Sport

Mesterséges kómában van a bringás, aki iszonyatosat bukott a befutónál

Hatalmas bukás történt a kerékpáros Lengyel Körverseny első szakaszának befutóján.

A Chorzów és Katowice közötti 196 kilométeres etap végén két holland, Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) és Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick-Step) harcolt az elsőségért. A bringások hatalmas sebességgel száguldottak lefelé az utolsó lejtőn a cél felé, és Jakobsen megpróbálta jobbról megelőzni Groenewegent, aki viszont nem hagyta elmenni ellenfelét. Jakobsen 75 kilométer/órás sebességgel a pálya melletti korlátnak csapódott, majd a célban Groenewegen is bukott, de rajtuk kívül is többen hatalmasat estek.

Az eset az egyik kameraállásból:

https://twitter.com/wcsbike/status/1291048127823314945

És itt egy másik, innen jobban látszik, hogy Groenewegen szinte rátolta a korlátra Jakobsent:

A versenyen három magyar kerékpáros, Kusztor Péter (Team Novo Nordisk), Peák Barnabás (Mitchelton-Scott) és Valter Attila (CCC Team) is részt vesz, de szerencsére mindannyian elkerülték a bukást. Azok közül, akik részesei voltak a balesetnek, Jakobsent a hírek szerint mentőhelikopter vitte kórházba, intubálták, és mesterséges kómában tartják. Lengyel médiaértesülések szerint Jakobsen agysérülést szenvedett, sok vért vesztett, a sosnowieci Szent Barbara kórházban fekszik, állapota életveszélyes.

A Twitteren azt írták, ahol Jakobsen kirepült a pályáról, ott egy fotós és egy versenybíró is súlyosan megsérült, utóbbi kritikus állapotban van fejsérülése miatt. Groenewegent a zsűri utólag kizárta, a nemzetközi szövetség pedig a honlapján azt írta, elfogadhatatlan az eset, és vizsgálatot indít. A szakaszgyőzelmet Jakobsennek adták.

Jasper Philipsennek szerencséje volt, horzsolásokkal megúszta:

Napra pontosan egy esztendővel ezelőtt, tavaly augusztus 5-én Bjorg Lambrecht vesztette életét a lengyel körversenyen: a 22 éves belga kerékpáros két nappal korábban bukott szakasz közben.

Kiemelt kép: Szymon Gruchalski / Forum / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik