccel a vége előtt időt kért Gíslason. Működött is a figura, Groetzki a jobb szélről egyenlíteni tudott. Miénk lett viszont a meccslabda, fél perccel a vége előtt időt is kért a magyar kispad.

27-27

Golla tüntette el Bánhidit, a megítélt hetest Máthé Dominik értékesítette. Häfner lövését védte hatalmas vetődéssel Mikler, Lékai bejátszásából pedig lefordult Bánhidi és a bal alsó sarokba bombázott. Kőkeményen megfogták Druxot a magyarok kétszer is, másodjára Ancsint ki is állították a játékvezetők. Häfner be is talált emberelőnyből egy váratlan lövéssel, nagyon körömrágós lesz a vége.

26-25

Weber verte meg egy az egyben Sipost, Ancsin pedig elkésett, gólt kaptunk és Ancsin is kiállt két percre. Nehezen épült a támadásunk, mert a kapu előterében megdolgozták Bánhidit, de Máthé Dominik ismét betalált, nagyon kellett ez, de sajnos Weber elkapta a fonalat és megint betalált. Nagyon nem talált fogást ellenfelén a magyar csapat, végül Lékai nagyon okosan, takarásból próbált lapos lövéssel egyenlíteni, de Bitter szenzációs mozdulattal védett. Túloldalon viszont nem adták meg ellenfelünk gólját, így hat percünk van még pontot szerezni.

24-24

Bodó nagyon bátran vállalkozott lövésre, amivel megtörte a csaknem hét perce tartó magyar gólcsendet, ám sajnos hetest kaptak a németek, amit a bel fölsőbe bombázott Schiller. Máthé lövését kivédte Bitter, de Häfnert közben földre vitte Bánhidit, amiért kiküldték, így támadhatott újra a magyar válogatott, de eladtuk a labdát. Drux középről bombázott a magyar kapu jobb oldalába, 4-3 után vezetett újra Németország. Bánhidi Bence viszont rögtön válaszolt.

22-22

Máthé lövését sáncolták, ez volt az első lövése, amiből nem lett gól, a lerohanás végén viszont Mikler védett bravúrral. Drux többször is szabálytalankodott, végül Bánhidi lebirkózásáért ki is küldték két percre. Próbáltunk gyorsan gólt is szerezni, de Bitter a felső lécre tolta Máthé hatalmas lövését. Gensheimer lépett be, Bánhidira viszont támadót fújtak a bírók. Megtorpantak a csapatok, sajnos Drux  törte meg a jeget és Sipos mellett betörve a kapunkba talált, sőt Bánhidit is levédekezte és Gensheimer egyenlített lerohanásból.

20-22

Häfner nagyon aktív, egy betörésből szépített, de Máthé Dominik a túloldalon újabb gólt lőtt. Druxról viszont lemaradt, így ismét egy gólra olvadt a különbség, ám jött Szita és másik irányba nézve passzolt Bánhidihez, aki nem hibázott. Kastening lövését kivédte Mikler, Lékait szerelték a németek, de Böhm átlövése is a magyar kapusnál kötött ki, így maradt a kétgólos előnyünk.

18-20

Jött az egyenlítés is, Häfner oldotta meg szépen a kapunk előtt, ám a túloldalon Lékai is betalált Bitternek, majd egy hetest is kiharcolt Golla egalizálása után. Máthé Dominik állt a heteshez, be is varrta, ezzel öt lövésből öt gól a mérlege! Végre kicsit felébredt a védelem, Häfner passzánál egy elzárás miatt oldalra pattogott a labda, így megint mi támadhattunk, Lékai lepte meg a német védelmet és Szita Zoltán pattintott gólt a passzából.

16-17

Ahogyan a magyarok azonnal góllal kezdték az első félidőt, úgy a németek is betaláltak első támadásukból a második félidő nyitányán. Ezután viszont két magyar gól jött, Szita és Bánhidi is betalált, Schiller dobását viszont megfogta Mikler, ám egy labdavesztés után ugyanebből a párharcból Schiller került ki győztesként.

Már öt kiállításnál tartunk

A magyar csapatból ötször küldtek ki játékost a bírót, túloldalon háromszor ment ki két percre kézis. Lövésekben viszont jobban állunk, a magyarok 65 százalékban szereztek gólt a lövéseikből, a németek próbálkozásainak 58 százaléka kötött ki a kapunkban. A mieink statisztikájában a közeli kísérletek kimagaslóak, az IHF élő statisztikái szerint a hatoson belülről 88 százalékos a pontosságunk, hat méterről pedig nem hibáztak játékosaink.

14-15

Két perc és két másodperc maradt a félidőből, amikor időt kért a magyar kapitány. Gulyás Istvánék arra hívták fel a figyelmet, hogy semmiképp se veszítsen a csapat labdát. Ez így is lett, de Ancsin lövését kivédte Bitter. A magyar csapat viszont labdát tudott szerezni, ám a lerohanásból Pedro Rodríguez Bitter feje búbját találta el, a német kapus majdnem leharapta érte a fejét. Kühn viszont betört és a hosszúba lőtt. Bodó próbálkozása mellé ment, Bühmé viszont utat talált a jobb alsó sarokba. Nagy kár érte, mert szorossá vált a meccs.

12-15

Schmidt is kapu mellé lőtt, Lékai viszont egy szép testcsel után betört és a jobb alsóba vágta az újabb magyar találatot, amivel már öt gól volt a különbség. Ellenfelünk viszont büntetőhöz jutott, amire Székely állt a kapuba, de Schiller a bal kapufára lőtte a labdát, ami így a gólvonalon túlra pattant. Egy kockázatos passz a boruló Máthé Dominik kezébe repült ugyan, de Ancsinig már nem jutott el, mínusz háromért jöhettek a németek, ráadásul Bókát kiküldték két percre a bírók. Az emberelőnyös támadás végén Kastening szépített.

10-14

Häfner kapu fölé lőtte a maga helyzetét, Ancsin viszont már nem volt ennyire előzékeny. Weber jutott át szenzációsan Sipos mellett, aki csak faultolni tudta, a megítélt hetest pedig Schiller a hálóba lőtte. Nem sokáig örülhettek a németek, mert Ancsin egy bődületesen nagy gólt lőtt átlövésből. Nagyon jól nézünk ki a hajrára kanyarodva!

9-12

Kühn sokadik próbálkozásra átdobta a magyar sáncot, de Bánhidit megint jól találta meg Lékai. A németek inkább kapust is cseréltek, miután szépítettek, de Bitter is tehetetlen volt Máthé lövésével szemben. Sajnos ismét emberhátrányba kerültünk, mivel Rosta lábbal akadályozott egy passzt. Weber gólt is lőtt, de Firnhabert is kiállították Bánhidiról. Balogh viszont a kapufára dobta a hetest, így maradt a háromgólos különbség.

6-10

Mindkét oldalon gazdát cserélt a labd, így Schiller szépíteni tudott, de Bánhidi azonnal büntetett egy remek támadás végén. Egyelrontott német támadás után Bodó talált a kapuba, majd egy labdaszerzés után Máthé Dominik szerzett gólt a lerohanás végén. Gíslason időt kért.

5-7

Fél percen belül két németet is kiszórtak a bírók, amely után nem sokkal Lékai harcolt ki hetest. Balogh kíméletlenül bebombázta a büntetőt. Innentől kettős emberelőnyben játszhattak a mieink majdnem egy percen keresztül, így aztán támadásban húzták az időt a németek, de Kühn lövését kivédte Mikler, a lerohanásból pedig Lékai szerzett gólt, először vezettünk két góllal a meccsen.

5-5

Sipost küldték ki a bírók két percre, ám az emberelőnyös támadás végén Schiller a bal kapufa mellé dobta a labdát. Lékai viszont szenzációs beadással találta meg Bánhidit, aki ismét előnybe hozott minket, de Máthé Dominik két kézzel ellökte az emberét, így pár másodpercig két játékosunk is hiányzott a pályáról. Mikler viszont káprázatosan védte Kastening lövését. Sajnos azonnal jóvá tett hibáját a szélső, üres kapuval támadt a magyar csapat, Kastening azonban elcsente a labdát és a lerohanásból megszületett az ötödik német gól.

4-4

Kühn őrült nagy bombagólt lőtt, Lékai pattintása viszont nem talált utat a kapuba. Először támadhatott a vezetésért a német csapat, Weber talpról, váratlanul lőtt laposan a bal alsóba. Bóka Bendegúz egyenlíthetett volna, de Wolff kézzel és lábbal is labdába ért, így pattant kapufára. Mikler viszont hárítani tudott, de lerohanni már nem tudtunk. Máthé Dominik így is bebombázta a negyedik magyar gólt.

2-3

Bánhidit azonnal kiküldték két percre, Schiller pedig Mikler felemelt bal lába alatt pattintotta be a megítélt hétméterest. Rosta Miklós kapott jó bejátszást, amit a kapus alatt bepattintott, ráadásul Kühn lövését kivédte Mikler Roland. A túloldalon azonban jött egy Wolff-védés, amiből lerohantak minket a németek. Ez nem zavarta meg a magyar csapatot és egy szép akció végén Máthé Dominik betört és ismét előnybe hozta a mieinket. Jól kezdtünk!

Elindult a meccs!

A mieink kezdenek, Szita Zoltán átlövésével rögtön góllal!

Egyszer győztünk a vébén a németek ellen

A német válogatott eddig hatvanszor játszott a magyar csapattal – az NSZK mérkőzéseit is beleszámítva –, ebből 33-szor nyert. A világbajnokságon eddig csak 2011-ben kapott ki a mieinktől. Ha ma megtenné, akkor csoportelsők lennénk és négy pontot vihetnénk a középdöntőbe.

Külnleges rekordra hajt az ellenfél edzője

Ha már Alfred Gíslason szóba került, az izlandi edző zsinórban öt tétmeccset nyert a német válogatottal, amilyen kezdésre nem volt példa 1997 óta, akkor a legendás Heiner Brand nyert négyszer. A rekordot Arno Ehret tartja, ő az első kilenc meccsét megnyerte 1993-ban.

Olvasói sztorik